ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΕΠΕΛΗΣ

Δημοσιεύθηκε: 19/02/2018 20:16 Τελευταία Ενημέρωση: 20/02/2018 12:34 Από: Tachydromos

Ένα ιδιαίτερο τρόπο στα πλαίσια της πνευματικής περισυλλογής και εμβάθυνσης που προδιαθέτει η Καθαρά Δευτέρα, ως η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής του Πάσχα των Ορθοδόξων, έχει επιλέξει ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος, και το μετατρέπει σιγά – σιγά σε μια όμορφη παράδοση για την Μητρόπολη Αργυροκάστρου.

Συγκεκριμένα την Καθαρά Δευτέρα το επίκεντρο των λατρευτικών ακολουθιών που προβλέπει το Τυπικό της Εκκλησίας, μεταφέρεται στην πάλαι ποτέ διαλάμψασα Μονή της Αγίας Τριάδας, πλησίον της Πέπελης στη Δερόπολη. Το Μοναστήρι αυτό έχει επανειλημμένως επισκεφθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και αναζωογόνηση του εν απουσία αδελφότητας μοναχών υπήρξε συνεχώς υπό τη δική του φροντίδα και με ιδέες όπως τα πανηγύρια της Εκκλησίας, τακτικές λατρευτικές και πνευματικές συνάξεις, εκδρομές των νέων κλπ.

Έτσι και φέτος, την Καθαρά Δευτέρα, 19 Φλεβάρη, πρωτοστατούντος του Μητροπολίτη Δημητρίου, κληρικοί που υπηρετούν στις περιοχές της Δρόπολης, πιστοί απ’ τα γύρω χωριά, συνεργάτες της Μητροπόλεως, μαθητές και άλλοι νέοι και ειδικά οι μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου «Τίμιος Σταυρός» με τους καθηγητές τους, με την ευλάβεια που η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής επιβάλει, συγκεντρώθηκαν στον ιστορικό Ναό της Μονής ώστε να προσευχηθούν στον Κύριο και Θεό μας Ιησού Χριστό να ενδυναμώνει την πνευματική τους προσπάθεια.

Η ατμόσφαιρα ήταν πραγματικά μοναστηριακή και μετά την ολοκλήρωση των ψαλμών της ημέρας (Όρθρος και Ώρες της Καθαράς Δευτέρας) απ’ τις νεανικές φωνές της χορωδίας του Λυκείου «Τίμιος Σταυρός», παρακολούθησαν πνευματική ομιλία απ’ τον Ιερομόναχο Πορφύριο, συνεργάτη της Εκκλησίας μας, περί της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και το τι ο Άγιος Απόστολος Παύλος και οι Μεγάλοι Πατέρες και Οικουμενικοί Διδάσκαλοι λένε ώστε να είναι αυτή αρεστή και αποδεκτή απ’ το Θεό και ωφέλιμη για τη σωτηρία των ψυχών μας. Η μετάνοια και η νηστεία, η προσευχή και ειδικά η αγάπη που εκδηλώνεται με συγκεκριμένες πράξεις, είναι τα στάδια του μεγάλου αγώνα της Τεσσαρακοστής ώστε να φτάσουμε και γευτούμε την Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Όλοι οι παρόντες μετά τις ακολουθίες και της πνευματικής ομιλίας καθώς και του νηστίσιμου παραδοσιακού κεράσματος στους χώρους της Μονής, οι πιστοί παίρνοντας την ευλογία του Μητροπολίτη ευχήθηκαν αυτού και αμφότεροι μεταξύ τους: Καλή κι ευλογημένη Σαρακοστή! Υπήρξε για ακόμη μια χρονιά ευκαιρία κοινής προσευχής και σε μια κρίσιμη στιγμή στην πνευματική ζωή του Ορθοδόξου όπως είναι η έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, περίοδο συγχώρεσης και αμοιβαίας άφεσης ώστε να έχουμε και άφεση αμαρτιών απ’ τον Επουράνιο Πατέρα.

Στον υπέροχο φυσικό χώρο γύρω απ’ τη Μονή οι νέοι και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να στήσουν το παιχνίδι τους και αναρτήσουν και πετάξουν τον χαρακτηριστικό χαρταετό τους, συμβολισμό της ανάτασης της ψυχής προς τα επουράνια. Έτσι με την παρουσία τους έδωσαν ζωντάνια στο Μοναστήρι που κάποτε ήταν γεμάτο από πνευματικό βίο και προσευχές των αφιερωμένων πατέρων, αλλά ταυτόχρονα ανανέωσαν τις δυνάμεις τους για να επιστρέψουν τις επόμενες μέρες στα θρανία της γνώσης.

Το μοτίβο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ως ένας διαπρεπής και αξιόλογος παιδαγωγός για την μαθητιώσα νεολαία μας είναι ώστε να μοιάζουν στα χελιδόνια με δύο φτερούγες: γνώσεις και αφομοίωση τους απ’ τη μια πλευρά και απ’ την άλλη προσευχή ώστε να έχουν τη βοήθεια του Θεού στην άλλη πλευρά. Έτσι με δραστηριότητες όπως η σημερινή το σύνθημα αυτό του Αρχιεπισκόπου γίνεται βιωματικό μάθημα, ευλογημένο και ωφέλιμο για όλη τη συνέχεια της ζωής των νέων μας.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon