Αλβανικά ΜΜΕ: Γιατί ο Ράμα «θυσίασε» τη συνάντηση με τον Τσίπρα;

Δημοσιεύθηκε: 28/03/2018 09:42 Τελευταία Ενημέρωση: 29/03/2018 08:06 Από: Tachydromos

Η απόφαση να «θυσιάσει» τη συνάντηση του με τον Τσίπρα κατά τις πασχαλινές μέρες στην Κορυτσά ελήφθη κάτω από την εξής συγκυρία. Ο Ράμα, αμέσως μετά τις Βρυξέλλες, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ερντογάν Αμέσως μετά τα μέσα ενημέρωσης διέρρευσαν την είδηση ότι ο Ράμα δε θα συναντηθεί με τον Τσίπρα κατά τη διάρκεια του Πάσχα, όπως είχε αναγγελθεί νωρίτερα. Κι όλοι αναρωτιούνται: Γιατί δεν θα γίνει αυτή η συνάντηση;

Τίθενται δυο ερωτήματα:

Πρώτο, έλαβε ο Ράμα στις Βρυξέλλες την αρνητική είδηση ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δεν προβλέπεται να ανοίξουν διότι η Γερμανία,. Η Ολλανδία και η Δανία αντιτίθενται;

Δεύτερο, ήταν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του Ράμα και του Ερντογάν το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο μεταξύ Ελλάδας κι Αλβανίας; Συγκεκριμένα, τι συνέστησε ο Ερντογάν στο Ράμα για τη συμφωνία της θάλασσας με την Ελλάδα; Από τις απαντήσεις που θα δοθούν σ’ αυτά τα ερωτήματα, θα διαφανεί ξεκάθαρα γιατί ο Ράμα «θυσίασε» τη συνάντηση με τον Τσίπρα.

Υπάρχει μιας σαφής ένδειξη πια, σύμφωνα με την οποία η συμφωνία που ο Ντιτμίρ Μπουσάτι και ο Νίκος Κοτζιάς είχαν θεωρήσει τετελεσμένο γεγονός, είτε έχει παγώσει είτε δεν χαίρει πια τη στήριξη της αλβανικής πλευράς. Μετά από σύσταση Ερντογάν; Αναμένεται να αποκαλυφθεί.

Αυτό που θεωρείται ως ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι οι διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ, δεν θα ανοίξουν εφέτος για την Αλβανία.

Το τρίτο πράγμα που θεωρείται και απόλυτη αλήθεια είναι9 το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ήταν και δεν είναι εμπόδιο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Αλλά μόνο η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία, τρεις χώρες οι οποίες έχουν εκφραστεί σαφέστατα ότι η Αλβανία δεν πληροί τους όρους εξαιτίας της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος και της καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών. Επιπλέον, η Γερμανία έχει θέσει κι έναν απαράβατο όρο: την τιμωρία του ΣαϊμίρΤαχίρι.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, ο Ράμα, φαίνεται ότι έλαβε την απόφαση αναβολής της συνάντησης με τον Τσίπρα και παγώματος των συζητήσεων με την Ελλάδα για το θέμα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Αναφορικά με το πάγωμα των διαπραγματεύσεων για το θέμα της θάλασσας, πιθανότατα να έχει ασκήσει πίεση και ο τρίτος παράγοντας, αλλά κι αν αυτό δεν προκύπτει αληθινό, η ελληνική πλευρά, την αναβολή της επίσκεψης του Τσίπρα, θα την συνέδεε με την επίδραση του τρίτου παράγοντα, άλλο τόσο που η συμφωνία πράγματι είχε αποφασιστεί μεταξύ Μπουσάτι και Κοτζιά.

Για την ελληνική πλευρά είναι σαφές ότι ο Ράμα προκαλεί ξανά την Ελλάδα ώστε εκείνη να αντιδράσει σκληρά. Κι αυτή την αντίδραση, ο Ράμα θα επιχειρήσει να την παρουσιάσει ως εμπόδιο για τη μη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ώστε να καμουφλάρει την προσωπική του αποτυχία και της κυβερνήσεώς του όσον αφορά με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει ενώπιον της ΕΕ και των χωρών της ΕΕ. Άρα, ο Ράμα προσπαθεί να θεωρήσει και να καταδείξει ως υπαίτια για τη μη έναρξη των διαπραγματεύσεων την Ελλάδα.

Στοιχεία από το SYRI.net

Μετάφραση tachydromos.org

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon