Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες: Στρατηγικής σημασίας για την Αλβανία η ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα [ Βίντεο]

Δημοσιεύθηκε: 10/04/2018 09:38 Τελευταία Ενημέρωση: 10/04/2018 09:38 Από: Tachydromos

Προσκεκλημένος της εκπομπής πολιτικής ανασκόπησης "Αυτή την εβδομάδα" του ενημερωτικού καναλιού των Τιράνων, "News24" ήταν την Κυριακή το απόγευμα ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής κ. Βαγγέλης Ντούλες. Με αφορμή και την ολιγόωρη στάση στα Τίρανα του ΥπΕξ της Ελλάδας κ. Νίκο Κοτζιά βασικό θέμα της συνέντευξης αποτέλεσαν οι σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας και η προοπτική επίτευξης συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα στο Ιόνιο και το διακανονισμό υφαλοκρυπίδας και ΑΟΖ.

Ο κ. Ντούλες γι άλλη μια φορά είχε την ευκαιρία να επισημάνει ότι ο καιροσκοπισμός της Κυβέρνησης των Σοσιαλιστών στα Τίρανα δεν έχει προηγούμενο κι έχει επιφέρει ήδη μεγάλη υστέρηση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Το δάκτυλο των ευθυνών το απηύθηνε στον Πρωθυπουργό Ράμα ο οποίος επί πέντε χρόνια τώρα υποτάσσοντας και την εξωτερική πολιτική της χώρας σε ζήτημα εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης δυσκολεύει την επίτευξη του βασικού στόχου της Αλβανίας που είναι η Ευρωπαική ενσωμάτωση και προοπτική. Η εθνικιστική ρητορική Ράμα και έγερση ανύπαρκτων ζητημάτων προς εξυπηρέτηση εφήμερων σκοπιμοτήτων κλείνει την προοπτική έναρξης διαπραγματεύσεων καθώς η ΕΕ έχει βασικό κριτήριο διεύρυνσης την απάληψη ζητημάτων των υποψηφίων ψωρών με τα παραδοσιακά μέλη.

Για τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ οι σχέσεις των Τιράνων με την Αθήνα έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και είναι κυρίως προς το συμφέρον κι ώφελος της Αλβανίας και του λαού της. Η Ελλάδα τόσο με τη συνηγορία της για την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και την ενσωμάτωση στην οικογένεια της ΕΕ όσο με τη φιλοξενία του βασικού όγκου της αλβανικής μετανάστευσης καθώς και την επενδυτική δραστηριότητα στην Αλβανία αποδεικνύει εμπράκτως ότι επιθυμεί κι επιδιώκει τη συνεχή αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Άλλη μια φορά ο κ. Ντούλες αναφέρθηκε στην αναντιστοιχία του επιπέδου των διακρατικών σχέσεων με την πολυποίκιλη και πολυεπίπεδη προσέγγιση των δύο λαών και κοινωνιών.

Η συνέντευξη περιήλθε με επανειλειμένες ερωτήσεις της δημοσιογράφου στο ζήτημα της επιδιωκόμενης συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα στο Ιόνιο. Ξεπερνώντας το σκόπελος εάν βλέπει Ερντογάν πίσω από αλβανικές κωλυσιεργίες ο κ. Ντούλες άλλη μια φορά τόνισε ότι η χώρα πρέπει στην εξωτερική της πολιτική να έχει σταθερές, να μένει προσυλωμένη στην ευρωπαική προοπτική και ο τρίτος παράγοντας ( εννοεί Τουρκία στο πλαίσιο της συνέντευξης) να έχει όλο και πιο περιορισμένο εάν όχι καθόλου ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας.

Σταθερός στις θέσεις του επεσήμανε ότι ενώ δεν μπορεί να έχει άποψη και κρίση για τη νέα συμφωνία που προσπαθούν να καταλήξουν οι δύο ΥπΕξ Κοτζιάς και Μπουσάτι εκφράστηκε βέβαιος ότι η Συμφωνία του 2009 ήταν καλή, έντιμη και κυρίως βασισμένη στο διεθνές περί τα θαλάσσια δίκαιο. Εξ άλλου θεώρησε άλλη μια φορά άσκοπη την προσφυγή του ΣΚ του Ράμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο όσο και ανεδαφική την ακυρωτική απόφαση του. Ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ο κ. Ντούλες η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου κινείται οριακά απ το να έρθει σε αντίθεση και με τη Σύμβαση του ΟΗΕ περί θαλασσών και οικονομικών ζωνών. Θα πρέπει να αποκτήσουμε στη χώρα περισσότερο πολιτικό πολιτισμό ώστε να σεβόμαστε μια απλή και βασική αρχή του διεθνούς δικαίου ότι δλδ οι συμβάσεις στις οποίες η χώρα γίνεται μέλος υπερισχύουν της εγχώριας νομοθεσίας ακόμη και αυτού του Συντάγματος. Εν πάσει περιπτώσει εκείνο που έχει σημασία είναι ότι έστω και με καθυστέρηση και την απώλεια πολύτιμης πενταετίας να καταλήξουν οι κυβερνήσεις σε συμφωνία η οποία παρά τα όσα διαδίδονται στην αλβανική κοινή γνώμη δεν μπορεί παρά να είναι δίκαιη κι έντιμη.

Σε ότι αφορά δήθεν αναβολής επίσκεψης Τσίπρα στα Τίρανα ο Ντούλες ανέφερε ότι δεν υπήρξε ποτέ από πλευράς των ΥπΕξ ανακοίνωση μιας τέτοιας και περισσότερο ήταν σενάριο που διακινήθηκε δημοσιογραφικώς.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon