Προσφυγικές ροές και Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 02/05/2018 14:15 Τελευταία Ενημέρωση: 03/05/2018 15:07 Από: Tachydromos

Έχει αλλάξει φαίνεται η στάση της Αλβανικής Κυβέρνησης σε ότι αφορά την μετακίνηση προς το έδαφος της ή και απ’ αυτό των προσφύγων της Μέσης Ανατολής που έχουν εγκατασταθεί προσωρινά στην Ελλάδα. Κατά το τρέχον έτος σύμφωνα με επίσημες πηγές των Αλβανικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί (σχεδόν διπλασιαστεί) ο αριθμός των προσφύγων κυρίως Σύριων αλλά και Αφγανών και Πακιστανών που έχουν αιτηθεί και πάρει άσυλο και καθεστώς προσωρινά φιλοξενούμενων στα Τίρανα, στο ειδικά διαμορφωμένο κέντρο φιλοξενίας στο Μπαμπρού. Στο Αργυρόκαστρο με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ (UNCHR) είχε ήδη διαμορφωθεί κέντρο πρώτης συλλογής και φιλοξενίας αλλά που έως τώρα δεν έχει τεθεί σε χρήση.

Ωστόσο όμως χρησιμοποιούνται κυρίως για τη φιλοξενία οικογενειών με μικρά παιδιά άλλα κέντρα που έχουν διατεθεί απ’ το Δήμο ή και διαμερίσματα που ενοικιάζονται προς το σκοπό αυτό από δίκτυο οργανώσεων που τελούν υπό την υπηρεσία του Βατικανού για κοινωνική μέριμνα, την Caritas.

Τα αστυνομικά δελτία αναφέρουν καθημερινά περιστατικά που αφορούν στην σύλληψη στη παραμεθόριο περιοχή ή και στα ενδότερα μεγάλων ομάδων προσφύγων. Οι συλλήψεις αφορούν σε Σύριους ή και άλλων εθνικοτήτων προσφύγων που κατά τη δική τους βούληση είτε προωθούνται και πάλι στην Ελλάδα απ’ όπου προκύπτει η έλευση τους ή μεταφέρονται στα Τίρανα. Σύμφωνα με την Αστυνομία Συνοριοφυλακής δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη συλλογή των προσωπικών στοιχείων των ατόμων που συλλαμβάνονται σε διάφορα σημεία της πράσινης ζώνης, κυρίως γύρω απ’ το Σταθμό της Κακκαβιάς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η υπόθεση των δικτύων που τάχιστα οργανώθηκαν και δραστηριοποιούνται για την παράνομη μεταφορά προ τα βόρεια σύνορα με το Μαυροβούνιο προκειμένου συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική Ευρώπη και Γερμανία. Δεδομένου ότι αναφέρονται κάποια περιστατικά επ’ αυτοφώρω συλλήψεων σε κλούβες ή υπερφορτωμένα ΙΧ είναι εύκολο υποτεθεί ότι οι διαστάσεις του φαινομένου είναι πολύ μεγαλύτερες.

Ανάλογα περιστατικά αναφέρονται και στην περιοχή των Αγίων Σαράντα γύρω απ’ το Μεθοριακό Σταθμό του Μαυροματίου ή και σε άλλα σημεία της παραμεθορίου.

Από τον Γενάρη έως και τα τέλη Μαρτίου οι ειδικές υπηρεσίες κάνουν λόγο για περίπου 1000 άτομα μεμονωμένα αλλά κυρίως οικογένειες στα οποία έχουν παράσχει άδεια προσωρινής διαμονής και ασύλου πρόσφυγα στο έδαφος της Αλβανίας. Πλέον των 20 περιπτώσεων επίσης αναφέρονται ως συλλήψεις διακινητών. Ωστόσο οι αριθμοί αυτών που επιχειρούν τη διέλευση από την Αλβανία μέσω χερσαίων οδών από το Μαυροβούνιο και των λιμανιών Δυρραχίου και Αυλώνα είναι δύσκολο να εκτιμηθούν δεδομένου ότι ειδικά άτομα νέας ηλικίας ακολουθούν οδικές διαδρομές με περπάτημα και χωρίς τη χρήση μέσων μεταφοράς ώστε να αποφύγουν τους αστυνομικούς ελέγχους.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon