Χωρίς αναφορά σε εθνικότητα και θρήσκευμα η Απογραφή στα Σκόπια

Δημοσιεύθηκε: 07/06/2018 12:04 Τελευταία Ενημέρωση: 07/06/2018 13:11 Από: Tachydromos

Μια περίεργη θέσης διατύπωσε χθες ο Διευθυντής της Αρχής Κρατικών Στατιστικών της ΠΓΔΜ, Αποστόλ Σιμόφσκι που αφορά στη διαδικασία Γενικής Απογραφής Πληθυσμού που προγραμματίζεται να διενεργηθεί κανονικά στα Σκόπια το 2020. Η άποψη του είναι ότι η επόμενη διαδικασία και προκειμένου να έχει ολοκληρωμένα ανακοινώσιμα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να περιέχει στο ερωτηματολόγιο αναφορές στην εθνικότητα και το θρήσκευμα των πολιτών.

Η τελευταία διαδικασία Γενικής Απογραφής στα Σκόπια έγινε το 2011 ωστόσο όμως λόγω των έντονων αντιρρήσεων και αμφισβητήσεων απ’ τις πολιτικές δυνάμεις, κυρίως αυτών που εκπροσωπούν τους αλβανικούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς του κρατιδίου, τα αποτελέσματα δεν ανακοινώθηκαν ποτέ. Έτσι στην ΠΓΔΜ από 18 χρόνια τώρα απουσιάζουν επίσημες στατιστικές πηγές τόσο για τη δημογραφία όσο και την οικονομική γεωγραφία της χώρας.

Ο κ. Σιμόφσκι φοβάται ότι νέα ένταση θα προκληθεί με αφορμή και τη νέα διαδικασία Απογραφής η οποία όπως και προηγουμένως στηρίζεται στις διαφορές για την εθνική και θρησκευτική διαστρωμάτωση της κοινωνίας. Για να στερηθούν τα κόμματα και οι οργανώσεις την αιτία αμφισβήτησης προτείνει ώστε να μην υπάρξει αναφορά στα δύο αυτά στοιχεία αλλά μόνο στην υπηκοότητα ως βασική παράμετρο απογραφής των πολιτών.

Είναι σαφές ότι εκείνο που διακυβεύεται στο άμεσο μέλλον είναι η συνοχή του ίδιου του κράτους και ο ενιαίος χαρακτήρας του. Απ’ τη μια οι αλβανικοί πληθυσμοί απ’ την πτώση κιόλας του κομουνισμού έχουν βασικό αίτημα την απογραφή τους και έχουν εκφράσει συνεχώς την αντίθεση τους σχετικά με τα κρατικά στατιστικά στοιχεία. Η διεθνής κοινότητα που μεριμνά τη συντήρηση της εσωτερικής συνοχής του κρατιδίου ποτέ δεν έχει κάνει λόγο για ενδεχόμενη χάλκευση αυτών των στοιχείων καθώς είναι βάσιμος ο φόβος ότι πίσω απ’ την αναμονή των αλβανικών πληθυσμών στο αίτημα για ομοσπονδοποίηση – στην ουσία διαμελισμό- του κρατιδίου, και τη μη επαρκή προβολή του, στην ουσία ενέχει πονηρός σχεδιασμός. Αναμένουν απλά μια πιο βολική δημογραφική αναλογία δεδομένου ότι είναι γνωστό ότι ενώ οι ορθόδοξοι σλάβοι λόγω υπογεννητικότητας μειώνονται αναλογικά οι μουσουλμανικοί αλβανικοί και όχι μόνο αυξάνουν σε απόλυτους και αναλογικούς όρους.

Η θέση αυτή του Διευθυντή της Αρχής Κρατικών Στατιστικών των Σκοπίων ενώ προβάλλεται απ’ τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης δεν έχει ακόμη προκαλέσει τις ανάλογες αντιδράσεις κυβέρνησης και αλβανικών κομμάτων και οργανώσεων.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon