Ποια θέματα θα κριθούν με την Αλβανία…

Δημοσιεύθηκε: 17/06/2018 22:29 Τελευταία Ενημέρωση: 18/06/2018 09:59 Από: Tachydromos

«Δεν θα φύγω για διακοπές αν δεν κλείσω τα θέματα με την Αλβανία»… Από την δήλωση που έκανε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προκύπτει ότι το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για τις εξελίξεις στα ελληνοαλβανικά και σε ζητήματα που εκκρεμούν μεταξύ των δύο χωρών. Και δεν είναι μόνο τα δικαιώματα της μειονότητας, για τα οποία πολύς λόγος γίνεται, αλλά στην ουσία τίποτα δεν έχει αλλάξει. Στα σημαντικότερα που θα διακυβευθούν είναι η ΑΟΖ, τα χερσαία σύνορα και η άρση του εμπολέμου.

Για τους Αλβανούς πάντα στο τραπέζι βρίσκεται το «τσάμικο» κάτι που οι Ελληνικές αρχές διαψεύδουν αλλά με σειρά δηλώσεών του ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι είναι απ’ αυτά που αποτελούν προτεραιότητα για την χώρα του.

Η άρση του εμπολέμου έχει γίνει εκ μέρους της Ελλάδας το 1986, χωρίς όμως να έχει κυρωθεί τυπικά από την Ελληνική Βουλή.

Ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών Bushati όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι με την άρση του εμπολέμου δεν επηρεάζεται το θέμα των περιουσιών των Τσάμηδων αλλά μόνο οι περιουσίες που δημεύθηκαν μετά τον πόλεμο από άλλους Αλβανούς πολίτες παραπέμποντας πιθανότατα στο θέμα των περιουσιών υπό καθεστώς μεσεγγύησης.

Αυτές οι περιουσίες εκτιμάται ότι είναι λίγες τον αριθμό που ανήκαν σε Αλβανούς πολίτες, και με την κήρυξη του πολέμου τέθηκαν υπό μεσεγγύηση έως, θεωρητικά, το τέλος του πολέμου και στην συνέχεια το ελληνικό κράτος όφειλε να επιστρέψει στους ιδιοκτήτες τους.

Το δεύτερο θέμα είναι η χάραξη της ΑΟΖ, μετά την ακύρωση της συμφωνίας του 2009 εκ μέρους της Αλβανίας.

Σήμερα γίνεται εξαιρετικά δύσκολο, αφενός γιατί έχουν δημοσιοποιηθεί οι χάρτες με τα προς έρευνα «οικόπεδα» για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων και αφετέρου γιατί η Αλβανία πιέζεται ασφυκτικά από την Τουρκία να μην αποδεχτεί τα 12 μίλια.

Ένα ακόμη θέμα είναι τα βιβλία.. Προς το παρόν πάντως τα βιβλία Γεωγραφίας και Ιστορίας που θα διδαχθούν στα αλβανικά σχολεία τη νέα χρονιά είναι χειρότερα από τα προηγούμενα.

Epiruspost.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon