Νέα Σχολή και Προγράμματα Σπουδών στο ΛΟΓΟΣ

Δημοσιεύθηκε: 18/06/2018 09:59 Τελευταία Ενημέρωση: 19/06/2018 08:14 Από: Tachydromos

Στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο «ΛΟΓΟΣ», που από δεκαετίας ίδρυσε και λειτουργεί στα Τίρανα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος που είναι και Πρόεδρος του Ιδρύματος, για το αμέσως επόιμενο Ακαδημαϊκό Έτος (2018-2019) θα ξεκινήσει και η νέα Σχολή. Πρόκειται για τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, η έγκριση των πρώτων προγραμμάτων σπουδών της οποίας καθυστερούσε από χρόνια. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τελικά και ξεκινούν οι εγγραφές φοιτητών στα τρία Τμήματα της και συγκεκριμένα:

  • Κοινωνική Θεολογία και Επιστήμη της Θρησκειολογίας
  • Εκπαιδευτικών Προσχολικής Παιδείας, και
  • Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού

Προφανώς πρόκειται για μια σπουδαία εξέλιξη και στην ενδεικνυόμενη κατεύθυνση για την παραπέρα σταθεροποίηση και ανάπτυξη του Πανεπιστημιακού αυτού Ιδρύματος. Τα νέα προγράμματα που ξεκινούν για την παροχή βασικού πτυχίου (Bachelor) τριετούς φοίτησης, συνάδουν απόλυτα με το εν γένει έργο της Ορθοδόξου Εκκλησίας και επίσης με τη ζήτηση στην αγορά κατάρτισης και επαγγελματικής αποκατάστασης στη συνέχεια. Έτσι και το περιεχόμενο των προγραμμάτων έχει διαμορφωθεί με τρόπο που να ανταποκρίνεται τόσο στην ακαδημαϊκή κατάρτιση όσο και να περιλαμβάνει σύγχρονες εξελίξεις στα πεδία ενδιαφέροντος.

Το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας εκτός της Ορθόδοξης Θεολογίας στοχεύει την παροχή πιστοποιημένης γνώσης στον τομέα της Ορθοδόξου Πνευματικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των θρησκευτικών μνημείων ανοίγοντας ορίζοντες στην επαγγελματική ανέλιξη των αποφοίτων.

Το Τμήμα Νηπιαγωγών επίσης έχει προοπτική καθώς εντοπίζονται ελλείψεις ειδικά στον ιδιωτικό τομέα φροντίδας και παιδείας του προσχολικού παιδιού και σύμφωνα με τις προσεγγίσεις της σύγχρονης παιδαγωγικής επιστήμης. Επί το πλείστον η ίδια η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει επεκτείνει και συντηρεί δίκτυο νηπιαγωγείων που ξεπερνούν ήδη τα 20 ανά τη χώρα. Ανάλογης σημασίας και με σύλληψη την προοπτική τόσο της δικής του αυτού καθ εαυτού εξέλιξης και ανάπτυξης όσο και της αποκατάστασης των πτυχιούχων του είναι και το πρόγραμμα του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Ο όγκος τόσο των οικονομικών ανταλλαγών κυρίως όμως στον πολιτιστικό τομέα αλλά και της έρευνας του ιστορικού αποθέματος μεταξύ των Ελλήνων και Αλβανών δημιουργούν προοπτικές θετικές για τους σπουδαστές.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος παράλληλα με την εξασφάλιση της απαραίτητης οικονομικής υποστήριξης για τα νέα Τμήματα και τη Σχολή να έχει επίσης την υποστήριξη από γνωστούς επιστήμονες του εξωτερικού και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων κύρους για τη σταθεροποίηση των προγραμμάτων.

Σε εξέλιξη επίσης είναι η προσπάθεια ώστε το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο «ΛΟΓΟΣ» εφαρμόζοντας βούληση του Ιδρυτή και Προέδρου του, Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ν αποκτήσει άνοιγμα και στο πεδίο Κατάρτισης Στελεχών για τον Αγροδιατροφικό Τομέα. Είναι βάσιμες οι ελπίδες ώστε απ’ το μεθεπόμενο Ακαδημαϊκό Έτος (2019) να ξεκινήσει το Άγροδιατροφικό ΙΕΚ (Επαγγελματικό Κολλέγιο κατά τον ορισμό της αλβανικής νομοθεσίας) το οποίο δομείται σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Και για το στόχο αυτό η εργασία προχωρά σταθερά σύμφωνα τόσο με τα όσα το νομοθετικό πλαίσιο απαιτεί, με τις ανάγκες που παρουσιάζει σήμερα ο τομέας γεωργίας και κτηνοτροφίας στην Αλβανία αλλά και με τις απαιτήσεις κατάρτισης για τον αγροτικό τομέα που θα ανταποκρίνεται πλέον στις αξιώσεις ένταξης στην ΕΕ.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon