Τα «ρέστα» του παίζει ο Ερντογάν στις σημερινές εκλογές

Δημοσιεύθηκε: 24/06/2018 14:31 Τελευταία Ενημέρωση: 24/06/2018 14:35 Από: Tachydromos

Σταύρος Λυγερός

Στις σημερινές εκλογές στην Τουρκία θα κριθεί εάν το καθεστώς Ερντογάν θα εδραιωθεί και ο ίδιος θα μετατραπεί σε νεοσουλτάνο, ή εάν αντιθέτως θα τερματισθεί η 16χρονη παραμονή του στην κορυφή. Για να εδραιώσει το καθεστώς του, πρέπει ο ίδιος να επανεκλεγεί και ταυτοχρόνως η συμμαχία με κορμό το κόμμα του να κερδίσει αυτοδυναμία στην Εθνοσυνέλευση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη θα είναι αμφίρροπη. Εάν απαιτηθεί δεύτερος γύρος, ο Ερντογάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με άτυπη σύμπραξη των αντιπάλων του.

Όλα δείχνουν ότι θα καταγραφεί κι αυτή τη φορά η τριχοτόμηση του εκλογικού σώματος που είχε καταγραφεί στο δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2017. Κι αυτό, επειδή η τριχοτόμηση της τουρκικής κοινωνίας βαθαίνει. Η “βαθιά Τουρκία” κατά κανόνα θα ψηφίσει μαζικά τον Ερντογάν. Τόσο η κεμαλική και ο κορμός της δυτικότροπης Τουρκίας των δυτικών παραλίων θα ψηφίσουν μαζικά Ιντζέ.

Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι που ζουν στις νοτιοανατολικές επαρχίες, ή έχουν μεταναστεύσει σε αστικά κέντρα, θα ψηφίσουν τον φυλακισμένο στην Αδριανούπολη ηγέτη του (φιλο)κουρδικού κόμματος HDP Ντεμιρτάς. Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι το HDP προσελκύει ολοένα και περισσότερο τουρκικής εθνότητας ψηφοφόρους, οι οποίοι βλέπουν σ’ αυτό μία διέξοδο δημοκρατικής έκφρασης. Η διαδικασία αυτή έχει αρχίσει εδώ και μερικά χρόνια με την προσέλκυση κυρίων αριστερών και υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτή τη φορά, όμως, έχουμε την επίσημη προσχώρηση στα ψηφοδέλτια του HDP εμβληματικών προσωπικοτήτων της θρησκευτικής μειονότητας των Αλεβιτών (15-20 εκατομμύρια). Τα ηγετικά αυτά στελέχη υποστήριξαν τη συμμαχία με το επιχείρημα ότι οι Αλεβίτες δεν μπορούν μόνοι τους κι ότι πρέπει να συμμαχήσουν με άλλες καταπιεσμένες μειονότητες. Πρόκειται για μία σύμπραξη, η οποία εάν βρει μαζική υποστήριξη θα δημιουργήσει μία άλλη πολιτική δυναμική.

Είναι ενδεικτικό ότι το καθεστώς Ερντογάν προσπάθησε να τορπιλίσει αυτή τη συμμαχία, απαγορεύοντας αυθαιρέτως στον επίτιμο πρόεδρο της Συνομοσπονδίας των Ενώσεων Αλεβιτών Ευρώπης να είναι υποψήφιος βουλευτής στο συνδυασμό του HDP. Στη συνέχεια θα δούμε για ποιο λόγο αυτό το κόμμα είναι το κλειδί για τη διαμόρφωση του συσχετισμού στη νέα Εθνοσυνέλευση.

Η βαριά σκιά της νοθείας

Δεδομένου ότι ο Ερντογάν ελέγχει απολύτως τους κρίσιμους κρατικούς μηχανισμούς, δεδομένου ότι παραμένει σε ισχύ η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προεξοφλείται πως η νοθεία στις κουρδικές περιοχές θα επαναληφθεί. Οι Κούρδοι, άλλωστε, είναι ο εύκολος στόχος, επειδή τα όσα γίνονται εναντίον τους καλύπτονται από την εθνική σκοπιμότητα, που εμποδίζει την κεμαλική αντιπολίτευση, η οποία παλαιότερα έχει κάνει εκεί τα δικά της όργια, να διαμαρτυρηθεί. Λόγω και του οριακού συσχετισμού δυνάμεων, ακόμα και περιορισμένη νοθεία, όπως και το διαρκές κλίμα φόβου και διώξεων πιθανόν να κρίνουν το αποτέλεσμα.

Δεδομένου ότι σ’ αυτή την εκλογή τα παίζει όλα για όλα, ο Ερντογάν δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του, αν είναι δυνατόν από τον πρώτο γύρο. Είναι ενδεικτικό των μεθοδεύσεων ότι τα εκλογικά τμήματα εκατοντάδων μεγάλων κουρδικών χωριών έχουν μεταφερθεί σε κωμοπόλεις που απέχουν αρκετά, με σκοπό να καταστεί δυσχερής η μαζική προσέλευση των Κούρδων στις κάλπες.

Κεντρικός στόχος του, πάντως, είναι να κατεβάσει το ποσοστό του HDP κάτω από 10% και κατ’ αυτόν τον τρόπο να το αποκλείσει από την Εθνοσυνέλευση. Σ’ αυτή την περίπτωση, το κόμμα του κατά πάσα πιθανότητα θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Για τον ίδιο λόγο, αλλά με αντίστροφη πρόθεση, αρκετοί δυτικότροποι φιλελεύθεροι, ακόμα και ψηφοφόροι του κεμαλικού CHP, θα ψηφίσουν το (φιλο)κουρδικό HDP για να το στείλουν στην Εθνοσυνέλευση και έτσι να στερήσουν από τον Ερντογάν την αυτοδυναμία. Ας σημειωθεί, όπως είπε Κούρδος πολιτικός, για να φανεί ότι το HDP πέρασε το όριο του 10% πρέπει στην πραγματικότητα να έχει πάρει 15% των ψήφων!

Το HDP, πάντως, θα ανταποδώσει ατύπως την όποια υποστήριξη στις βουλευτικές κάλπες, ψηφίζοντας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον κεμαλικό υποψήφιο Ιντζέ, εάν, βεβαίως, υπάρξει δεύτερος γύρος. Αν και οι Κούρδοι έχουν πολύ κακή πείρα από την κεμαλική εξουσία, αυτή τη στιγμή θεωρούν κύριο αντίπαλο τον Ερντογάν. Ο Ιντζέ, άλλωστε, έχει πραγματοποιήσει σειρά ανοιγμάτων προς τους Κούρδους, με σημαντικότερο την επίσκεψή του στον φυλακισμένο Ντεμιρτάς.

Slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon