Αλβανία - κράτος σε σήψη

Δημοσιεύθηκε: 18/07/2018 17:06 Τελευταία Ενημέρωση: 20/07/2018 08:53 Από: Tachydromos

Προ συνεχών εκπλήξεων βρίσκεται η κοινή γνώμη και ενόψει διαλυτικών φαινομένων το δικαστικό σώμα και σύστημα στην Αλβανία καθόσον προχωρά η διαδικασία εξέτασης των φακέλων των δικαστικών λειτουργών και εισαγγελέων της χώρας. Η διαδικασία που νομοθετήθηκε προ μηνών με παρεμβάσεις μάλιστα τροποποίησης του Συντάγματος που εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα της πολιτείας στον ξένο παράγοντα, αποτέλεσε όρο εκ των ουκ άνευ για να συνεχίσει η Αλβανία ν αποτελεί χώρα σε τροχιά εκδημοκρατισμού και προοπτικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Τα πράγματα είχαν φτάσει στο απροχώρητο σε ότι αφορά στη διαφθορά του δικαστικού συστήματος και κατά συνέπεια στην αδυναμία του τόσο να συμβάλει στην πάταξη της εγκληματικότητας όσο και να αποδώσει πιστευτή δικαιοσύνη αστικής φύσης. Αμερικανοί και εμπειρογνώμονες της ΕΕ έχουν πλέον δικαίωμα όχι μόνο να επιβλέπουν αλλά να επεμβαίνουν ακυρωτικά στην επιχειρούμενη διαδικασία κάθαρσης του δικαστικού συστήματος και σώματος.

Η σχετική επιτροπή εν είδη σώματος κρίσεων λειτουργεί καθημερινά εξετάζοντας με ειδικά επεξεργασμένο λογάριθμο την εξέλιξη των περιουσιακών στοιχείων των ανώτερων στη φάση αυτή δικαστικών, αλλά και την δεοντολογική τους συμπεριφορά, την ακεραιότητα αποφάσεων σε δικαστικές υποθέσεις που εξέτασαν, την δημόσια εικόνα κ.α. Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία που είναι ανοικτή και διαφανή προς το κοινό έρχονται στο φως λαβράκια πραγματικά. Η αναλογία του υπό σήψη κρατικού ιστού είναι εις βάρος της υγιούς και ως εκ τούτου ουδείς δύναται προβλέψει από πού θα ξεκινήσει η αναδόμηση του όλου συστήματος όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Το διαβόητο Συνταγματικό Δικαστήριο στην ουσία λειτουργούσε ως χώρος θυρίδων συσσώρευσης χρήματος και τιμαλφών. Μόνο δύο απ’ τα μέλη του μπόρεσαν να περάσουν έστω και με κάποιες εκπτώσεις στα κριτήρια κρίσης της Ειδικής Επιτροπής. Οι υπόλοιποι 8 δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν την περιουσία τους τόσο σε ακίνητα όσο και σε καταθέσεις. Ας φανταστεί κανείς τι κρύβουν σε ρευστό αδήλωτο εκτός τραπεζικού συστήματος. Το εντυπωσιακό είναι ότι όλοι τους και οι υπόλοιπες κατηγορίες όταν η περιουσία και ο τρόπος κτίσης περνάει στους ειδικά επεξεργασμένους στατιστικούς πίνακες δείχνουν ιλιγγιώδη αύξηση άμα τη αναλήψει των καθηκόντων ή την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους.

Ανώτερος εισαγγελέας κατέθετε δια των δικηγόρων του στην Ειδική Επιτροπή, χωρίς να αισθάνεται κανένα έλεγχο συνείδησης ότι 80 000 Ευρώ προήλθαν από τυχερά παιχνίδια που έπαιξε ο γιός του…

Οι περιπτώσεις είναι ακόμη πιο τραγελαφικές όταν φαίνεται συναλλαγή και αναμεταξύ τους. Εισαγγελέας φέρεται να τα πήρε και χοντρά μάλιστα από δικαστικό που είχε εις βάρος του ξεκινήσει ποινική δίωξη για παραβατική εκδίκαση υπόθεσης. Άλλοι δικαστικοί, μέλη του Ανώτερου Δικαστηρίου είχαν μάλιστα τραβήξει μαχαίρι αναπέταξα τους στο διαμέρισμα του ενός καθώς δεν τα βρίσκανε στη μοιρασιά αξιόλογου ποσού από εκδίκαση υπόθεσης κυκλώματος ναρκωτικών.

Διάφορα βέβαια επεισόδια της θλιβερής αυτής κατάστασης διαφθοράς και σήψης του δημοσίου βίου στην Αλβανία και αδυναμίας του δικαστικού συστήματος είναι κοινώς γνωστά στην Αλβανία. Τώρα όμως καθώς συντίθεται πλήρως το πάζλ τα πράγματα δείχνουν ακόμη πιο αποθαρρυντικά και άθλια. Η χώρα είχε μετατραπεί όχι απλά σε αποθήκη ναρκωτικών και επίσης τόπο μαζικής καλλιέργειας χασίς και κατά συνέπεια εκκολαπτήριο επικίνδυνων εγκληματικών οργανώσεων. Είχε με τη συνδρομή του δικαστικού σώματος μετατραπεί στην ουσία σε παραδεισένιο άσυλο με κατοχυρωμένα προνόμια για παράγοντες του υπόκοσμου που θησαυρίζει από το εμπόριο ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Η συναλλαγή είναι κλεισμένου κυκλώματος. Με την ανοχή της αστυνομίας οι οργανώσεις αποκτούν ευκολίες στη διακίνηση. Στη συνέχεια διωκτικές αρχές τους παρέχουν αποφάσεις αθώωσης και η πολιτική τάξη φροντίζει τη συντήρηση του δικαστικού σώματος. Στη συνέχεια με αποφάσεις δημοτικών ή αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών στήνονται τα πλυντήρια του μαύρου χρήματος στην αγορά ακινήτων και κατασκευών. Σ’ αυτά τα συγκροτήματα στην παράκτια κυρίως περιοχή δικαστικοί, εισαγγελείς, ανώτεροι αστυνομικοί και πολιτικοί βρίσκονται να κατέχουν διαμερίσματα και επαύλεις.

Τώρα επιχειρείται να μπει μια γραμμή στο λογαριασμό. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα βέβαια. Για να φανταστεί κανείς πόσο δύσκολα ας αναφερθεί η περίπτωση ανώτερου δικαστικού: επί 5 έτη μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου και 4 του Ανωτέρου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που ενώ είχε ποινή για κοινή κλοπή στην Ιταλία αυτό δεν είχε εμποδίσει καθόλου τη σταδιοδρομία του.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο όπως προαναφέρθηκε έχει εκ των πραγμάτων διαλυθεί. Ο επικεφαλής της Επιθεώρησης Πόθεν Έσχες ωστόσο προειδοποίησε ότι πλέον των 50% των δικαστικών των Εφετείων της χώρας δεν μπορούν να δικαιολογήσουν και τεκμηριώσουν το πλούσιο περουσιολόγο τους. Αυτό σημαίνει ότι από Γενάρη η χώρα δεν θα έχει κανένα απ’ τα 8 δικαστήρια εφέσεων σε λειτουργία. Και γίνεται ακόμη πιο σύνθετο διότι με τέτοια σήψη που πρόκειται να βρεθούν οι κατάλληλοι που θα αναλάβουν να ξαναστήσουν ένα δικαστικό σύστημα που θα πρέπει να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών. Κράτος υπό σήψη λοιπόν με ότι παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει η σήψη.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon