Η 26η Επέτειος της Αναθεμελίωσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 03/08/2018 09:28 Τελευταία Ενημέρωση: 03/08/2018 21:13 Από: Tachydromos

Είναι η σημαντικότερη μέρα για την τοπική Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας και σπουδαία για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο, η 2α Αυγούστου του 1992. Κατόπιν του σκληρού αθεϊστικού διωγμού απ’ το κομουνιστικό καθεστώς και τις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ανασύσταση της Εκκλησίας αυτής, την Κυριακή 2 Αυγούστου 1992 στον Ι. Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Τίρανα ενθρονίστηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος.

Έτσι ο πανηγυρικός εορτασμός της Επετείου αυτής δεν έχει σχέση με πρόσωπα και ούτε αποτελεί προσωπική γιορτή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Εξ άλλου εκείνος έχει επαναλάβει διαρκώς και απ’ την εθρονιστήρια Ομιλία του ότι ο επισκοπικός θρόνος δεν είναι δόξα αλλά Σταυρός διαρκείας. Για τους έχοντας γνώση της ιστορικής εξέλιξης των πραγμάτων είναι ξεκάθαρο ότι ειδικά η θέση του ποιμενάρχη της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας λόγω δεδομένων και ιστορικών συγκυριών είναι καθημερινό μαρτύριο προς Δόξα Θεού.

Στην ουσία η συμβολική πράξη της ενθρόνισης δεν αποτελεί παρά την αφετηρία για την ανασύσταση, την αναγέννηση, στην ουσία την αναθεμελίωση της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Σήμερα διαπιστώνοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί, που τότε ούτε ο πλέον αισιόδοξος δεν θα μπορούσε να προβλέψει, αποτελεί το γεγονός αυτό αφορμή πανηγύρεως και δοξολογίας και ευχαριστίας στο Θεό που ευλογεί την όλη προσπάθεια αλλά και στον άνθρωπο που επέλεξε να εκδηλώσει τη δική Του πρόνοια.

Ο Καθεδρικός Ναός της Αναστάσεως του Χριστού, ότι πιο δηλωτικό της προόδου που έχει γίνει στην Ορθόδοξη Εκκλησία συγκέντρωσε και πάλι χθες, Πέμπτη, 2 Αυγούστου κληρικούς και πιστούς απ’ όλες τις γωνίες της Ορθοδόξου Εκκλησίας και τις τοπικές Μητροπόλεις. Παρόλο που εργάσιμη ημέρα και περίοδος διακοπών ο Ναός ήταν γεμάτος από ανθρώπους που μετείχαν του Συνοδικού Συλλείτουργου προεξάχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστασίου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Βερατίου κ. Ιγνατίου, Κορυτσάς κ. Ιωάννου, Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου, Φίερι κ. Νικολάου, Ελμπασάν κ. Αντωνίου, Αμαντίας κ. Ναθαναήλ καθώς και του Επισκόπου Βύλλιδος κ. Αστείου.

Λόγια αγάπης εξ ονόματος της Ιεράς Συνόδου του κλήρου και του Ορθόδοξου λαού προς τον Αρχιεπίσκοπος μετέφερε σε σύντομο χαιρετισμό στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βερατίου κ. Ιγνάτιος.

Η ελληνική ομογένεια εκπροσωπήθηκε από πολλούς πιστούς από πόλεις και τις ενορίες αλλά και από αντιπροσώπους της όπως ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες, της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. Βασίλης Κάγιος κ.α.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος όπως συνηθίζει εξ άλλου να συνδέει τις επετείους και ημέρες σταθμό στην πορεία ανασύστασης της Εκκλησίας της Αλβανίας επεσήμανε τέσσερεις ακόμη πρωτοβουλίες που μένει σταθεροποιηθούν παραπέρα στον επόμενα χρόνο. Ανήγγειλε στο εκκλησίασμα την έγκριση λειτουργίας τρίτης Σχολής στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιος ΛΟΓΟΣ, αυτής των Ανθρωπιστικών Σπουδών με τρία προς το παρόν Τμήματα: Κοινωνική Θεολογία (αναγνώριση και αναβάθμιση του πτυχίου της υπάρχουσας Ορθοδόξου Ακαδημίας), Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού καθώς και Προσχολικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών. Παρότρυνε τους πιστούς έμπρακτα και δια της προσευχής τους να στηρίξουν την πρόοδο της Σχολής αυτής. Μια δεύτερη πρωτοβουλία αφορά στην παραπέρα ανάπτυξη της προσπάθειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς για την ενίσχυση της οικονομικής κατάστασης της Εκκλησίας μας. Η τρίτη πρωτοβουλία σχετίζεται με την ανάπτυξη και σταθεροποίηση του Οίκου Ευγηρείας «Υπεραγία Θεοτόκος» στα Τίρανα που έχει προ εβδομάδων ξεκινήσει τη λειτουργία. Η τέταρτη πρωτοβουλία για το επόμενο διάστημα που τελεί υπό την αιγίδα και την αγάπη του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου αφορά στη συγκρότηση Μουσείου Εκκλησιαστικής Τέχνης στο Πολιτιστικό Πολυλειτουργικό Κέντρο παρακείμενο του Καθεδρικού.

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία και τη σύντομο παραδοσιακό κέρασμα για όλους τους παρευρισκόμενους στο Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου ακολούθησε η Ετήσια Συνάντηση του Ιερού Κλήρου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας καθώς και των συνεργατών κατηχητών σε όλες τις Μητροπόλεις. Εκπρόσωποι απ’ όλες τις μητροπολιτικές περιφέρειες και την Αρχιεπισκοπή, ένας κληρικός και ένας υπεύθυνος για τα κατηχητικά και την πνευματική δράση εν γένει εισηγήθηκαν θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των κληρικών και τη ζωή των πιστών στις ενορίες.

Ο Μακαριώτατος κάνοντας τη συμπερίληψη της Ημερίδας επεσήμανε την ιδέα της προσπάθειας της διαρκούς ανανέωσης του πνευματικού αποθέματος του Ορθόδοξου Κληρικού ώστε να μπορεί να στηρίζει τους πιστούς που διακονεί. Οι ιεροψάλτες και οι κατηχητές δεν είναι απλά συνεργάτες του Ιερέα αλλά πολύτιμη τάξη μέσα στην Εκκλησία που βοηθούν την τέλεση των μυστηρίων και των ακολουθιών αλλά και τη διαρκή ανανέωση του σώματος της Εκκλησίας με νέα μέλη. Η Ορθόδοξη Εκκλησία θα συνεχίσει να φροντίζει τόσο την υποστήριξη των κληρικών της και των οικογενειών τους αλλά και το όλο έργο για τον ευαγγελισμό και την κατήχηση του Ορθόδοξου ποιμνίου.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon