Ο πρώην ΥπΕξ Αλβανίας Τριτάν Σέχου, βουλευτής ΔΚ στο Αργυρόκαστρο - «…Οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικές στρατηγικές για την Αλβανία…»

Δημοσιεύθηκε: 22/08/2018 15:51 Τελευταία Ενημέρωση: 24/08/2018 08:10 Από: Tachydromos
  • Για τη Συμφωνία για τα Θαλάσσια όρια να αποταθούν οι δύο πλευρές στη Χάγη…
  • Δεν υπάρχει για μας Νόμος Εμπόλεμης Κατάστασης

Σε συνέντευξη στη ΣΕΚΟΥΛΙ που δημοσιεύθηκε προ δύο ημερών, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας και Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος, κ. Τριτάν Σέχου, αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα των Ελληνο-Αλβανικών σχέσεων. Καθώς πρόκειται για πρόσωπο που έχει επιδείξει ιδιαίτερη προσήλωση στο ζήτημα της προώθησης των σχέσεων Αλβανίας – Ελλάδας και γνωρίζει τα τεκταινόμενα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής της Αλβανίας δημοσιεύουμε σε μετάφραση το σχετικό μέρος της συνέντευξης. Παρατηρείται μια μεταβολή σε ότι αφορά στη θέση του ΔΚ σε ότι αφορά στη Συμφωνία που οι δύο χώρες επιδιώκουν για τον καθορισμός ορίων και ζωνών στο Ιόνιο. Το ΔΚ απ’ τη μια υπεραμύνεται τη Συμφωνία που είχαν συνομολογήσει το 2009 οι ΥπΕξ Λιουλζίμ Μπάσα και Ντόρα Μπακογιάννη και απ’ την άλλη εκφράζει επιφυλάξεις για το περιεχόμενο μιας νέας συμφωνίας. Εποικοδομητική θα ήταν η θέση που θα εξέθετε τον Πρωθυπουργό Ράμα παροτρύνοντας τον στην ουσία να επαναλάβει την ίδια παλιά Συμφωνία. Ωστόσο προκύπτει ασάφεια και το σημείο διαφορά μεταξύ του μικροπολιτικού επιδιωκόμενου οφέλους και άλλου ενδεχόμενου προσανατολισμού με έξωθεν παρεμβάσεις, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί.

Το κείμενο της συνέντευξης:

Ερώτηση: κ. Σέχου, έχετε ζητήσει επισήμως ενημέρωση για τις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, για τη συμφωνία στη θάλασσα, και άλλα άλυτα προβλήματα;

Απάντηση:Αναμφίβολα απ’ την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής και πέραν αυτής τούτο έχει αιτηθεί, ωστόσο επικρατεί μόνο σκότος ενημέρωσης απ’ την κυβέρνηση. Λοιπόν, για τούτο πρέπει να ρωτήσετε τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος δεν δίνει καμιά εξήγηση, για κάθε πράξη που κάνει. Δυστυχώς όλες τις πληροφορίες τις έχουμε απ’ την ελληνική πλευρά, τις οποίες εγώ εμπιστεύομαι, διότι γνωρίζω πως λειτουργεί η ελληνική δημοκρατία. Εγώ επισημαίνω, ότι η Συμφωνία που έγινε το έτος 2010 ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία για τη θάλασσα υπήρξε κανονική και εντός των ευρωπαϊκών προδιαγραφών, αλλά απερρίφθη απ’ το Συνταγματικό Δικαστήριο για κάποια τυπικά στοιχεία, παρόλο όμως που αναθεματίστηκε πολιτικά με ακραίο τρόπο απ’ την αριστερά, και τούτο άδικα. Τη στιγμή αυτή που είμαστε και για διάφορες προκαταλήψεις που μπορεί να είναι, νομίζω ότι ο καλύτερος δρόμος είναι ώστε και οι δύο πλευρές σε κατανόηση να αποταθούν στο Δικαστήριο Δικαίου της Χάγης, για τον καθορισμό του θαλασσίου συνόρου μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, και τούτο να γίνει αποδεκτό απ’ όλους. Τούτος είναι ο καλύτερος δρόμος για όλες τις πλευρές σήμερα, ενώ το να εισέλθεις σε κάποιους λαβύρινθους διαπραγματεύσεων, όπως ζητάει να πράξει η κυβέρνηση μας, πρόκειται να μας βγάλει χαμένους.

Ερώτηση:Πως κρίνετε τις στάσεις που έχουν τηρηθεί μέχρι σήμερα για την συμφωνία αυτή, διότι υπάρχουν φωνές που εκτιμούν ότι έχει ληφθεί ήδη απόφαση και τηρείται κρυφή;

Απάντηση:Νομίζω ότι υπάρχει μια εντολή – εξουσιοδότηση απ’ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι διαπραγματεύσεις, στη συνέχεια πρέπει να ληφθεί μια δεύτερη εντολή πριν υπογραφεί η συμφωνία και επικυρωθεί στη Βουλή. Όποιος δεν σέβεται αυτές τις διαδικασίες, παραβιάζει το Σύνταγμα. Να κάνεις τα πράγματα τη νύχτα στο σκοτάδι, χωρίς διαφάνεια, αναμφίβολα που είναι καταδικαστέο και ένα τέτοιο πράγμα δείχνει, ότι δεν γίνονται καλά πράγματα και στην γενικότητα δείχνει ότι δεν εργάζονται όπως θα έπρεπε να εργάζονται υπό μια δημοκρατική αρχή. Οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικές, στρατηγικές για την Αλβανία, και υπήρξαν τέλεια σταθεροποιημένες υπό θετική αναβάθμιση έως το 2013. Στη συνέχεια τούτη η αριστερά, τούτη η Ριλίντια, η οποία με αυθαίρετο τρόπο, τυχοδιωκτικά και σκόπιμα, κατέστρεψε τη σχέση Αλβανία – Ελλάδα. Τώρα για ποικίλους λόγους έχει καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά πλέον «με την ουρά στα σκέλια» και εντελώς σε κατάσταση συνθηκολόγησης. Όταν συμπεριφέρεσαι τυχοδιωκτικά έναντι των εταίρων, όταν σκοπίμως καταστρέφεις τις σχέσεις με τους εταίρους και στη συνέχεια είσαι υποχρεωμένος να καθίσεις με την ουρά στα σκέλια στο τραπέζι, αναμφίβολα που κάθεσαι με πιο αποδυναμωμένες θέσεις, διότι έχεις απολέσει πολύ την αξιοπιστία σου. Δυστυχώς τούτη η Ριλίντια έχει απολέσει αυτά τα πράγματα. Τούτο είναι ένα πρόβλημα με συνέπειες για τη χώρα μας. Εγώ λέω ότι υπάρχει ένας δρόμος: η συμφωνία αυτή να περάσει στο δικαστήριο δικαίου στη Χάγη και να περιμένουμε την απόφαση του.

Ερώτηση: Γίνεται επίσης λόγος για την άρση του Νόμου Εμπολέμου. Σύμφωνα με σας, από πρακτική άποψη, ποια θα ήταν τα πραγματικά οφέλη των αλβανών;

Απάντηση:Δεν υφίσταται για μας Νόμος Εμπολέμου, είναι ένα συναρμολογημένο ψέμα απ’ τη Ριλίντια, που θα το χρησιμοποιήσει για δημαγωγία. Ο Νόμος Εμπολέμου έχει πέσει ήδη απ’ τη Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων, έχει πέσει απ’ το 1987 όταν η Κυβέρνηση Παπανδρέου τον απέρριψε, έπεσε ολότελα με την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας Αλβανίας – Ελλάδας το 1996, τούτη είναι η αλήθεια. Εάν η ελληνική πλευρά κρίνει ότι πρέπει να προβεί και σε κάποια άλλη τυπική νομική πράξη, είναι πρόβλημα της. Εμείς δεν έχουμε κανένα νόμο πολέμου με την Ελλάδα που είναι ένας πολύ σπουδαίος εταίρος για μας και ως τέτοιος δεν έχουμε τίποτε που να διαπραγματευτούμε για την άρση νόμου εμπολέμου, που θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια αντίκα. Εγώ και πάλι τονίζω ότι για μας δεν υφίσταται κανένας νόμος εμπολέμου με την Ελλάδα και δεν έχουμε γιατί να ανταλλάξουμε πράγματα για κάτι που δεν υπάρχει.

Ερώτηση: Συζητήθηκε στη συμφωνία του 2010 με την Ελλάδα η έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης;

Απάντηση:Την περίοδο της κυβέρνησης Μπερίσα ολοκληρώθηκε η συμφωνία θαλασσίων συνόρων με την Ελλάδα και ήταν μια καλή συμφωνία, εντός των προδιαγραφών και επωφελή για τις δύο χώρες, αλλά δυστυχώς αναθεματίστηκε σκοπίμως απ’ την αριστερά και το Συνταγματικό Δικαστήριο την απέρριψε για κάποια τυπικά στοιχεία. Από τότε τούτη η αριστερά κατέστρεψε με σκόπιμο τρόπο την πολύ καλή σχέση με την Ελλάδα για ποικίλους λόγους, που αντιτίθενται όμως των συμφερόντων της Αλβανίας. Εμείς έχουμε επιμείνει και έχουμε καλέσει τον Υπουργό Εξωτερικών, αλλά δεν διαθέτουμε τις ενημερώσεις που πρέπει να είναι σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Όλες τις ενημερώσεις τις έχουμε απ’ την ελληνική πλευρά, η οποία είναι συνεπής σ’ αυτά που λέει…»

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon