Έναρξη νέας σχολικής χρονιάς – συνέχεια της αναλγησίας της πολιτείας για την παιδεία για τα μέλη της ΕΕΜ.

Δημοσιεύθηκε: 19/09/2018 10:39 Τελευταία Ενημέρωση: 19/09/2018 10:39 Από: Tachydromos

Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ»

Αγ. Σαράντα, στις 17 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Έναρξη νέας σχολικής χρονιάς – συνέχεια της αναλγησίας της πολιτείας για την παιδεία για τα μέλη της ΕΕΜ. Έλλειψη φροντίδας για τις σχολικές υποδομές, καθυστερήσεις για τα σχολικά βιβλία και διαιώνιση του ανθελληνικού περιεχομένου στα εγχειρίδια Ιστορίας και Γεωγραφίας.

Εν ονόματι όλων των μελών και στελεχών στις δομές της ΟΜΟΝΟΙΑΣ εκφράζουμε τις θερμότερες ευχές για όλα τα παιδιά της Ελληνικής κοινότητας σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας για την έναρξη του Νέου Σχολικού Έτους! Στους εκπαιδευτικούς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, επίσης συγχαρητήρια για τον αγώνα που καταβάλουν υπό δύσκολες συνθήκες για την διδασκαλία της και στην μητρική Ελληνική γλώσσα!

Δεσμευόμαστε όπως και έως τώρα να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί και δίπλα τους ώστε να συμβάλουμε το κατά δύναμη για τη διευκόλυνση του έργου που επιτελούν, την απαιτούμενη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στην αποστολή, και την απαραίτητη πολιτική πίεση για βελτίωση της κατάστασης.

Για ακόμη μια φορά είμαστε στη δυσάρεστη θέση ώστε να καταγγείλουμε την συστηματική και αδικαιολόγητη αδιαφορία της πολιτείας και των αρμοδίων φορέων της ώστε με την απαιτούμενη ευαισθησία και την επιβαλλόμενη προσοχή χειριστεί το ζήτημα εκπαίδευσης για τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Στα πλαίσια τόσο διμερών υποχρεώσεων της όσο και των όσων απορρέουν απ’ τη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων το κράτος υστερεί πολλά και οι συνέπειες λαμβάνουν επικίνδυνες διαστάσεις για τη διαιώνιση του Ελληνισμού στα πάτρια εδάφη του.

Η συρρίκνωση του αριθμού των μαθητών στα σχολεία που χαίρουν τυπικά προνομίων παιδείας για την ΕΕΜ δεν έχει σχέση με τις δημογραφικές εξελίξεις. Η χρόνια ελλειπή φροντίδα για τις σχολικές υποδομές, η μη κατάρτιση κατάλληλου εκπαιδευτικού προσωπικού, η εγκατάλειψη της παιδείας στην ύπαιθρο και την περιφέρεια, η υστέρηση στο πεδίο των σχολικών εγχειριδίων αποτελούν λόγους ουσιαστικούς της μείωσης των μαθητών στα δημόσια σχολεία που απευθύνονται στις κοινότητες των Ελλήνων, έστω στις περιοχές που το κράτος αναγνωρίζει ως τέτοιες.

Η πολιτεία με βάση τις πολιτικές καλής θέλησης που οφείλει να εφαρμόσει απ’ τις δεσμεύσεις στις πρακτικές του Συμβουλίου του Ευρώπης θα έπρεπε να υιοθετήσει το positive discrimination και να υλοποιήσει έστω πιλοτικές παρεμβάσεις για την εκπαίδευση της ΕΕΜ.

Επίσης εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια μας που παρά τις συστάσεις του διεθνούς παράγοντα ακόμη στα Τίρανα επικρατούν αναχρονιστικές λογικές αδικαιολόγητου φοβικού συνδρόμου που δεν επιτρέπουν την δημιουργία συνθηκών διδασκαλίας στην Ελληνική ή τουλάχιστον της Ελληνικής γλώσσας για πληθυσμούς που αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες ή στις παραμεθόριες περιοχές όπου υπάρχει ενδιαφέρον και οι κοινωνικές εξελίξεις το προκρίνουν.

Συνδεδεμένα με τα προαναφερόμενα η ανεπίτρεπτη κατάσταση του περιεχομένου των προγραμμάτων και των εγχειριδίων για τους μαθητές που χρησιμοποιούνται στη διδασκαλία ιστορίας και γεωγραφίας και όχι μόνο. Πρόκειται για αντιεπιστημονική γνώση που καλλιεργεί αβάσιμα τον ανθελληνισμό και διαιωνίζει νοοτροπία περιχαράκωσης του αλβανικού λαού αντίθετα με την πραγματική ανάγκη της κοινωνίας για άνοιγμα και ειδικά καλή σχέση με την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό.

Ως ΟΜΟΝΟΙΑ θεωρούμε υπεύθυνη την πολιτεία ότι με την εκπαιδευτική πολιτική που ακολουθεί προσβάλει την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας στα σχολεία που φοιτούν μέλη της ΕΕΜ. Αυτό οδηγεί οικογένειες της σε επιλογές εγκατάλειψης γι αυτό το λόγο των πάτριων εστιών ή την επιλογή σχολείων που δεν περιέχουν διδασκαλία της ή στην ελληνική. Και στις δύο περιπτώσει πρόκειται για πρακτικές τεχνητής μείωσης της δυναμικής της Ελληνικής κοινότητας που αντιβαίνουν το πνεύμα και τις πρακτικές των διεθνών Συμβάσεων.

Φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης επίσης έχουν τόσο την υποχρέωση όσο και τα περιθώρια αυτόνομης παρέμβασης ώστε να βελτιώσουν συνθήκες που αφορούν στις υποδομές, τη φροντίδα για τους μαθητές αλλά και την ενίσχυση εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας χωρίς να αντιβαίνουν πλαίσιο κεντρικής πολιτικής.

Εκ του Γραφείο Τύπου κι Ενημέρωσης

ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon