Επίσκεψη του Παραρτήματος Ξάνθης της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών

Δημοσιεύθηκε: 01/10/2018 15:23 Τελευταία Ενημέρωση: 02/10/2018 17:38 Από: Tachydromos

Για πολλοστή φορά το προηγούμενο διάστημα (23-26 Σεπτεμβρίου) βρέθηκαν σε περιοχές της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, μέλη της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού με πρωτοβουλία του Παραρτήματος τους στην Ξάνθη, όπου προεδρεύει ο Υποστράτηγος ε.α. κ. Γ. Γεωργιάδης.

Σκοπός της επίσκεψης του ήταν να αποτίσουν φόρο τιμής και τελέσουν τα δέοντα Μνημόσυνα στους Πεσόντες του Μετώπου με τους Ιταλούς φασίστες κατά το 1940 -1941. Ωστόσο όπως πολύ συγκινητικά το έχουν συνδυάσει και στο παρελθόν οι ευαίσθητοι πρώην στρατιωτικοί κατά την επίσκεψη τους επιδίωξαν και πάλι τη γνωριμία με την κοινότητα των Ελλήνων εδώ, τη συνεργασία με την τοπική Εκκλησία και κυρίως με χειρονομίες αλληλεγγύης και υποστήριξης του έργου που επιτελείται για την πρόοδο της και τη διαιώνιση της ελληνικής παρουσίας και μαρτυρίας στα πάτρια εδάφη. Η βοήθεια στήριξης μπορεί να είναι συμβολική καλύπτει εν τούτοις άμεσες ανάγκες και κυρίως υποδεικνύει την κατεύθυνση που μπορεί να προσανατολιστεί η προσπάθεια ευρύτερων ομάδων της κοινωνίας.

Οι Απόστρατοι Αξιωματικοί Στρατού της Ξάνθης και φίλοι τους απ’ όλη την Ελλάδα με τη συνδρομή που τους παρείχε ο τοπικός ιεράρχης Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος επισκέφθηκαν κοιμητήρια των Πεσόντων Ελλήνων Στρατιωτικών αλλά και μέρη που συνδέονται με τη θυσία τους για ελευθερία, αξιοπρέπεια και την ακεραιότητα της Πατρίδας και της πίστης. Μνημόσυνα τέλεσαν στους Βουλιαράτες, τα Στενά της Κλεισούρας, το Ύψωμα 731, τη Χιμάρα και το Δέλβινο.

Ουσιαστικής σημασίας όχι μόνο για τα μέλη της εκδρομής ήταν το προσκύνημα τους στο Μοναστήρι του Αγίου Κοσμά στο Κολικόντασι, όπου και ο Τάφος του Ισαποστόλου και Ιερομάρτυρα. Η Ορθόδοξη πίστη την οποία ο Άγιος στήριξε σε εποχές δύσκολες που η περιοχή απειλούνταν από μαζικούς εξισλαμισμούς είναι η πηγή που οδήγησε τους χιλιάδες των Ελλήνων με τέτοια αποφασιστηκότητα να αντισταθούν και θυσιάσουν τη ζωή και τη νιότη τους, όπως τότε και το 1940. Και επι το πλείστον η θυσία τους ήταν και για την Ορθόδοξη πίστη καθώς εκείνος ο ηρωικός πόλεμος στα μέρη μας ανέβαλε και σχεδιασμούς και παρασκηνιακές κινήσεις των Ιταλών ώστε να παραδώσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουνία…

Το Παράρτημα Ξάνθης της Ενώσεως Απόστρατων Αξιωματικών για ακόμη μία φορά επισκέφθηκαν σχολεία της περιοχής όπως το 9-χρόνο Πνοή Αγάπης, το Κολλέγιο στο Μεσοπόταμο και τον Όμηρο στη Χιμάρα για να παράσχουν δώρα της αγάπης τους και άλλων που εκείνοι ευαισθητοποίησαν για το σκοπό αυτό αλλά και να χαρούν την προσπάθεια που καταβάλουν παιδιά και νέοι στον αγώνα της μάθησης και της εκπαίδευσης εν γένει καθώς και της κατήχησης στην πίστη των πατέρων.

Μπορεί και τα δώρα σε διδακτικό υλικό, βιβλία, αθλητικά είδη κ.α. να έχουν την αξία τους. Σπουδαιότερη όλων όμως είναι η φυσική παρουσία και η επικοινωνία σε ανθρώπινο επίπεδο και αυτό αφήνει όχι απλά εντυπώσεις αλλά ιστορικό ίχνος τόσο στους επισκέπτες άλλο τόσο στους κατοίκους των περιοχών που επισκέφθηκαν. Είναι κάτι που δεν τιμά μόνο τους Ήρωες του Έθνους μας αλλά αποτελεί στήριγμα για την εδώ κοινότητα των Ελλήνων που πρέπει να επιβιώσει ώστε και για να εκπληρώνει την εθιμοτυπική μας υποχρέωση: να τελεί το Μνημόσυνο και να ανάβει το καντήλι για τους Πεσόντες εκείνους που μας καθιστούν περήφανους και γεμάτους αυτοπεποίθηση!

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon