Socar: Μέσω της Αλβανίας, φιλοδοξεί να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά ΦΑ των Βαλκανίων

Δημοσιεύθηκε: 09/10/2018 13:06 Τελευταία Ενημέρωση: 09/10/2018 11:43 Από: Tachydromos

Την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης για την μελέτη σκοπιμότητας του σχεδίου προμήθειας φυσικού αερίου για το σύνολο της χώρας, περιμένει η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, Socar, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής του βαλκανικού τμήματος της εταιρείας, Murad Heydarov.

“Το τελικό κείμενο της μελέτης σκοπιμότητας για το δίκτυο φυσικού αερίου της Αλβανίας έχει ήδη ετοιμαστεί από σύμβουλο της κυβέρνησης της χώρας, και εμείς έχουμε επεξεργαστεί και καταθέσει σχετικά σχόλια απ' αυτού. Η μελέτη σκοπιμότητας έχει ήδη περιέλθει στα “χέρια” της κυβέρνησης και αναμένεται η έγκριση αυτής”, υπογραμμίζει ο ίδιος.

Να σημειώσουμε, πως η αζέρικη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν συμμετέχει στο εν λόγω έργο ως εταίρος. Ένα από τα έργα προτειραιότητας που καλούνται να υλοποιήσουν η κυβέρνηση της Αλβανίας και η Albgaz είναι ένας αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέει τις πόλεις Fier και Vlore, όπου βρίσκονται ο σταθμός συμπίεσης του αγωγού TAP και μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, αντίστοιχα. Σε ευθυγράμμιση με τις διμερείς δεσμεύσεις και συμφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων Αζερμπαϊτζάν και Αλβανίας, η Socar συμμετέχει στο σχεδιασμό του έργου, δίχως οικονομική επιβάρυνση, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο επικεφαλής της εταιρείας στην περιοχή.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2014, υπογράφτηκε ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που αφορά θέματα ανάπτυξης ενός γενικού σχεδιασμού για την επέκταση του φυσικού αερίου στην Αλβανία, όπως αναφέρει το πρακτορείο Trend.

energypress.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon