Ανακοίνωση Τύπου της έκτακτης σύσκεψης του Γ.Σ. της ΟΜΟΝΟΙΑ-ς

Δημοσιεύθηκε: 11/11/2018 08:54 Τελευταία Ενημέρωση: 12/11/2018 09:08 Από: Tachydromos

Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ»

Ανακοίνωση Τύπου

Θέμα: Συμπεράσματα Έκτακτου Γενικού Συμβουλίου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Το Γενικό Συμβούλιο που συνήλθε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση στους Αγίους Σαράντα εξέτασε την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται σε ότι αφορά την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, κατόπιν της δολοφονίας απ’ τις αστυνομικές δυνάμεις του συμπατριώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα και την έξαρση της επιθετικότητας εις βάρος της ΕΕΜ.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ εξ αρχής και όπως στην πορεία επιβεβαιώνεται, κατήγγειλε την συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων, που υπερέβησαν το πλαίσιο που ισχύει στην ακινητοποίηση και σύλληψη οπλισμένου ατόμου. Είτε από κίνητρα εθνοτικού μίσους, είτε με άνωθεν εντολή και σε συνδυασμό με το πρώτο, οδηγήθηκαν στην άνευ λόγου εκτέλεση του μακαρίτη Κωνσταντίνου. Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της χώρας και η καθοδηγούμενη αντιμετώπιση της διάχυσης στην κοινή γνώμη της υπόθεσης χαρακτηρίζονται από ανθελληνικό περιεχόμενο και αποτελούν τη συνέχεια της ρητορικής και ψυχολογικής πίεσης εις βάρος της ΕΕΜ.

Η παρατεταμένη εμμονή στο να μην παραδώσουν την σορό του συγχωρεμένου Κωνσταντίνου προς ταφή επίσης είναι απόδειξη της απάνθρωπης συμπεριφοράς θεσμών της πολιτείας και αποτελούν στίγμα στη συμπεριφορά της έναντι της ΕΕΜ. Η παρέμβαση του Προέδρου του ΚΕΑΔ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η ευαισθησία του δεύτερου ώστε να ξεπεραστεί η αδιέξοδη και αδικαιολόγητη κατάσταση, αποτελούν πράξεις ανθρωπισμού αλλά και χειρονομία εκτόνωσης της πίεσης που είχε δημιουργηθεί στο πανελλήνιο.

Σε ότι αφορά στην τελετή της κηδείας του Κωνσταντίνου έχουμε να επισημάνουμε ότι τα μέλη της ΕΕΜ εκείνη την ημέρα έδειξαν σαφώς ότι ξεπέρασαν το φόβο που μεθοδικά καλλιεργούσαν όλες τις προηγούμενες μέρες τα ΜΜΕ χαρακτηρίζοντας τον επικίνδυνο τρομοκράτη και εξτρεμιστή. Αποδόθηκαν οι απαιτούμενες τιμές στο νεκρό με βάση το ελληνορθόδοξο εθιμικό μας και όπως η Εκκλησία επιτάσσει.

Δυστυχώς όμως με συγκεκριμένες δηλώσεις και ενέργειες συνεχίζεται να συντηρείται ατμόσφαιρα εχθρότητας που προφανώς κατά πρώτο επηρεάζει το βίο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και αποτελεί άμεση πίεση εις βάρος της. Ούτε λίγο – ούτε πολύ εμμέσως επιδιώκουν και πάλι να κτίσουν τοίχους, αυτή τη φορά νοητά συρματοπλέγματα περιορισμού και ελέγχου της ελεύθερης και κατοχυρωμένης σχέσης της ΕΕΜ με τον Εθνικό της κορμό.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ διαπιστώνει ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα καθόλα έντονο κλίμα πολιτικής αστάθειας στη χώρα, πράγμα το οποίο εντείνει την ανησυχία για το άμεσο και απώτερο μέλλον. Είμαστε μάρτυρες ότι και στο παρελθόν οσάκις η πολιτική κατάσταση στα Τίρανα βρέθηκε προ αδιεξόδων συγκεκριμένα κέντρα επιδίωξαν να εκτονώσουν την κρίση προσφεύγοντας σε εθνικισμό και μάλιστα σε πράξεις ανθελληνισμού εις βάρος της ΕΕΜ.

Η ΔΕΕΕΜ θα συνεχίσει τόσο την καταγγελία της εκτέλεσης του Κωνσταντίνου Κατσίφα σε συνάφεια με άλλες πράξεις και παραμέτρους που δυσχεραίνουν τη θέση της γηγενούς εδώ ελληνικής κοινότητας. Τούτο τόσο στο εσωτερικό της Αλβανίας όσο και στα διεθνή φόρα, χρησιμοποιώντας όλη τη δυναμική και δυνατότητες του Ελληνισμού.

Επισημαίνουμε την επιτακτική ανάγκη για μεγαλύτερη ενότητα στους κόλπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και τη συσπείρωση γύρω απ’ την ΟΜΟΝΟΙΑ και την πολιτική της έκφραση δια του ΚΕΑΔ ως ένα ουσιαστικό τρόπο αντιμετώπισης της πίεσης που δυστυχώς διαβλέπουμε ότι θα συνεχιστεί εις βάρος της. Η γρήγορη ανασυγκρότηση και αφύπνιση των οργανώσεων μας σε όλες τις κοινότητες και τη γεωγραφία της ΕΕΜ αποτελεί μέσο ουσιαστικό ώστε να αποτρέπονται εξελίξεις όπως αυτή με τον Κωνσταντίνο Κατσίφα. Η γρήγορη καταγγελία των αθέμιτων μέσων εκβιασμού των μελών της κοινότητας μας δύναται ακυρώσει αυτές και προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις.

Σ’ αυτό το πλαίσιο και μ’ αυτό το πνεύμα ξεκινούμε άμεσα συναντήσεις σε όλα τα χωριά και τις πόλεις όπου οι Τ. Ο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ θα έχουν την ευκαιρία πρακτικά να εφαρμόσουν αυτή την απόφαση για ανοίγματα και ενότητα. Η ΟΜΟΝΟΙΑ σε συνεργασία με το ΚΕΑΔ και αξιοποιώντας όλο το δυναμικό του Οικουμενικού Ελληνισμού θα προβεί τόσο σε ενημέρωση της κατάστασης που διέρχεται η ΕΕΜ, τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της, το εχθρικό κλίμα που της δημιουργεί με κυβερνητικές μεθοδεύσεις καθώς και καταγγελίας του τραγικού συμβάντος με τον Κωνσταντίνο Κατσίφα.

Ο διάλογος μεταξύ των κυβερνήσεων Αλβανίας και Ελλάδας για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο κρατών και χωρών πρέπει να τεθεί υπό πιο υγιή βάση και με ουσιαστική παράμετρο αυτή της διασφάλισης της ακεραιότητας της ΕΕΜ, την ασφάλεια των μελών της και την εγγύηση της απρόσκοπτης ανάπτυξης της και διαιώνισης της παρουσίας της.

Η ΕΕΜ έχει ανάγκη ουσιαστικής και έμπρακτης υποστήριξης ώστε να καταφέρει να επιβιώσει τόσο στο κλίμα πιέσεων που διαμορφώνεται γύρω απ’ αυτή όσο και στις συνθήκες οικονομικής και δημογραφικής δυσπραγίας που υφίστανται.

Εμείς παραμένουμε αφοσιωμένοι στην προοπτική της ειρηνικής συνύπαρξης με την επισήμανση όμως ότι αυτό προϋποθέτει και την πρακτική έκφραση της βούλησης και της άλλης πλευράς. Οι κρατικοί φορείς είναι οι βασικοί υπεύθυνοι ώστε εφαρμόζοντας όσα επιτάσσουν τα ιστορικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα μας όσο και οι διεθνείς συμβάσεις και πρακτικές, να βελτιώσουν τη συμπεριφορά και το πλαίσιο για την και περί της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Αγ. Σαράντα στις 10 Νοεμβρίου 2018

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon