Δεν έχει και Πρέσβη των ΗΠΑ…

Δημοσιεύθηκε: 14/11/2018 10:25 Τελευταία Ενημέρωση: 15/11/2018 07:34 Από: Tachydromos

Είναι πολλά που αυτή την στιγμή δεν έχει, ενώ θα έπρεπε να είχε η Αλβανία.

Δεν έχει πραγματική και λειτουργική οικονομία. Θα έπρεπε να είχε προκειμένου καταπολεμήσει φτώχεια και κοινωνική εξαθλίωση η οποία αν μη τι άλλο διώχνει τον πληθυσμό ή κρατάει την κοινωνία σε μια κατάσταση πλήρους ακινησίας. Τα στοιχεία είναι εύγλωττα. Την οικονομία την έχει από καιρό σκοτώσει η παραοικονομία που στηρίζεται στην παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών. Ενδείξεις την εντελώς παράλυσης οικονομικής δραστηριότητας είναι η απομάκρυνση ξένων επενδυτών και ειδικά του τραπεζικού κλάδου που είναι ο καλύτερος ανιχνευτής του τι μέλει γενέσθαι.

Η Αλβανία δεν έχει Βουλή και κοινοβουλευτικό βίο. Από τις αρχές Αυγούστου η αντιπολίτευση απέχει της Βουλής τόσο στην ολομέλεια της όσο και τις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Αντιλαμβάνεται κανείς τις ανωμαλίες που προκύπτουν σ’ αυτή την περίπτωση και τον κίνδυνο εκτροχιασμού μέσα απ’ την πόλωση της πολιτικής κατάστασης στη χώρα. Δεν έχει όμως και Υπουργικό Συμβούλιο. Έχει Πρωθυπουργό και μια ομάδα υπουργών καθυποταγμένων στις βουλήσεις του πρώτου, χωρίς άποψη και πρωτοβουλίες που θα αποτελούσαν στοιχεία πολιτικής προσωπικότητας. Σχεδόν έξι χρόνια η χώρα κυβερνάται από τον Πρωθυπουργό και μεγαλύτερο ρόλο στο δημόσιο βίο έχει η στενή ομάδα που τον περιβάλει παρά το υπουργικό συμβούλιο.

Στην Αλβανία αυτή τη στιγμή απουσιάζει η συνοχή και η θεσμική λειτουργία του κράτους. Η κόντρα μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού δεν είναι πλέον υποβόσκουσα αλλά ανοιχτή και απασχολεί την πολιτική ανάλυση και την κοινή γνώμη για το που μπορεί να οδηγήσει. Ο Πρόεδρος δεν υπογράφει το σχετικό διάταγμα για την επιλογή του Πρωθυπουργό για Υπουργό Εσωτερικών.

Επί το πλείστον δε η Αλβανία δεν έχει αυτή τη στιγμή Συνταγματικό Δικαστήριο. Όλα σχεδόν τα μέλη του κρίθηκαν ακατάλληλα στο φίλτρο της διαδικασίας ελέγχου των περιουσιακών και όχι μόνο δεδομένων των δικαστικών λειτουργών. Η διαδικασία ώστε να αναδομηθεί το δικαστικό σύστημα και η εισαγγελία της χώρας λειτουργεί ως μπούμερανγκ και έχει σχεδόν παραλύσει τη δικαστική εξουσία. Για όσο μάλιστα διαρκεί η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης, προφανώς δεν λειτουργεί και ο μηχανισμός για την ανασυγκρότηση του δικαστικού συστήματος.

Ενώ η χώρα βρίσκεται κυριολεκτικά στα νύχια εγκληματικών οργανώσεων που ασχολούνται με τη διακίνηση ναρκωτικών, ανθρώπων, όπλων κ.α. δεν έχει ούτε Υπουργό Εσωτερικών. Ο Πρωθυπουργός αφού του παραιτήθηκαν κακήν κακώς δύο στενοί του συνεργάτες θέλει να διορίσει επικεφαλής του κρίσιμου υπερυπουργείου εν ενεργεία στρατηγό αλλά ακόμη δεν ξεπερνάει το φρένο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο όμως οι ξένοι εταίροι και ειδικά όσοι εκ της Δυτικής Ευρώπης είναι αποδέκτες της αθρόας εγκληματικής δράσης των μαφιόζικων ομάδων απ’ την Αλβανία επιμένουν ασφυκτικά ώστε η χώρα να ασχοληθεί ουσιαστικά με την πάταξη αυτών των ομάδων και ειδικά να ξεκοπούν οι φαύλες σχέσεις τους με την πολιτική τάξη και τους διωκτικούς μηχανισμούς.

Ενώ είναι τόσα πολλά αυτά που αυτή τη στιγμή δεν έχει η Αλβανία είναι ακόμη περισσότερα τα αρνητικά που έχει ν αντιμετωπίσει. Το ανά κεφαλή ΑΕΠ την κατατάσσει στην 102 θέση στον κόσμο ενώ έρευνα των τελευταίων ημερών φέρνει στο φως ένα άλλο συγκλονιστικό στοιχείο. 73% των νέων ανθρώπων θέλουν εφόσον θα είχαν τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα. Στο δείκτη αυτό είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο.

Στις αρνητικές αυτές συμπτώσεις προστίθεται ακόμη ένα που κάνει πιο ανησυχητικά τα πράγματα. Απ’ τον Ιούλιο στα Τίρανα λείπει ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ. Δεν είναι ένας απλός διπλωμάτης ή πρέσβης αυτός των ΗΠΑ στα Τίρανα. Για όσους γνωρίζουν τον τρόπο πως λειτουργεί ο δημόσιος και κρατικός βίος στην Αλβανία ο Πρέσβης των ΗΠΑ είναι ο σκιώδης ή άτυπος κυβερνήτης της χώρας. Εκεί όλος ο πολιτικός κόσμος ψάχνει τις ιδέες της καθημερινής πολιτικής επικοινωνίας αλλά και την κρίση για θέσεις ή αποφάσεις. Το επιχείρημα ότι το συζητήσαμε ή το ενέκρινε και ο Αμερικανός Πρέσβης είναι πολύ πιο ισχυρό για την κοινή γνώμη παρά η αναφορά στο σύνταγμα ή στο νομοθετικό της χώρας πλαίσιο.

Σε προηγούμενες παρόμοιες καταστάσεις η απουσία Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αλβανική πρωτεύουσα υπήρξε κακός οιωνός.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon