Τι ζητούν στους Βουλιαράτες;

Δημοσιεύθηκε: 18/11/2018 09:58 Τελευταία Ενημέρωση: 18/11/2018 09:57 Από: Tachydromos

Μετά την κηδεία του συγχωρεμένου Κωνσταντίνου Κατσίφα, στους Βουλιαράτες, την Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου, ακολούθησαν οι προσαγωγές μελών της ΕΕΜ και άλλων ελλήνων που είχαν παραβρεθεί στην τελετή. Με τη συνήθη ένταση όμως ξεκίνησε και το ανθελληνικό ρεσιτάλ στα ΜΜΕ, που από κοντά το σιγοντάρει με κινήσεις εμπέδωσης της συνωμοτικής ψυχολογίας και η πολιτεία και μάλιστα κορυφαίοι της παράγοντες: Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός και ΥπΕξ.

Για να είναι μάλιστα πιστευτοί στα λεγόμενα τους συμβάλει κατ' εντολή και η αστυνομία και άλλοι κρατικοί μηχανισμοί. Σε μια ερημωμένη πλατεία όπως αυτή των Βρυσερών, μάρτυρας εν τούτοις της διαχρονικής «καταδίωξης» απ’ τη Σιγκουρίμι των ομάδων που δήθεν έρχονταν απ’ την Ελλάδα για να ανατρέψουν το καθεστώς, από την ημέρα της κηδείας είναι στην ουσία άνευ λόγου σταθμευμένες δύο κλούβες των ειδικών δυνάμεων καταστολής, «Δέλτα».

Οποιοδήποτε λόγο παρουσίας επικαλεστούν είναι προσχηματικός. Ουσιαστικά διασκεδάζουν τις «ανησυχίες» των εθνικιστών και των ΜΜΕ που επιμένουν για πιο σκληρή στάση της πολιτείας έναντι της Ελλάδας και των ατίθασων γηγενών Ελλήνων, πρώτα. Και δευτερεύοντος αλλά συνδυαστικά με το πρώτο διαιωνίζουν αίσθημα φόβου και ανελευθερίας στους κατοίκους της περιοχής της Άνω Δρόπολης. Ας μην διαφεύγει το γεγονός ότι οι κάτοικοι των παραμεθορίων χωριών της ΕΕΜ υπήρξαν οι πλέον τρομοκρατημένοι στα δύσκολα χρόνια των διωγμών. Οι μαρτυρίες για τις συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες ζούσαν, για τα αίσχη των αξιωματικών της Σιγκουρίμι ή των συνοροφυλάκων είναι ζωντανές. Οι κάτοικοι που τώρα ζουν στα χωριά αυτά είναι ακριβώς των ηλικιών που έζησαν εκείνο το φόβο και τον τρόμο της εμπέδωσης του κλίματος των συνόρων με συρματοπλέγματα και της ψυχολογίας ότι δεν ανήκουν πια στην Ελλάδα.

Κατεβαίνουν στα Βρυσερά, ως διοικητικό και εμπορικό κέντρο για τις ανάγκες του και επιστρέφουν στα χωριά μεταφέροντας ακριβώς αυτή την εικόνα ότι κάτι έκτακτο συμβαίνει εφόσον τέτοια έκτακτη παρουσία των ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Επιβεβαιώνεται δε η πρόθεση διασποράς του φόβου και του τρόμου (έτσι κι αλλιώς θα επιχειρούνταν κάτι τέτοιο, κατά το σύνηθες σενάριο των Χριστουγέννων και του Πάσχα) μετά την προχθεσινή «επίσκεψη» και τον έλεγχο στους Βουλιαράτες. Η στόχευση της συγκεκριμένης οικογένειας δεν είναι τυχαίος. Πρόκειται για συνταξιούχο εκπαιδευτικό και την σύζυγο του, νοσηλεύτρια όλα τα χρόνια στο χωριό και τη γύρω περιοχή. Προφανώς άνθρωποι ιδιαίτερα προσεκτικοί, με την καλύτερη έξωθεν καλή μαρτυρία και για τους λόγους αυτούς και των επαγγελμάτων τους με επιρροή στο κοινωνικό περίγυρο.

Επίσης το σπίτι τους βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, σε επιβλητική θέση επί της πλατείας, γειτνιάζοντας με το Σχολείο, ζωντανό καφενείο και το πνευματικό κέντρο της εκεί κοινότητας των πιστών.

Έτσι η πολυπληθής εισβολή στην οικία των αστυνομικών και άλλων υπηρεσιών προφανώς λειτουργεί στην υπηρεσία του σκοπού. Όταν ελέγχεται ένα τόσο νομοταγές πρόσωπο προφανώς όλοι οι υπόλοιποι τίθενται στην ίδια ανησυχία. Εφόσον η σκηνή εκτυλίσσεται μπροστά στους μαθητές του σχολείου οι εντυπώσεις μεταφέρονται και στα σπίτια και στις οικογένειες τους που είναι σε όλη την περιοχή και όχι μόνο στους Βουλιαράτες. Η ώρα εξ άλλου δεν επιλέχτηκε τυχαία: είναι που βγαίνουν όλοι οι κάτοικοι στο κέντρο για τα ψώνια της ημέρας.

Ο σκηνοθέτης έχει προβλέψει αυτές τις λεπτομέρειες.

Μόνο που τον προδίδει κάτι: σε ζωντανές συνδέσεις απ’ τη διαμαρτυρία των κατοίκων στα Τίρανα ακούσαμε ουκ ολίγους να λένε ότι εάν δεν βρεθεί λύση που να τους ικανοποιεί για τα σπίτια και τα μαγαζιά τους κι επιχειρηθεί βίαια κατεδάφιση τους εκείνοι θα βγάλουν τα καλάσνικωφ και τις χειροβομβίδες και όποιον πάρει ο χάρος. Άρα διαθέτουν τέτοια και μάλιστα προτίθενται να τα χρησιμοποιήσουν.

Στο χώρο της ΕΕΜ ούτε όπλα υπάρχουν και ούτε πρόθεση χρήσης τους υφίσταται για μας που γνωρίζουμε τα πράγματα. Τα υπόλοιπα είναι κύημα της αστυνομίας, των μυστικών υπηρεσιών με βάση ιστοριογραφήματα που έχουν στα συρτάρια τους απ’ την εποχή της Σιγκουρίμι.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon