Τίρανα και Χιμάρα

Δημοσιεύθηκε: 18/11/2018 09:54 Τελευταία Ενημέρωση: 18/11/2018 09:54 Από: Tachydromos

Εδώ και δεκατέσσερις μέρες στα Τίρανα και σε μια ιδιαίτερα κατοικημένη περιοχή συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κατοίκων της που θίγονται από εν εξελίξει έργο της δημοτικής αρχής και κεντρικής κυβέρνησης. Πρόκειται για την κατασκευή οδικής αρτηρίας που εξυπηρετεί την παροχέτευση της κίνησης από τα βόρεια προς τα ανατολικά της πρωτεύουσας. Η κατασκευή της όμως προϋποθέτει την κατεδάφιση σημαντικού αριθμού κατοικιών και θίγονται ακόμη περισσότερες ιδιωτικές περιουσίες.

Ανάλογα φαινόμενα είχαν παρατηρηθεί και όταν επιχειρήθηκε προ διετίας η αναμόρφωση πλατείας και λεωφόρου στην κωμόπολη της Χιμάρας. Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες και κάποιες διαφορές στις δύο περιπτώσεις.

Κοινό σημείο είναι η αυθαιρεσία της πολιτείας ώστε να προχωρήσει τα έργα χωρίς προηγούμενο εξαντλητικό διάλογο με τις κοινωνίες και ειδικά τους κατοίκους που θίγονται απ’ την εξέλιξη των έργων. Δεν λαμβάνουν υπόψη οι πρακτικές της κυβέρνησης τα δικαιώματα των πολιτών στην περιουσία και την ιδιοκτησία. Επί το πλείστον δε έχοντας η κυβέρνηση και το αποκλειστικό δικαίωμα στην εγγραφή της περιουσίας στα περιουσιολόγια και τα υποθηκοφυλακεία αμφισβητεί την ουσία του δικαιώματος άρα αποφεύγει και τις αποζημιώσεις.

Τόσο στη Χιμάρα όσο και στα Τίρανα τώρα, οι πολίτες που θίγονται αλλά και όσοι τους συμπαρίστανται οργανώνουν τις δικές τους διαμαρτυρίες. Μόνο που στην περίπτωση της Χιμάρας είναι κάπου στην περιφέρεια, σε μια ασήμαντη γωνία και στα Τίρανα το πρόβλημα μεταφέρεται σταδιακά στο κέντρο της και την πλατεία έναντι του Δημαρχείου.

Επί το πλείστον δε ότι οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι των Τιράνων για πολλές ώρες και σε ακμή κίνησης κλείνουν το δρόμο απ’ τον οποίο κινείται σχεδόν η μισή Αλβανία.

Αυτά είναι ορισμένα κοινά σημεία της σύγκρουσης της πολιτείας με τους πολίτες της και μάλιστα με παρασκήνιο όχι τόσο πολιτικό όσο άμεσων ή έμμεσων οικονομικών κινήτρων και οφελών. Υπάρχουν όμως και οι διαφορές.

Πρώτα – πρώτα στη στάση των πολιτικών δυνάμεων. Στη Χιμάρα μέσα από ένα επιρροές στερεοτύπων, προκαταλήψεων και φοβικών νοοτροπιών η κοινωνία αφέθηκε στην δική της απομονωμένη αντίσταση στην αυθαιρεσία. Εξαίρεση μόνο το ΚΕΑΔ και ο βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες που σηκώνει το βάρος της δημοσιοποίησης της αδικίας.

Δεύτερη διαφορά που εύκολα διαπιστώνεται αφορά στη στάση των ΜΜΕ. Στη Χιμάρα σχεδόν δημιούργησαν συστοιχία και ομοβροντία ευθυγραμμιζόμενα με την Κυβέρνηση: το έργο είναι για το καλό της Χιμάρας και τα πλάνα τα χαλούν οι ακραίοι Έλληνες που δεν βλέπουν με καλό μάτι την ανάπτυξη του τουρισμού στην «αλβανική ριβιέρα». Στα Τίρανα τώρα πάλι ελληνικός δάκτυλος είναι; Δεν αποκλείεται βέβαια δεδομένου ότι οι περισσότεροι των κατοίκων που θίγονται και εφόσον καταφέρουν να κλιμακώσουν την αντίδραση τους να ανακαλύψουν οι διάφοροι κύκλοι μια κάποια διασύνδεση με τη δολοφονία του νεαρού στους Βουλιαράτες και την «αποσταθεροποιητική δράση των ακραίων ελληνικών κύκλων».

Και η ουσιαστική διαφορά έχει σχέση με τη στάση της αστυνομίας και του βαθμού χρήσης της βίας της. στα Τίρανα παρόλο που επί ώρες κλείνει ο δρόμος και επηρεάζεται η ζωή και το πρόγραμμα χιλιάδων ανθρώπων δεν έχει καν εμφανιστεί αστυνομική δύναμη. Ακόμη και όταν οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες απείλησαν να παραβιάσουν τις πόρτες του δημοτικού μεγάρου και να εισέλθουν στο Δημαρχείο. Στη Χιμάρα απεναντίας μεταφέρθηκαν πολλαπλάσιοι των κατοίκων ειδικά εκπαιδευμένες κατασταλτικές δυνάμεις.

Ακόμη μια λεπτομέρεια που θέλει υπογράμμιση: στη Χιμάρα την αστυνομική προστασία και βίαιο έλεγχο της κοινωνίας ζήτησε η ίδια η δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος, παρόλο που είναι συντοπίτης.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon