Η πυραμίδα ανάποδα: Η Αρχή Οπτικοακουστικών Μέσων (ΑΜΑ) απαντάει στην ΟΜΟΝΟΙΑ

Δημοσιεύθηκε: 08/12/2018 06:45 Τελευταία Ενημέρωση: 08/12/2018 06:45 Από: Tachydromos

Απέναντι στην αυξανόμενη επιθετικότητα εις βάρος του γηγενούς Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, το Γραφείου Τύπου κι Επικοινωνίας της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, σε ανακοίνωση του με αφορμή την βεβήλωση από ακραίους του μνημείου του Θύμιου Λιώλη, στην Κρανιά, μεταξύ άλλοι επέσυρε την προσοχή και των ανεξάρτητων αρχών που επιβλέπουν το περιεχόμενο των ΜΜΕ καθώς και αυτών που καθήκων έχουν την καταπολέμηση του ρατσισμού. Η αντίδραση της «ανεξάρτητης» Αρχής Οπτικοακουστικών Μέσων υπήρξε άμεση, πράγμα που καθόλου δεν συνηθίζεται στην Αλβανία. Μόνο που αντί να λειτουργήσει θετικά και έστω να διασκεδάσει τις ανησυχίες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ προβαίνει σε μια πρωτοφανή επίθεση.

Πρόκειται για μια απάντηση που και τα πλέον ακραία εθνικιστικά πολιτικά σχήματα θα ζήλευαν. Ως εκ τούτου περιορίζουν τα περιθώρια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και της ΕΕΜ εν συνόλω, παρέχοντας τους όμως το καλύτερο επιχείρημα που δύναται να παρουσιαστεί σε διεθνείς οργανισμούς για την κατάσταση που επικρατεί γύρω απ’ την ελληνική κοινότητα, το ρόλο της στην κοινωνία της χώρας και την προοπτική.

Το κείμενο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Γίνεται τραγελαφική η κατάσταση καθώς η ανακοίνωση (5/12/2018) έχει ως προηγούμενη σχετική είδηση (14/11/2018) με ημερίδα που διοργάνωσε η ΑΜΑ για τους τρόπους αποφυγής της γλώσσας μίσους στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ!!!

Σε μετάφραση δημοσιεύουμε όλο το κείμενο της απάντησης της ΑΜΑ, που στην ανακοίνωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ δεν αναφέρονταν ονομαστικά.

«Οι δημοσιογράφοι και οι το περιεχόμενο των μέσων που εκείνοι προετοιμάζουν δεν δύναται να προσβληθεί και αναθεματιστεί με εξτρεμιστικές θέσεις. Δεκεμβρίου 5, 2018.

Η Αρχή Οπτικοακουστικών Μέσων, ΑΜΑ, κατέστη ενήμερη με μια χθεσινή δήλωση για τα μέσα που εκδόθηκε απ’ την Οργάνωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, παράρτημα Αγ. Σαράντα, ως αντίδραση έναντι της καταστροφής μιας αναμνηστικής πλάκας αφιερωμένης σε προσωπικότητα που περιγράφεται ως «αγωνιστής της εθνικής ελληνικής μειονότητας».

Αυτό που πέφτει στο μάτι στη δήλωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, στην οποία και επιζητείται και αντίδραση της Αρχής Μέσων, είναι η ποινικοποίηση για την πράξη αυτή των μέσων και επίθεση έναντι τους, συγκεκριμένα περί του περιεχομένου με ιστορικό φόντο που μεταδόθηκε τις τελευταίες μέρες στον τηλεοπτικό σταθμό Top Chanel απ’ το δημοσιογράφο Μαρίν Μέμα. Οι δημοσιογράφοι και το μιντιακό περιεχόμενο που αυτοί προετοιμάζουν δεν δύναται να προσβάλλεται και αναθεματίζεται με ακραίες στάσεις, με πολιτικές πιέσεις και μέσα.

Αυτό είναι αντιπαραγωγικό. Άλλο τόσο, καθώς η εν λόγω εκπομπή δεν περιέχει γλώσσα μίσους ή διακρίσεων, αλλά παρουσιάζει με ιστορικά επιχειρήματα δεδομένα περί συγκεκριμένων γεγονότων και προσώπων.

Η αντιπαράθεση με τα γεγονότα και τις απόψεις των δημοσιογράφων δεν μπορεί να γίνει με εχθρικό πνεύμα απέναντι τους, αναμειγνύοντας την προβληματική της δημόσιας τάξης με την ανάγκη ελευθερίας λόγου και έκφρασης. Δεν μπορεί να γίνει ούτε προβαίνοντας σε πολιτικές ή δογματικές κρίσεις, εκτός του πλαισίου και με συναισθηματικό φόρτο απ’ το παρελθόν ή το σήμερα, ως κίνητρο για επιθέσεις ή περιορισμούς της αποστολής και της ανεξαρτησίας των μέσων, βασικές διαστάσεις για κάθε δημοκρατικό θεσμό και κοινωνία.

Η στάση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ νομιμοποιεί απροκάλυπτα την αυθαίρετη περίπτωση της διαιώνισης ανακήρυξης ως «non grata” απ’ τις αρχές της γείτονας χώρας του δημοσιογράφου Μαρίν Μέμα, μόνο επειδή δημοσίευσε στο σταθμό που εργάζεται ένα ρεπορτάζ για τους αλβανούς στην Ελλάδα, βασιζόμενο τούτο σε σχετικά στοιχεία και ντοκουμέντα που ερεύνησε.

Γι αυτό και θεωρούμε άτοπη, ακατάλληλη και σε ακραίες θέσεις την δημόσια τοποθέτηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ έναντι των οπτικοακουστικών μέσων και των δημοσιογράφων.

Η ΑΜΑ συνεχίζει να παραμένει δεσμευμένη για την πρόληψη και αποφυγή της γλώσσας μίσους και διακρίσεων πάσης φύσης στις μεταδόσεις ραδιοφώνου ή τηλεοπτικές, που παρακινούν την έχθρα ανάμεσα στους λαούς, ή που χειραγωγούν απόψεις που σχετίζονται με την μεταχείριση των μειονοτήτων στην Αλβανία.

Η ΑΜΑ απευθύνει έκκληση στους θεσμούς της αλβανικής πολιτείας, ειδικά δε στο Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, ώστε να συμβάλει με όλα τα νόμιμα και θεσμικά μέσα και να στηρίξει τη διασφάλιση της ελεύθερης κίνησης των αλβανών δημοσιογράφων, για την άσκηση του επαγγέλματος, υπέρ της ελευθερίας του λόγου και της ελεύθερης άποψης.

Αρχή Οπτικοακουστικών Μέσων 5 Δεκεμβρίου 2018»

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon