Αισιόδοξος για πορεία Ελληνοαλβανικών σχέσεων ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας

Δημοσιεύθηκε: 02/10/2019 09:27 Τελευταία Ενημέρωση: 02/10/2019 18:13 Από: Tachydromos

Σε συνέντευξης εφ όλης της ύλης που είχε ψες (Τρίτη, 1 Οκτωβρίου) σε ενημερωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Αλβανός Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, αναλύοντας την πορεία της διαδικασίας προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (17-19 Οκτωβρίου) όπου η Αλβανία αναμένει λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ερωτήθηκε σχετικά με τους δισταγμούς Ελληνικής Κυβέρνησης επί του θέματος. Να αναφερθεί ότι η συνέντευξη δώθηκε αμέσως μετά την επιστροφή του κ. Ράμα απ’ τη Νέα Υόρκη όπου συμμετείχε στις εργασίες Ολομέλειας ΟΗΕ και στα πλαίσια της οποίας είχε κατ ιδίαν συνάντηση με Έλληνα ομόλογο του κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόσφατες σχετικά δηλώσεις κ. Μητσοτάκη αλλά και ΥπΕξ κ. Ν. Δένδια είχαν δημιουργήσει στην αλβανική κοινή γνώμη την αίσθηση ότι η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έκφραζε δισταγμούς σχετικά με την απόφαση για συγκεκριμένα ημερομηνία για την Αλβανία. Συνέδεσε μάλιστα τις εξελίξεις επί του θέματος με εκπλήρωση από πλευράς Τιράνων συγκεκριμένων προϋποθέσεων με πρακτική διάσταση σε ότι αφορά στη μεταχείριση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, τα πολιτικά και περιουσιακά της δικαιώματα. Η Γερμανία εξ άλλου προσανατολίζεται ώστε να κρατηθεί ανοιχτή η προοπτική έναρξης διαπραγματεύσεων αλλά χωρίς ημερομηνία. Την ημερομηνία μάλιστα την αφήνει στο χέρι επιλογών της αλβανικής πολιτικής τάξης που θα πρέπει να έχει εκπληρώσει προϋποθέσεις που αφορούν τη δικαστική της μεταρρύθμιση, την μεταρρύθμιση του εκλογικού πλαισίου καθώς επίσης και συγκεκριμένα βήματα στην καταπολέμηση οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός εν τούτοις και ερωτηθείς συγκεκριμένα για τη στάση ή τυχόν ενστάσεις Ελληνικής Κυβέρνησης ο κ. Ράμα ήταν καθησυχαστικός ότι μάλλον υπήρξε θετικό κλίμα στη συνάντηση με κ. Κ. Μητσοτάκη. Εξ άλλου ο αλβανός Πρωθυπουργός συνηθίζει στην προπαγανδιστική ρητορεία και λειτουργεί παραπλανητικά διαβεβαιώνοντας περί των καλών του προθέσεων.

«Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα σκεπτικιστική, αλλά έχει ορισμένα σημεία που συνδέονται άμεσα με την οπτική γωνία για τις διμερείς σχέσεις. Η αλλαγή κυβέρνηση έχει επιφέρει ώστε ορισμένα πράγματα να ξαναρχίσουν στη διαδικασία αμοιβαίας ενημέρωσης και είμαι απολύτως πεποισμένος ότι εμείς με την Ελλάδας θα προχωρήσουμε, διότι έχουμε ανοίξει ένα δρόμο και θα τον προωθήσουμε προς τα μπρος», ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού κ. Ε. Ράμα Ρωτήθηκε εξ άλλου και άμεσα σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας περί ΑΟΖ στο Ιόνιο και οριοθέτησης της. Η απάντηση που δίνει δεν ξεκαθαρίζει εάν θεωρεί την μη επιστροφή στο σημείο μηδέν ως βάση λαμβάνει την παλιά συμφωνία του 2009 ή τις σχετικές συνομιλίες επί του θέματος μεταξύ των Μουσάτι και Κοτζιά, αμφότεροι πρώην υπουργοί εξωτερικών.

«Δεν έχουμε συζητήσει περί αυτού, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιστρέψουμε στο σημείο μηδέν, αλλά για να επικοινωνήσουμε περισσότερο και προσαρμόσουμε τις θέσεις και να καταλάβουμε που βρισκόμαστε σε σχέση με την νέα ελληνική κυβέρνηση»

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon