Ο Μπάσα για την Διοικητική Διάταξη της Αλβανίας

Δημοσιεύθηκε: 14/11/2019 17:29 Τελευταία Ενημέρωση: 18/11/2019 10:07 Από: Tachydromos

Απ’ τους Αγίους Σαράντα, σήμερα Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, στα πλαίσια περιοδείας του, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λιουλζίμ Μπάσα, ανέφερε ότι όταν θα έρθουν στην εξουσία προτεραιότητα θα αποτελέσει η επανεξέταση της διάταξης των δήμων στην επικράτεια.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη συγκεκριμένη δήλωση – δέσμευση, κατά τον ίδιο, ο κ. Μπάσα προέβη απ’ τους Αγίους Σαράντα. Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα, δια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ, έχει εκφράσει έντονα την αντίθεση τους για τον τρόπο πως το ΣΚ και προσωπικά ο κ. Έντι Ράμα, Πρωθυπουργός Αλβανίας, στα πλαίσια μεταρρύθμισης δήθεν της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενέκριναν την διοικητική διαίρεση της επικράτειας και όρισαν τα όρια των νέων μεγάλων Δήμων. Εξ άλλου το ζήτημα αυτό με τις συνέπειες που επιφέρει στη Χιμάρα, τις περιοχές του Μουρσί κ.α. υπήρξε αφορμή για την ρήξη του ΚΕΑΔ και την σταδιακή αποστασιοποίηση του απ’ το συνασπισμό με το Ράμα.

Στην περίπτωση της Χιμάρας το κριτήριο της πολιτικής χειραγώγησης του εκλογικού σώματος είναι εξόφθαλμο. Μπορεί σήμερα ο Μπάσα να μην ανέφερε ειδικά την περίπτωση του συγκεκριμένου Δήμου αλλά επεσήμανε ότι η διαίρεση του 2015 εξυπηρετεί απλά το μικροπολιτικό συμφέρον του ΣΚ και ακόμη δύο – τριών κομμάτων στο συνασπισμό του.

Βέβαια δεν είναι μόνο ο Μπάσα και το ΔΚ που κρίνει αποτυχημένη την αποκαλούμενη μεταρρύθμιση στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι η ίδια η κοινωνία που εκτιμά ότι δεν επέφερε ουσιαστικά καμιά πρόοδο στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης και της συμμετοχής των πολιτών στην λήψη αποφάσεων που τους αφορά. Απεναντίας καθημερινά διαπιστώνεται η μεταφορά τοπικών και περιφερειακών υπηρεσιών άρα και αρμοδιοτήτων προς τα Τίρανα. Το Αργυρόκαστρο και Άγιοι Σαράντα είναι οι πιο άμεσα εκτεθειμένοι.

Η σημερινή δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους Αγίους Σαράντα θέλει τη δική ανάλυση ως προς τα κίνητρα, τη σκοπιμότητα και τη σοβαρότητα στην υλοποίηση. Εν πάση περιπτώσει ανοίγει εκ νέου τη συζήτηση και αυτό δεν πρέπει να αφήσει αδιάφορη την ΟΜΟΝΟΙΑ και το σύνολο της ΕΕΜ.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon