Συμμετοχή Προέδρου ΟΜΟΝΟΙΑ σε Φόρουμ του ΟΗΕ στη Γενεύη για Ζητήματα Μειονοτήτων

Δημοσιεύθηκε: 04/12/2019 10:26 Τελευταία Ενημέρωση: 04/12/2019 10:26 Από: Tachydromos

Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Συμμετοχή Προέδρου ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ σε Φόρουμ του ΟΗΕ στη Γενεύη για Ζητήματα Μειονοτήτων (United Nations Forum on Minority Issues).

Προωθώντας περεταίρω την προσπάθεια που καταβάλει η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ για την ουσιαστική βελτίωση και πρακτική εφαρμογή των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων για τα μέλη και τις κοινότητες της ΕΕΜ, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης συμμετείχε στις εργασίες του Φόρουμ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για Ζητήματα Μειονοτήτων, στη Γενεύη, το διήμερο 28 και 29 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για την ετήσια συνεδρίαση όπως αυτή έχει προσδιοριστεί δια του Ψηφίσματος 6/15 της 28ης -9ου -2007 όπως αυτό έχει τροποποιηθεί με το Ψήφισμα 19/23 της 23ης – 3ου – 2012, της Ολομέλειας του ΟΗΕ περί ιδρύσεως του Forum on Minority Issues στα πλαίσια του Human Right Council. Το Φόρουμ και η ετήσια συνεδρίαση στη Γενεύη τελεί υπό την εποπτεία του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ περί Εθνικών, Πολιτιστικών, Θρησκευτικών και Γλωσσικών Μειονοτήτων dr. Fernand de Varennes RP.

Στις εργασίες του Φόρουμ στο Παλάτι των Εθνών, δεύτερη επίσημη έδρα του Οργανισμού, συμμετέχουν οι μόνιμοι εκπρόσωποι των κρατών μελών καθώς και εκπρόσωποι μειονοτήτων που τοποθετούνται επί των ειδικών θεμάτων που επιλέγονται για την κάθε ετήσια συνεδρίαση. Εισηγούνται δε επί των θεμάτων κορυφαίες προσωπικότητες στο χώρο της νομοθετικής κατοχύρωσης, πολιτικών εφαρμογής, πρακτικών προστασίας κ.α. των μειονοτήτων ανά τον κόσμο.

Το θέμα της φωτεινής (2019) συνεδρίασης αφορούσε στις μειονοτικές γλώσσες και την παιδεία των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές ή γλωσσικές μειονότητες. Επί του θέματος αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Βασίλης Κάγιος επισημαίνοντας τις θέσεις της Οργάνωσης για την επικρατούσα κατάσταση στην Αλβανία σε ότι αφορά τα δικαιώματα εκπαίδευσης και δημόσιας χρήσης της μητρικής Ελληνικής γλώσσας απ’ τα μέλη και τις κοινότητες της ΕΕΜ. Για άλλη μια φορά είχε την ευκαιρία όπως ενώπιο και του εκπροσώπου της αλβανικής πολιτείας καταγγείλει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η καθυστέρηση έγκρισης απ’ την πολιτεία του εφαρμοστικού πλαισίου αποφάσεων και διατάξεων, του Περί Προστασίας Μειονοτήτων Νόμου που έχει εγκριθεί ήδη απ’ το 2017. Η καθυστερήσεις αυτές αν μη τι άλλο στερούν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των πολιτών για το εάν ανήκουν σε μια συγκεκριμένη εθνική ή άλλης φύσης μειονότητα. Κατ επέκταση η μη επικαιροποιημένη και έγκυρη εικόνα για την ύπαρξη μελών της ΕΕΜ σε κάποια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, με την διαδικασία που η ίδια η πολιτεία θα αναγνωρίζει, δεν δεσμεύει τούτη στο να σεβαστεί και εφαρμόσει την υποχρέωση για παιδεία στην μητρική της μειονότητας γλώσσα ή οι φορείς του δημοσίου βίου την επίσης υποχρεωτική δημόσια χρήση της αυτής γλώσσας παράλληλα με την γλώσσα του κράτους.

Στην εισήγηση του επίσης ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ παρουσίασε συγκεκριμένες διαστάσεις τέτοιων στερήσεων των εκπαιδευτικών και δη των γλωσσικών δικαιωμάτων της ΕΕΜ που στην ουσία διαιωνίζουν τις πρακτικές που ασκήθηκαν απ’ το ανελεύθερο κομουνιστικό καθεστώς και αποτελούν παραβιάσεις συμβάσεων στις οποίες η Αλβανία είναι μέλος.

Άγιοι Σαράντα, στις 01 Δεκεμβρίου 2019

Εκ του Γραφείο Τύπου κι Ενημέρωσης

ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟIA

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon