Πρόοδος για το Στρατιωτικό Κοιμητήριο στην Κλεισούρα

Δημοσιεύθηκε: 12/12/2019 15:59 Τελευταία Ενημέρωση: 14/12/2019 18:54 Από: Tachydromos

Ουσιαστικό βήμα προόδου στην υλοποίηση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας - Αλβανίας σε ότι αφορά στη συλλογή υων οστών των Πεσόντων του Πολέμου 1940-41 και τη συγκρότηση των προβλεπόμενων Στρατιωτικών Κοιμητηρίων, αποτελεί χθεσινή (Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου) Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανίας.

Συγκεκριμένα η εν λόγω Απόφαση αντιμετωπίζει την εξασφάλιση επιφάνειας οικοπέδου για την επέκταση του υφιστάμενου Κοιμητηρίου παρά τη νέα Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου στα Στενά της Κλεισούρας.

Η Συμφωνία δια της οποίας οι αρμόδιες επιτροπές και υπηρεσίες εργάζονται στο πεδίο εντός της Αλβανικής επικράτειας, προβλέπει συνολική επιφάνεια για το εν λόγω Κοιμητήριο συνολικά 10 στρεμμάτων. Προς πλήρωση της και δεδομένου ότι οι υποδομές που προετοίμασε ο Αρχιεπίσκοπος και διέθεσε προς το συγκεκριμένο σκοπό έχουν ήδη εξαντληθεί, είναι απαραίτητη η επέκταση δια της επιφάνειας γης την οποία θα πρέπει να εξασφαλίσει το Υπουργείο Αμύνης της Αλβανίας.

Η Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου όπως έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού προβλέπει όλες τις σχετικές λεπτομέρειες πράγμα που την καθιστά και άμεσα εφαρμόσιμη. Προβλέπει την δεσμευτική υπέρ του ΥπΑμ απαλλοτρίωσης απί δύο ιδιώτες κατόχους της γης, το ποσό που θα διατεθεί, τις κινήσεις στο Κτηματολόγιο κ.α. Σημαντικό επίσης ότι με ειδικά άρθρα προβλέπει και τον αναγκαίο αποχαρακυηρισμό από αγροτική καλλιεργήσιμη γης σε οικόπεδο ( με την υποσημείωση Νεκροταφείο), γεγονός που διευκολύνει την άμεση έναρξη οικοδομικών εργασιών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από πλευράς των αρμοδίων υπηρεσιών του Ελληνικού Στρατού έχει προχωρήσει η σχετική προετοιμασία σχεδιασμού και προγραμματισμού για την μετατροπή της επιφάνειας- προσθήκης σε Στρατιωτικό Νεκροταφείο, κατά τα υφιστάμενα πρώτυπα αλλά και την κατάλληλη σύνδεση τους.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon