Επαναφορά κατηγοριών για τον Έντι Ράμα για εμπόριο ιερών εικόνων

Δημοσιεύθηκε: 17/12/2019 12:51 Τελευταία Ενημέρωση: 19/12/2019 21:30 Από: Tachydromos

Γερμανός πολιτικός με χθεσινή του ανάρτηση στο Twiter επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση μια υπόθεση που επιβαρύνει τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Είναι η πολυσυζητημένη υπόθεση διακίνησης και εμπορίας ιερών εικόνων τη δεκαετία του ’90 αλλά και αργότερα όταν ήταν Υπουργός Πολιτισμού στην Κυβέρνηση Νάνο.

Συγκεκριμένη ο Μάρτιν Χένζε, σύμβουλος οικονομικών πολιτικών στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας παραθέτει το ρητορικό ερώτημα: «Έχετε συλληφθεί ή ανακριθεί στη Γαλλία το 1994 κ. Ράμα; Έχετε ασχοληθεί με εμπόριο βυζαντινών εικόνων;»

Προφανώς δεν αναμένει κανείς ο Πρωθυπουργός Ράμα να απαντήσει, η πρόκληση όμως είναι δημόσια και τα προσκύμενα στην αντιπολίτευση επανέρχονται σήμερα στο θέμα.

Για εμπλοκή του Ράμα σε σκοτεινές υποθέσεις διακίνησης ιερών εικόνων που αμέσως μετά την πτώση του κομουνισμού κλάπηκαν από ναούς που είχαν χαρακτιριστεί ως μνημεία ή ακόμη και από κρατικές αποθήκες ή μουσεία που φυλάσσονταν, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος.

Πλην όμως αυτή τη φορά ξένη πηγή κάνει λόγο ότι έχει συλληφθεί κιόλας και έχει ανακριθεί για παρεμφερείς υποθέσεις. Εάν αυτό ευσταθεί τότε ο Ράμα μπορεί να καταστεί υποκείμενο της εγχώριας νομοθεσίας για την αποποινικοποίηση του δημοσίου και πολιτικού βίου της χώρας. Συγκεκριμένα οι υποψήφιοι βουλευτές και δήμαρχοι οφείλουν εκτός των άλλων να συμπληρώσουν φόρμα δηλώσεως για το ενδεχόμενο να είχαν ποτέ καταδικαστεί, η συλληφθεί ή κατηγορηθεί στο παρελθόν για ποινικά αδικήματα. Στην περίπτωση που είχε συμβεί κάτι τέτοιο αυτομάτως χάνουν το δικαίωμα στην πολιτική και ακόμη στην περίπτωση ψευδής δηλώσεως παρεμβαίνει η Εισαγγελία κι επίσης έχει την ίδια πορεία απώλειας οποιασδήποτε δημόσιας θέσης κατέχουν.

Το πράγμα έρχεται να γίνει ακόμη πιο μυστήριο δεδομένου ότι ο αλβανός Πρωθυπουργός έχει αλλάξει τα ληξιαρχικά του στοιχεία και συγκεκριμένα ενώ μέχρι το 2002 το όνομα του ήταν Εντβίν από τότε φέρει το όνομα Έντι. ΜΜΕ την αλλαγή τη συνδέουν ακριβώς με την προσπάθεια του να αποκρύψει τα τεκταινόμενα με τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές στη Γαλλία όπου έζησε ως μετανάστης την περίοδο 1992-1998.

Ο Γερμανός Μάρτιν Χένζε δεν είναι ο μόνος που κατηγορεί τον Έντι Ράμα για ανάμειξη σε διεθνή δίκτυα εμπορίας έργων τέχνης και δη ιερών εικόνων. Ο πρώην Πρωθυπουργός Φατός Νάνο είχε μιλήσει δημόσια επί του θέματος αφήνοντας σαφή τα υπονοούμενα: τι άλλο θέλει από μένα ο Δήμαρχος Τιράνων, - είχε πει ο Νάνο το Φθινόπωρο 2002, - τον πήρα ως λαθρομετανάστη κι έμπορο ιερών εικόνων στο Παρίσι και τον έκανα υπουργό!!!

Επί το πλείστον την άνοιξη 2003 η Βουλή είχε συγκροτήσει Ειδική Ανακριτική Επιτροπή υπό τον μακαρίτη Σοκόλ Ολντάσι, πρώην Υπ. Εσωτερικών καθώς με τις υπογραφές Ράμα ως Υπουργού Πολιτισμού είχαν εξαχθεί απ’ τη χώρα 150 εικόνες για έκθεση στη Γερμανία και δεν επέστρεψαν στη χώρα, καθώς από Βερολίνο με έγγραφο Ράμα είχαν μετακομιστεί στο Παρίσι.

Επίσης ένας καταδικασμένος για κλοπές σε ναούς και στη συνέχεια διακινητής εικόνων και ξυλόγλυπτων, ο Γκέργκι Θύμιο, κατηγόρησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το Ράμα ως «συνάδελφο» και ότι διέταξε τη σύλληψη του ακριβώς για να του αρπάξει τις συλλογές του ή εκλεκτά κομμάτια απ’ αυτές.

Η καινούργια πάντως παράμετρος παραμένει στη ρητορική ερώτηση του Γερμανού πολιτικού που δεν αφήνει απλά υπονοούμενα αλλά προκαλεί το Ράμα να απαντήσει. Προφανώς ο Γερμανός έχοντας επίγνωση του σεισμού που προκαλεί η παρέμβαση του διαθέτει στοιχεία…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon