Κόκκινη απ’ το Συμβούλιο της Ευρώπης για τις «εκλογές» Ράμα 2019

Δημοσιεύθηκε: 07/02/2020 09:56 Τελευταία Ενημέρωση: 07/02/2020 19:41 Από: Tachydromos

Το Συνέδριο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών (Congress of Local and Regional Authorities), ένας σημαντικός θεσμός και φορέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe), κατόπιν επιτόπιας επιθεώρησης υψηλού βαθμού αντιπροσωπείας στα Τίρανα, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στην συγκρότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Αλβανία μετά τις μονοκομματικές «εκλογές» που διενήργησε με πρωτοβουλία της η Κυβέρνηση Ράμα πέρυσι τον Ιούνιο.

Μετά απ’ τη διαδικασία αυτή όχι μόνο οι 61 δήμαρχοι ανά την Αλβανία που είναι όλοι άμεσης επιλογής της Κυβέρνησης αλλά και τα δημοτικά συμβούλια και κατά συνέπεια λόγω της νομικής διαδικασίας θεσμοθέτησης και τα περιφερειακά συμβούλια είναι μονοκομματικά.

Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου Τοπικών Αρχών λοιπόν, μετά το γύρο επαφών που είχε στα Τίρανα εκφράζει άμεσα την ανησυχία του αλλά και την ανάγκη ώστε η κατάσταση να αλλάξει άρδην με γρήγορες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μετά απ’ τις μονομερείς εκλογές του Ιούνη 2019 για το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει παραβιαστεί ουσιαστικά το δικαίωμα των πολιτών να εκλέξουν μεταξύ πλουραλιστικών επιλογών και το σημαντικότερο έχει παραβιαστεί η αρχή του πολυκομματικού χαρακτήρα των συλλογικών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συνέπεια τούτου επίσης σημειώνονται βήματα πίσω σε ότι αφορά την αποκέντρωση και την άμεση συμμετοχή του πολίτη σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, καθώς οι θεσμοί που έχουν προκύψει βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχο της Κυβέρνησης.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξ άλλου ανακοινώνει και τον προβληματισμό του για την ποιότητα της δημοκρατικής διαδικασίας και του πολιτεύματος εν συνόλω καθώς παρατηρεί ότι όταν έχει παραβιαστεί ο πλουραλιστικός χαρακτήρας της τοπικής αυτοδιοίκησης διερωτάται κανείς για τον δημοκρατικό χαρακτήρα ολόκληρου του κράτους και των φορέων κεντρικής εξουσίας.

Στην ουσία έστω με τις προσεκτικές αυτές διατυπώσεις επί τη αναχωρήσει της Αντιπροσωπείας του Συνεδρίου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης οι διαδικασίες του περασμένου καλοκαιριού θεωρούνται άκυρες και αποτελούν ακόμη ένα ενθαρρυντικό σήμα ότι θα επαναληφτούν οι εκλογές τουλάχιστον για τους δήμους. Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξ άλλου είχε αναβάλει την αποστολή παρατηρητών στις «εκλογές» του Ιούνη 2019 καθώς τις είχε θεωρήσει μη συμβατές με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η επίσημη έκθεση τους που θα δημοσιευθεί με την επιστροφή τους στο Στρασβούργο.

Στα Τίρανα η Αντιπροσωπεία είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο του ΔΚ της Αντιπολίτευσης, τον Δήμαρχο Τιράνων ως Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων της Αλβανίας, εκπρόσωπο του κυβερνώντος ΣΚ, το Υπουργείο Εσωτερικών κ.α.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon