Τούρκος ΥπΕξ στα Τίρανα: To OCD των Γκιουλενιστών

Δημοσιεύθηκε: 12/02/2020 17:19 Τελευταία Ενημέρωση: 13/02/2020 19:58 Από: Tachydromos

Σε εμμονή έχει μετατραπεί για το καθεστώς Ερντογάν το κυνήγι των οπαδών του θρησκευτικού κινήματος του Ιμάμι Φετουλάχ Γκιουλέν. Απ’ τη μια τον κατηγορεί ως υπεύθυνο για το δήθεν πραξικόπημα το καλοκαίρι 2016 και απ’ την άλλη επιδιδόμενος ο μηχανισμός του Τουρκικού κράτους (μυστικές υπηρεσίες και διπλωματία) σε μια επιχείρηση καταδίωξης κι επαναπατρισμού τους από διάφορες χώρες, στοχεύουν και την καθυπόταξη άλλων κυβερνήσεων στους σχεδιασμούς του Ερντογανικού καθεστώτος.

Σήμερα στα Τίρανα βρέθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούντ Τσαβούσογλου, με σκοπό να προωθήσει περεταίρω τις διμερείς σχέσεις, ανακοινώσει την επικείμενη στο άμεσο μέλλον επίσκεψη του Προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπογράψει πλαίσιο εφαρμογής υπόσχεσης του για την κατασκευή 500 κατοικιών για τους σεισμοπαθείς. Ωστόσο όμως το βασικό θέμα που φαίνεται να τον απασχολεί και έχει ήδη διεγείρει τα αλβανικά ΜΜΕ και την πολιτική ανάλυση ήταν ότι ανακοίνωσε στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον εκτελούντα χρέη ΥπΕξ Αλβανίας, εντεταλμένο του Ράμα, Γκεντ Τσάκαϊ.

Ο Τσαβούσογλου απ’ τη μια ευχαρίστησε την Αλβανική κυβέρνηση για μέχρι σήμερα διευκολύνσεις που έχει παράσχει στον εντοπισμό και την έκδοση οπαδών κι υπαλλήλων των εκπαιδευτηρίων του Φετουλάχ Γκιουλέν στα Τίρανα και θεωρώντας τα αυτά μη επαρκή μέτρα δήλωσε ότι η Τουρκική κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Ερντογάν αναμένουν ακόμη πιο θαρραλέα βήματα. Να αναφερθεί ότι την Πρωτοχρονιά απελάθη στην Τουρκία ένας καθηγητής του δικτύου Γκιουλέν που καταζητούνταν απ’ την Τουρκία. Οι αλβανικές αρχές δήλωσαν ότι η απέλαση του έγινε με βάση το νομικό πλαίσιο περί αλλοδαπών, οι Τούρκοι όμως συνεχάρησαν τη ΜΙΤ για την επιτυχή σύλληψη και μεταφορά στην Τουρκία του εκπαιδευτικού Τσαλίκ.

Οι σημερινές δηλώσεις του Τσαβούσογλου επιβεβαιώνουν φόβους ότι ο κρατικός μηχανισμός του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα παραβαίνοντας δεσμεύσεις που προκύπτουν από σχετικές πρακτικές του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλο τόσο απ’ την αίτηση της Αλβανίας για ένταξη στην ΕΕ σχετικά που τους αιτούντες πολιτικό άσυλο, έχει ήδη διευκολύνει το καθεστώς Ερντογάν στο κυνήγι της από πλευρά του χαρακτηρισμένης ως τρομοκρατική οργάνωση, FETO, το δίκτυο δλδ με έδρα στις ΗΠΑ του πρώην μέντορα του, Ιμάμι Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Τσαβούσογλου μάλιστα θέλησε να εντείνει τους φόβους της αλβανικής πολιτικής ηγεσίας αλλά κυρίως της κοινωνίας κάνοντας λόγω για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη οργάνωση δομημένη από μερικές ξένες κρατικές υπηρεσίες, η οποία δεν αποτελεί κίνδυνο μόνο για την Τουρκία αλλά για τη σταθερότητα και όσων χωρών έχει παρουσία και δικτύωση στον εκπαιδευτικό, επιχειρηματικό ή φιλανθρωπικό τομέα. Γι αυτό είπε ο Πρόεδρος Ενρτογάν έχει επισημάνει στον Πρωθυπουργό Ράμα και εγώ σήμερα εξήγησα καλύτερα στον Γεντι (!!!) τους πραγματικούς κινδύνους που ελλοχεύουν για την ασφάλεια και σταθερότητα και πόσο ζωτικής σημασίας η συνέχιση για την έκδοση των οπαδών του κινήματος στην Τουρκία.

Οι δηλώσεις του Μεβλούντ Τσαβούσογλου έχουν ήδη ξεσηκώσει τη μήνη σοβαρών ηλεκτρονικών ΜΜΕ και κορυφαίων πολιτικών αναλυτών. Στο παρελθόν το θέμα δεν είχε αντιμετωπιστεί ανάλογα αλλά όλα άλλαξαν μετά την μυστική επιχείρηση της ΜΙΤ στα Τίρανα, ανήμερα Πρωτοχρονιάς. Η συγκεκριμένη έκδοση του Τσαλίκ που κινδυνεύει ουσιαστικά στα Τουρκικά κρατητήρια, δημιούργησε καινούργια δεδομένα όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους στους οποίους η αλβανική κοινωνία δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Πρόκειται για πολιτικά κίνητρα καθώς γίνεται πιο ξεκάθαρο ότι ο Ερντογάν με την εμμονή (OCD) του στο Γκιουλέν στην ουσία επιδιώκει τον περιορισμό της κυριαρχίας κρατών όπως η Αλβανία, το Κόσοβο αλλά και τα Σκόπια στη Βαλκανική και άλλες χώρες στον Καύκασο και την Αφρική, που τα θεωρεί πλέον ως υποτακτικά του.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon