Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ στο Euronews Albania: για περιουσιακό των μελών της ΕΕΜ, την στήριξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, το ρόλο της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική της Αλβανίας και την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα

Δημοσιεύθηκε: 19/06/2020 11:27 Τελευταία Ενημέρωση: 19/06/2020 11:26 Από: Tachydromos

Στην εκπομπή Ilvanow της δημοσιογράφου Ίλβα Τάρε, στον τηλεοπτικό σταθμό Euronews Albania, ήταν προσκεκλημένος χθες, Τρίτη, 16 Ιουνίου, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες.

Το βασικό θέμα της συζήτησης μπορεί να ήταν το ζήτημα της αποκαλούμενης εκλογικής μεταρρυθμίσεως που απασχολεί τον δημόσιο διάλογο στην Αλβανία, ωστόσο όμως οι ερωτήσεις άγγιξαν ουσιαστικά θέματα. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ ερωτηθείς τοποθετήθηκε εκ νέου για την υπόθεση της υπό κρατική κάλυψη προσπάθειας υφαρπαγής περιουσιών των μελών και κοινοτήτων της ΕΕΜ στην παραλιακή ζώνη και όχι μόνο. Εξέφρασε τις δικές του εκτιμήσεις για την ανάγκη ολοκλήρωσης της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας σε ότι αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μετά και απ’ την συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας και τη δυναμική που αυτή δημιουργεί. Επί το πλείστον επεσήμανε το σπουδαίο ρόλο που έχει παίξει και παίζει η Ελλάδα στην πορεία των διαδικασιών για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.

Σε ότι αφορά στο θέμα των περιουσιών ειδικά στην παραλιακή ζώνη του Ιονίου: Χιμάρα, Αγ. Σαράντα, Κόλπος Αυλώνας κ.α. ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ τόνισε ότι ως πολιτική δύναμη πάντα υπήρξε δίπλα στους κατοίκους για την προστασία των δικαιωμάτων τους στην ακίνητη περιουσία που ιστορικά τους ανήκει, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα περάσει η αδικία και το ΚΕΑΔ θα διενεργήσει όλη την πολιτική ισχύ προς την κατεύθυνση αυτή. Επεσήμανε τη νέα διάσταση που προσλαμβάνει η υπόθεση δεδομένου ότι αποτελεί έναν απ’ τους προκαταρκτικούς όρους για την έναρξη της διαπραγμάτευσης της Αλβανικής κυβέρνησης με την ΕΕ. Και στη νέα μεθοδολογία διεύρυνσης η διαδικασία δεν επιτρέπει υπερπήδηση των σκαλιών αλλά την ένα προς ένα ανάβαση. Έτσι η σωρεία των Νόμων και Υπουργικών Αποφάσεων που ενέχουν όλα τα στοιχεία της παραβίασης του θεμελιακού δικαιώματος ιδιοκτησίας, την αυθαιρεσία με σκοπό την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος μπορεί να αποτελέσουν ουσιαστικό εμπόδιο στην επίτευξη του στόχου για ημερομηνία πρώτης συνάντησης με τους μηχανισμούς της ΕΕ.

Στο σημείο αυτό η δημοσιογράφος ρώτησε εάν τούτο υπονοεί την πιθανότητα άσκησης βέτο από πλευράς της Ελλάδας για να εισπράξει την απάντηση ότι ναι μεν η Ελλάδα έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα και υποχρέωση προστασίας των μελών της ΕΕΜ αλλά ποτέ δεν υπήρξε εμπόδιο στην πρόοδο της Αλβανίας προς του Ευρωπαϊκούς και Έυρωατλαντικούς θεσμούς και φορείς. Υπενθύμισε την στήριξη διαχρονικά μετά την πτώση του κομουνισμού για την ένταξη της Αλβανίας στον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το ΝΑΤΟ και ειδικά τις πρωτοβουλίες ως προς την ΕΕ και το ενδιαφέρον της για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ως εκ τούτου η Ελλάδα επισημαίνοντας την ευρωπαϊκή διάσταση στα ζητήματα της εφαρμογής δικαιωμάτων για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, την κατοχύρωση των περιουσιακών κ.α. στην ουσία βοηθάει την Αλβανία να προσεγγίσει τα ζητήματα αυτά με τις προδιαγραφές που θα της απαιτηθούν απ’ τα κριτήρια της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ ερωτήθηκε επίσης για ενδεχόμενες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση Ελλάδας και Αλβανίας ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία για την ΑΟΖ και άλλα σχετικά στο θαλάσσιο χώρο του Ιονίου ειδικά υπό το πρίσμα της δυναμικής που ανοίγει η ανάλογη συμφωνίας της δεύτερης με την Ιταλία. Ο κ. Ντούλες είχε την ευκαιρία να φέρει προς γνώση του αλβανικού κοινού την πρόσφατη ομολογία του απόστρατου Τούρκου ναυάρχου για το ρόλο της Τουρκία στην αναβολή της Συμφωνίας που οι δύο χώρες είχαν υπογράψει το 2009. Έτσι οι υποθέσεις και υποψίες ότι η Αλβανία και ειδικά ο Πρωθυπουργός κ. Έντι Ράμα είχαν κάνει παιχνίδι τρίτης χώρας στην υπόθεση είναι πλέον επιβεβαιωμένες. Εν τούτοις όμως εφόσον το τριεθνές σημείο στο Ιόνιο είναι τώρα πιο ξεκάθαρο δύναται να επανέλθει με περισσότερη αυτοπεποίθηση και πειθαρχία στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και να ολοκληρώσει τη Συμφωνία. Η επί τόσα χρόνια εκκρεμότητα μπορεί να εξυπηρετεί την Τουρκία βλάπτει όμως την Αλβανία καθώς δεν μπορεί να προγραμματίσει εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου και κυρίως διατηρείται άθλια κατάσταση καχυποψίας στην κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα στόχευσε την υπεξαίρεση θαλάσσιου χώρου της Αλβανίας. Τώρα είναι ξεκάθαρο ότι η Ελληνική κυβέρνηση κινείται με κριτήριο ειλικρίνειας και σε αυτό το ζήτημα έναντι της Αλβανίας και κυρίως με προσήλωση στους κανόνες διεθνούς νομιμότητας.

Δεδομένου ότι η Αλβανία είναι μέλος και έχει επικυρώσει τη Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι όπως και η Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξει εντελώς διαφορετική συμπεριφορά απ’ την Τουρκία διότι έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις που απορρέουν απ’ αυτή τη διεθνή συνθήκη. Είναι ώρα να αποδειχτεί ποιος ασκεί πολιτική προσήλωσης στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και ποιος συμπεριφέρεται σαν διεθνής ληστής και η Τουρκία μάλλον έχει τέτοια χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, έμπειρος πολιτικός με πολυετή παρουσία στα πολιτικά πράγματα της χώρας και γνώστης των άθλιων μικροπολιτικών παιχνιδιών, εξέφρασε την απογοήτευση του για την επιχειρούμενη δήθεν εκλογική μεταρρύθμιση. Στην ουσία η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων απ’ τη μια δεν άγγιξε ουσιαστικά θέματα της υπόθεσης, στάθηκε στα ανώδυνα περιθωριακά και επί το πλείστον προχωρά η υλοποίηση με πολλά εμπόδια λόγω ανειλικρίνειας που επιδεικνύει ο Πρωθυπουργός και το ΣΚ. Αποδεικνύεται άλλη μια φορά ότι τα μικρά παιχνίδια για περισσότερη εξουσία και χειραγώγηση του εκλογικού σώματος και των εκλογικών διαδικασιών υπερέχει του συμφέροντος της χώρας καθώς και τούτο αποτελεί προϋπόθεση στην έναρξη των διαδικασιών ένταξης με την ΕΕ.

Δείτε παρακάτω το βίντεο της συνέντευξης:

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon