Συνεδρίαση Γενικού Συμβουλίου και δομών του ΚΕΑΔ: Εντατικοποίηση πολιτικής ατζέντας ενόψει εξελίξεων

Δημοσιεύθηκε: 13/07/2020 10:00 Τελευταία Ενημέρωση: 13/07/2020 21:46 Από: Tachydromos
  • καταγγελία για αναχρονιστικές αντιλήψεις στο πεδίο των δικαιωμάτων για την ΕΕΜ

  • βαθαίνει το χάσμα και δυσκολεύει πορεία προς ΕΕ η παραβίαση των περιουσιακών δικαιωμάτων των πολιτών

  • νέες πρωτοβουλίες αναδόμησης του σχηματισμού και του δικτύου συνεργασίας με φορείς των τοπικών κοινωνιών

Στα Τίρανα συνήλθε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση το Γενικό Συμβούλιο του Κόμματος Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα με τη συμμετοχή επίσης στελεχών απ τις δομές του σχηματισμού στα τοπικά του Παραρτήματα καθώς και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και της Ενώσεως των Ελληνοβλάχων.

Στην εισήγηση του ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες αναφέρθηκε στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα όπου οι έτσι κι αλλιώς εγγενείς δυσκολίες επιδεινώνονται από τις συνέπειες της Πανδημίας Covid-19. Τούτων δεδομένων ο κ. Ντούλες δεν απέκλεισε αιφνιδιασμό πρόωρων εκλογών με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού όπως αποφύγει χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα υπό το βάρος των συνεπειών της κρίσης.

Όπως και να έχει, έστω και με τακτικές εκλογές τον Απρίλη 2021 που νομικά πρέπει να ανακοινωθούν τον Οκτώβριο, πράγμα που πρακτικά καθιστά απαραίτητη την εγρήγορση για την κατάρτιση των συνδυασμών του Κόμματος και την αναδόμηση των φορέων του σε όλες τις περιφέρειες με εκλογική απήχηση.

Εφόσον έχει προλάβει συγκροτηθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο κι εκφραστεί για τη νομιμότητα των τοπικών εκλογών 2019 εάν οι πολιτικές εκλογές δεν θα είναι πρόωρες, την άνοιξη να έχουμε διπλές εκλογές. Τούτο ανεβάζει τις δυνατότητες για ουσιαστική εκλογική ανάκαμψη του Κόμματος. Ειδικά σε εκλογικές περιφέρεις όπως Αυλώνα, Τίρανα, Κορυτσά, Αργυρόκαστρο αλλά και Λέζα με βάση τις εκτιμήσεις της συνεδρίασης το ΚΕΑΔ εισέρχεται με αξιώσεις.

Παρόντων και των ΜΜΕ ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Ντούλες αναφέρθηκε ειδικά σε ζητήματα που άπτονται των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας όπου υπάρχει τεράστιο υστέρημα απ όσα η ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης αξιώνει αλλά και χάσμα πρακτικής άσκησης και νομικού πλαισίου. Από πλευράς του ΣΚ και της Κυβέρνησης Ράμα υφίσταται εμπαιγμός και νοοτροπία χειραγώγησης της ΕΕΜ ενώ παράλληλα δεν σημειώνεται καμιά πρόοδος για ειλικρινή προσέγγιση.

Στο σημείο αυτό ο κ. Ντούλες καυτηρίασε επιλογές πολιτικών σχηματισμών (εν προκειμένω Ιντρίζι των Τουρκοτσάμηδων) που επιλέγουν ως πολιτική τους πλατφόρμα ακριβώς δράσεις παρεμπόδισης στην άσκηση πολιτικών υπέρ της ΕΕΜ. Αποτελεί ντροπή και πολιτικό μεσαίωνα όταν στην Αλβανία που αξιώνει ένταξη στην ΕΕ να υφίστανται πολιτικές δυνάμεις που δεν αποδέχονται την αρχή του αυτοπροσδιορισμού για τα μέλη των μειονοτήτων και την ελεύθερη διενέργεια Γενικής Απογραφής. Ωστόσο όμως τα δύο αυτά ζητήματα αποτελούν πλέον όρους στη διαπραγμάτευση και την έναρξη της με την ΕΕ.

Επι τω πλείστον ο κ. Ντούλες στάθηκε εκτενώς στην παραβίαση του δικαιώματος στην ακίνητη περιουσία - θεμελιακό δικαίωμα του ανθρώπου και ισχυρά κατοχυρωμένο στις πρακτικές της ΕΕ κι ευνομούμενων πολιτειών. Ωστόσο όμως και με στόχο την υφαρπαγή υπέρ σκοτεινών συμφερόντων του περιβάλλοντος της, ιδιωτικών, κοινοτικών, εκκλησιαστικών και μοναστικών περιουσιών στην παραλία του Ιονίου η Κυβέρνηση έρχεται σε απροκάλυπτη σύγκρουση με τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τους θεσμούς της ΕΕ.

Με βάση την προσέγγιση αυτή στην πολιτική ανάλυση κι εκτίμηση, κυρίως όμως διότι θέσεις που διαχρονικά υποστήριξε το ΚΕΑΔ είναι βάσιμη η εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει εκλογική ανάκαμψη. Εκλογική επιβεβαίωση απ’ την άλλη συνεπάγεται πιο ουσιαστικός πολιτικός ρόλος του σχηματισμού που εκφράζει την αυτόνομη έκφραση της ΕΕΜ και κατ επέκταση προώθηση της ατζέντας της όπως προσδιορίζεται στην ΟΜΟΝΟΙΑ για τα δικαιώματα και το πλαίσιο εφαρμογής.

Με την ελπίδα που βασίζεται στην κεκτημένη ήδη πολιτική εμπειρία και τη συσσώρευση ανάλογων χειρισμών ότι ο Συνασπισμός στον οποίο το ΚΕΑΔ μετέχει διατηρώντας την αυτονομία του, η επιδιωκόμενη ανάκαμψη δύναται πολλαπλασιαστεί στην πράξη.

Η σημερινή συνεδρίαση συμφώνησε σε σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα για τις κινήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα που επιβάλλεται πλήρης ετοιμότητα.

Ειδική επιτροπή θα εργαστεί στην συλλογή κατάλληλων προσώπων για την κατάρτιση των συνδυασμών.

Σε μια πολιτική συγκυρία όπως η υφιστάμενη όπου η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί απ’ την πορεία της ομαλής λειτουργίας, η προοπτική έναρξης διαπραγματεύσεων με ΕΕ έχει ατονήσει υπαιτιότητα της Κυβέρνησης και κυρίως με εντατικοποίηση συμπεριφορών που βάλουν ευθέως τα μέλη της ΕΕΜ η επανεκκίνηση της πολιτικής εξόρμησης του ΚΕΑΔ είναι προφανώς αναγκαιότητα και ιδιαίτερα ωφέλιμη εξέλιξη.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon