Η προσέγγιση του Μπερίσα για θαλάσσια σύνορα στο Ιόνιο

Δημοσιεύθηκε: 09/09/2020 11:34 Τελευταία Ενημέρωση: 09/09/2020 19:46 Από: Tachydromos

Εκτενή αναφορά είχε ο πρώην Πρωθυπουργός και μεγάλης εμπειρίας πολιτικός Σαλί Μπερίσα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη τη Δευτέρα το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό syri.tv, σε ότι αφορά την διαμορφούμενη κατάσταση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κι αλβανικής κυβέρνησης για το καθορισμό των ορίων στο Ιόνιο.

Να επισημανθεί εξ αρχής ότι ο κ. Μπερίσα ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός και επεσήμανε τη σημασία που έχουν για την Αλβανία οι ήρεμες ελληνοαλβανικές σχέσεις απ’ τις οποίες η χώρα του έχει μόνο να επωφεληθεί. Έκανε εξ άλλου μνεία στο Σύμφωνο Συνεργασίας και Καλής Γειτονίας που ο ίδιος είχε υπογράψει ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 1996, το οποίο αποτελεί βάση για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα και δια του οποίου αναγνωρίστηκαν τα διμερή υφιστάμενα σύνορα μην επιτρέποντας καμιά παρερμηνεία στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα.

Κατηγόρησε ευθέως τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα ως βασικό υπεύθυνο για την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών με τη λογική ότι προκαλούμε κρίση αναίτια και μετά τις επαναπροσδιορίζουμε και βελτιώνουμε κατά το δοκούν. Πρόκειται όπως είπε για περιπέτεια κι ερασιτεχνισμούς μην υπολογίζοντας τις συνέπειες που προκύπτουν σε ζητήματα ανάλογα που έχουν και τεράστια επιρροή σε ότι αφορά την περιφερειακή συνεργασία και ασφάλεια.

Σε ότι αφορά τα σύνορα στο Ιόνιο Πέλαγος για άλλη μια φορά υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας που οι δύο χώρες υπέγραψαν το 2009, όταν εκείνος ήταν Πρωθυπουργός.

Αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι επί της Συμφωνίας αυτής και αφού είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο Έντι Ράμα, είχε γίνει διεθνή πραγματογνωμοσύνη της Συμφωνίας με πρωτοβουλία του ιδίου από εξειδικευμένο νομικό γραφείο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή η Συμφωνία 2009 μεταξύ Αλβανίας κι Ελλάδας ήταν ακέραια, αμοιβαίως επωφελή, δίκαια και προφανώς συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο.

Εξ άλλου επεσήμανε επανειλημμένως ότι η Ελλάδα και η Ελληνική Κυβέρνηση θέλουν οικοδομήσουν σταθερές σχέσεις με την Αλβανία και δεν έχουν λόγο να συμπεριφερθούν αρπακτικά εις βάρος της δεύτερης.

Παρά όμως τις επισημάνσεις της προαναφερόμενης Έκθεσης ο κ. Μπερίσα ανέφερε ότι στη συνέχεια η στάση του έναντι της Συμφωνίας υπήρξε δέσμια της Απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Αποκάλυψε επίσης ότι απ’ την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου που διαδέχθηκε εκείνη του Κώστα Καραμανλή έγιναν εξακριβώσεις μήπως και ο ίδιος υπήρξε αναμεμειγμένος στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και όταν πείσθηκαν ότι δεν ήταν του έγιναν νύξεις επί του θέματος για την εξεύρεση διεξόδου και προώθηση της Συμφωνίας.

Ανάλογη συζήτηση ανέφερε του έκανε και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για τον οποίο μίλησε ιδιαίτερα θετικά, ευρισκόμενοι στη Λισσαβώνα για συνάντηση του Λαϊκού Ευρωπαϊκού Κόμματος. Εκείνος φαίνεται να κατανοούσε τη θεσμική δυσκολία απ’ την δεσμευτική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και κατέληξαν ότι θα μπορούσε να υπάρξει πρόοδος και κατοχύρωση δια κοινής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι αποτελεί ακόμη ένα αποδεικτικό της δίκαιας διαδικασίας που είχε ακολουθηθεί για την χάραξη του ορίου στα στενά των Αγίων Σαράντα και Κέρκυρας, καθώς είπε ότι εάν υπήρχε έστω κάτι ύποπτο η Ελλάδα θα φοβόνταν την διεθνή επιδιαιτησία.

Αποκαλύπτοντας επί το πλείστον ότι σύμφωνα με την Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης που είχε συνταχθεί από Νομικό Γραφείο στις ΗΠΑ η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να προβεί σε επέκταση στα 12 μίλια από 6 καθόσον συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, επικαλέστηκε το λόγο αυτό γιατί δεν είναι λογική η ανακοίνωση του Έλληνα Πρωθυπουργού. Θεωρεί προβληματική την κίνηση σε αυτή τη δεδομένη στιγμή και που ίσως προκαλέσει δυσκολίες και επιβαρυμένο κλίμα για την επίτευξη συνολικής συμφωνία οριοθέτησης.

Σε ότι αφορά τη στάση και τη μέριμνα της Ελληνικής Κυβέρνησης για σταθερή εξομάλυνση των διμερών σχέσεων ακόμη μια φορά υπήρξε προσεκτικός και μάλιστα εγκωμιαστικός για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, που ωστόσο δεν μπορούν να αποδώσουν διότι ο συνομιλητής τους στα Τίρανα είναι προβληματικός, υπονοώντας προφανώς τον Έντι Ράμα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon