Θετική ενέργεια απ’ το Δήμαρχο Τιράνων. Στην Πρεμετή πότε;

Δημοσιεύθηκε: 03/11/2020 10:37 Τελευταία Ενημέρωση: 04/11/2020 10:49 Από: Tachydromos

Ο Δήμαρχος Τιράνων, κ. Εριόν Βελίαϊ, επισκέφθηκε χθες στο Συνοδικό Μέγαρο τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία προβλήθηκε ειδικά στα μέσα ενημέρωσης ο Δήμαρχος παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο έγγραφο υποθηκοφυλακείου για την κατοχύρωση της ακινήτου περιουσίας του Ι. Ναού του Αγίου Προκοπίου. Πρόκειται για τον ιστορικό ναό που είχε ιδρυθεί προ 250 ετών περίπου όταν και διαμορφώνονταν τα Τίρανα ως σημαντικό οικιστικό κέντρο. Ελληνόβλαχοι που δραστηριοποιούνταν εμπορικά και πάνω στην αργυροχρυσοχοϊα μην έχοντας τη δυνατότητα να αποκτήσουν ακίνητα εντός του οθωμανικού παζαριού, έκτισαν εκεί την Εκκλησία και γύρω απ’ αυτή ανέπτυξαν πλούσια κοινοτική δραστηριότητα. Κορυφαίο γεγονός το σχολείου που λειτουργούσε εκεί και που όπως προκύπτει απ’ τον Κώδικα του Αγίου Προκοπίου υπήρξε ιδιαίτερα λαμπρό εκπαιδευτικό κέντρο.

Στα χρόνια του αθεϊστικού διωγμού ο πολύ όμορφος ναός κατεδαφίστηκε και στη θέση του διαμορφώθηκε εστιατόριο και κέντρο αναψυχής, δεδομένου ότι όλη η περιοχή με τη συνδρομή των Σοβιετικών μετατράπηκε σε πάρκο της πρωτεύουσας.

Με την πτώση του κομουνισμού η Ορθόδοξη κοινότητα διεκδίκησε δυναμικά τα δικαιώματα στον συγκεκριμένο Ναό και οι κινητοποιήσεις των Ορθόδοξων Νέων έκαμψε την αρνητικότητα της τότε Κυβέρνησης παραδίδοντας το συγκρότημα στην Εκκλησία.

Αυτά για την ιστορία.

Σήμερα η περιοχή είναι ιδιαίτερης αξίας πολεοδομικής και η Ενορία έχει αποκτήσει σημαντική κοινότητα πιστών δεδομένου ότι έχουν αναπτυχθεί στην εγγύς περιοχής συγκροτήματα πολυκατοικιών με νέες οικογένειες.

Με την και τυπική κατοχύρωση της ιδιοκτησίας ανοίγει ο δρόμος ώστε να ξεκινήσουν εργασίες ανοικοδόμησης του Ναού κατά το πρότυπο με βάση και φωτογραφίες που διασώζονται.

Η ενέργεια του Δημάρχου ανεξαρτήτως εάν ενέχει και μικροπολιτικά κίνητρα είναι εν τούτοις στη σωστή κατεύθυνση. Διορθώνει διαχρονική αδικία εις βάρος της Ορθόδοξης κοινότητας και ενώ οριοθετεί κανονικά το οικόπεδο προλαμβάνει μελλοντικές διενέξεις λόγω της μεγάλης αξίας που έχει αποκτήσει η περιοχή.

Επί το πλείστον η κίνηση του Δημάρχου Τιράνων και η υπευθυνότητα με την οποία αντιμετώπισε το θέμα αποτελεί παράδειγμα και για άλλες περιπτώσεις ανάλογης σημασίας αν και όχι στην πρωτεύουσα και σε σημεία όπου η γης έχει πολύ μικρότερη αξία. Τούτο καθιστά προφανώς ευκολότερη την επίλυση διαφορών που εκκρεμούν.

Η περίπτωση του Αγίου Προκοπίου στα Τίρανα έχει όλες τις ομοιότητες τόσο προς την ιστορική τεκμηρίωση, όσο και τις αλλοιώσεις που υπέστη στα χρόνια του αθεϊστικού διωγμού, το νομικό καθεστώς κ.α. με αυτή του Ιερού Ναού των Εισοδίων της Παναγίας στην Πρεμετή. Πλην όμως στη δεύτερη περίπτωση η αξία όπως λογικό είναι, είναι πολύ μικρότερη δεδομένου ότι τα Τίρανα έχουν πληθυσμό που υπερβαίνει τις 750 000 κατοίκους και η Πρεμετή συμβολική κωμόπολη που δεν έχει περισσότερους από 10 000 κατοίκους.

Με την χθεσινή του ενέργεια ο Δήμαρχος Τιράνων στην ουσία στερεί ακόμη και τα προσχήματα σε όσους αντιστέκονται με φανατισμό στην παράδοση της περιουσίας της Παναγίας στην Πρεμετή και στην δρομολόγηση των διαδικασιών για την ανοικοδόμηση της. Δίνει το παράδειγμα προς του παράγοντες εξ άλλου της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Πρεμετή αλλά και άλλα σημεία για τους τρόπους επίλυσης με κατανόηση ζητημάτων που αφορούν στην Ορθόδοξη κοινότητα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon