Μέσω του e-albania το δικαίωμα ψήφου για τους εκτός Αλβανίας

Δημοσιεύθηκε: 02/12/2020 08:53 Τελευταία Ενημέρωση: 03/12/2020 12:56 Από: Tachydromos

Δεδομένου ότι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή στην Αλβανία μελετά πλέον το ενδεχόμενο ώστε το νομικώς πλέον κατωχυρωμένο δικαίωμα ψήφου και για τους εκτός της χώρας ευρισκόμενους πολίτες να ασκηθεί ακόμη και στις επικείμενες εκλογές του Απριλίου, η Κυβέρνηση προχώρησε τις προηγούμενες μέρες σε Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την έμπρακτη διασφάλιση του.

Πρόκειται για μια απόφαση με ενδιαφέρουσες διαστάσεις όχι μόνο σε ότι αφορά στα εκλογικά που είναι η σημαντικότερη συνέπεια αλλά και πέραν αυτής.

Στα πλαίσια της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης, διακυβέρνησης και παροχής υπηρεσιών εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα e-albania. Κάθε πολίτης καλείται να αποκτήσει το δικό του λογαριασμό σ’ αυτή και ορισμένες υπηρεσίες έχουν πλέον εξαρτηθεί απολύτως με την συγκεκριμένη διαπίστευση. Οι τελειόφοιτοι των λυκείων π.χ. εδώ και τρία χρόνια δεν μπορούν να μετέχουν στις παναλβανικές εξετάσεις και κατά συνέπεια στην έκδοση του απολυτηρίου τους εκτός της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπηρεσίας. Ωστόσο όμως παρέχονται και σειρά εγγράφων όπως πιστοποιητικά, βεβαιώσεις κοινωνικής ασφάλισης, φορολογικές καταστάσεις και πολλά άλλα μαζί και βεβαιώσεις ακίνητης περιουσίας.

Για να επανέλθουμε στην προκείμενη Κυβερνητική Απόφαση. Ενώ δεν έχει ακόμη οριστικά αποφασιστεί εάν στις εκλογές της 25ης Απριλίου θα μετέχουν με επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο οι μετανάστες απ’ την Αλβανία στο εξωτερικό, χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουν στη χώρα προκειμένου ασκήσουν το δικαίωμα τους, πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον πιλοτικά θα επιχειρηθεί μια πρώτη δοκιμή. Συγκεκριμένα δεν αποκλείεται ώστε την πρώτη φορά που θα επιχειρηθεί η ψήφος των εκτός Αλβανίας πολιτών της να επηρεάσει τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος στην μεγάλη Εκλογική Περιφέρεια των Τιράνων που ωστόσο αφορά σε 36 έδρες ή το 25% σχεδόν του σώματος της Βουλής.

Ωστόσο όμως για να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία οι πολίτες που ζουν μακροχρόνια στο εξωτερικό θα πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης e-albania. Η Κυβερνητική Απόφαση απαιτεί προκαταρκτικά τη δήλωση μόνιμης κατοικίας στη χώρα διαμονής. Κατόπιν τούτου και εφόσον γίνουν οι απαραίτητες επαληθεύσεις με τα Ληξιαρχεία ενεργοποιείται ο ατομικός λογαριασμός δια του οποίου μπορεί πλέον ο πολίτης να λαμβάνει πιστοποιητικά κ.α. αλλά κατοχυρώνει και το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες.

Προφανώς η Κυβέρνηση στοχεύει να επωφεληθεί της ανάγκης των πολιτών ώστε να αποκτήσει και μια εικόνα της πραγματικής διασποράς των πολιτών της χώρας. Το είχε επιχειρήσει και προ ετών με ειδική μάλιστα νομοθεσία και εγκεκριμένα κονδύλια που όμως δεν απέδωσαν.

Η εξέλιξη αφορά προφανώς άμεσα και τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ως πολίτες της Αλβανίας. Όχι απλά διότι έχουν μια μοναδική ευκαιρία ώστε να μετέχουν μαζικότερα και με λιγότερες δαπάνες στις εκλογές και να επηρεάσουν ουσιαστικά τα αποτελέσματα αλλά και να επιβεβαιώσουν την διοικητική σχέση με την πολιτεία της Αλβανίας. Είναι εξ άλλου γεγονός ότι σημαντικές πληθυσμιακές ομάδες της ΕΕΜ χρόνια αδιαφορούν για την ληξιαρχική τους κατάσταση, τη δήλωση των τέκνων που γεννούνται στο εξωτερικό και κυρίως την Ελλάδα, τα περιουσιακά και σειρά άλλων θεμάτων που επιβεβαιώνουν την ιδιότητα του πολίτης μιας χώρας. Εξ άλλου δικαιώματα που δεν ασκούνται ατονούν. Αδυνατεί ωστόσο σε συνδυασμό και με άλλες εκ του πονηρού ρυθμίσεις της πολιτείας και η Ελληνική παρουσία στην επικράτεια της Αλβανίας. Και τούτο προφανώς δεν είναι θεμιτό.

Ξεπερνώντας οποιεσδήποτε επιφυλάξεις και δισταγμούς και εφόσον από νομικούς και εμπειρογνώμονες μελετηθεί σε λεπτομέρειες το ζήτημα η ΟΜΟΝΟΙΑ μπορεί και πρέπει να προκαλέσει την απαιτούμενη ευαισθησία ώστε να εκπληρωθεί η προϋπόθεση αυτή άσκησης του εκλογικού δικαιώματος και άλλων συναφών. Με δεδομένη την κατάσταση στις μετακινήσεις στη μεθόριο εξ άλλου αποτελεί και μια διευκόλυνση ουσιαστική στην πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon