Η αμηχανία με τον καθηγητή του λυκείου, την Υπουργό για την Ευρώπη και ορισμένους άλλους

Δημοσιεύθηκε: 22/01/2021 17:01 Τελευταία Ενημέρωση: 25/01/2021 10:40 Από: Tachydromos

Του Γκεντς Πόλο, πρώην Υπουργού

(αναδημοσίευση από αλβανικά ΜΜΕ)

Fremdschämen” είναι μια λέξη στη Γερμανική, που, με ότι έχω προσέξει, δεν έχει μια ανάλογης σημασίας στις άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες σε μία μόνο λέξη, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανικής. Όταν θέλουν να υπονοήσουν το Fremdschämen, στην Αγγλική ή Γαλλική, οι συγγραφείς συχνά χρησιμοποιούν τον ξένο αυτό όρο όπως ακριβώς τον γράφουν οι Γερμανοί. Fremdschämen είναι η αίσθηση αμηχανία ή και ντροπής που αισθάνεται κανείς όταν βλέπει ένα γνωστό του πρόσωπο ή φίλο να μπαίνει σε δύσκολη θέση ή αμηχανία, χωρίς και ο ίδιος να το έχει καταλάβει. Παραδείγματος χάρη όταν τυχαίνει να δεις καθηγητή σου στο Λύκειο, τον οποίο θυμάσαι όλο σεβασμό, πως τον κοροϊδεύουν θορυβωδώς τα παιδιά της γειτονιάς, όταν περνά στο δρόμο πιωμένος και με βρεγμένα τα παντελόνια και δυσκολευόμενος να βρει το σπίτι του. Fremdschämen ήταν η λέξη που μου ήρθε κατά νου όταν είδα την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μετά από κάποια βιντεοδιάσκεψη με τους Πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ, να αναρτεί στο twitter ότι «η Αλβανία έχει εκπληρώσει όλους τους όρους!». Και στη συνέχεια να προσθέτει ότι ήταν αισιόδοξη πως η ΕΕ θα τηρήσει το λόγο της και αποφασίσει για το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και την πρώτη Διακυβερνητική Συνάντηση φέτος κιόλας, και ολοκληρώνοντας με την τελική της αποστροφή «Όπως εξ άλλου έχουν υποσχεθεί!».

Δύο σειρές μόνο λιγάκι κουραστικές για την αναλήθεια της Υπουργού:

Στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων οι όροι – προϋποθέσεις προς εκπλήρωση είναι εννέα: 1- ποινικές διαδικασίες εις βάρος λειτουργών της δικαιοσύνης ύποπτοι για αξιόποινες πράξεις (υλοποίηση: κάπου – κάπου αλλά καμιά περίπτωση σχετιζόμενη με την εν εξελίξει κάθαρση), 2- ποινική δίωξη κατά ατόμων που εξαγόρασαν ψήφους (υλοποίηση: μερικά ψαράκια στην περιοχή της Πεσκοπία, ενώ οι καρχαρίες ακόμη υπό ασυλία), 3- προτεραιότητα για ποινικές διώξεις εις βάρος ανώτερων πολιτικών για διαφθορά κι εγκλήματα (αποτέλεσματα: θυμηθείται τον Σάϊα (πρώην Υπουργό Εσωτερικών) καβάλα σε άσπρο άλογο), 4 – εφαρμογή του εκλογικού νόμου (αποτέλεσμα: θα φανεί μετά τις 25 Απρίλη), 5 – οριστική απόφαση περί της νομιμότητας των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης του Ιούνη 2019 (αποτέλεσμα: ακόμη μηδέν) και εξ ίσου τα υπόλοιπα.

Για την Διακυβερνητική Διάσκεψη οι όροι είναι έξι: 1- εκλογική μεταρρύθμιση σύμφωνη με τον ΟΑΣΕ (αποτέλεσμα: μονόπλευρη απόρριψη ενώ προήδρευαν και του ΟΑΣΕ), 2- λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου όπως και του Ανώτερου (αποτέλεσμα: ανεξαρτήτως της αρθρώνουν αλβανικά ή αγγλικά και παρόλη την ώθηση κανένα απ’ τα δικαστικά αυτά σώματα δεν είναι λειτουργικό διότι ακόμη δεν έχουν τους απαραίτητους αριθμούς μελών για τυπικές και νόμιμες αποφάσεις), 3- οι νόμοι για τα ΜΜΕ σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας (αποτέλεσμα: τίποτε! Την εισήγηση της Βενετία την κρατούν στα συρτάρια εδώ και 7 μήνες και παίζουν την κολοκυθιά) λίγο πολύ έτσι και με τους υπόλοιπους όρους.

Ίσως κάποιος να βρει τη σύγκριση του καθηγητή του Λυκείου με την εν λόγω κυρία ως άτοπο. Θα του έλεγα ότι τον ονειδισμό “Fremdschämen” δεν τον αισθάνομαι και τόσο για το άτομο αλλά κυρίως για το αξίωμα της Δημοκρατία. Το ψέμα, η αλαζονεία και η επίσημη ξεδιαντροπιά έχει αγγίξει άγνωστες κορυφές στην Ραμική διακυβέρνηση. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο, με το Ράμα πρώτο, οι τρόποι αυτοί μετατρέπονται σε βασικό μήνυμα προς την Ευρώπη.

Κάποιος άλλος ίσως θα με ρωτούσε εάν αισθάνομαι Fremdschämen και για τους πρεσβευτές οι οποίοι θα πρέπει να ακούν ξεδιάντροπες αερολογίες απ’ την Υπουργό μας. Κατά κάποιο τρόπο ναι. Παρόλο που η Αντιπροσωπεία της ΕΕ δήλωσε ταυτοχρόνως με την Υπουργό ότι ακόμη απαιτείται πολύ δουλειά για τα επόμενα βήματα προς την έναρξη των διαπραγματεύσεων καθώς και υπενθύμισε την εκατομμυρίων βοήθεια για την Πανδημία (πράγμα το οποίο ο προϊστάμενος της Υπουργού το απαρνείται κάθε τρεις μέρες). Ωστόσο κατά κάποιο τρόπο Fremdschämen γι αυτούς θα μπορούσε να είναι αδόκιμο. Εκείνοι είναι έμμισθοι υπάλληλοι και κάνουν τη δουλειά τους εξυπηρετώντας το συμφέρον της χώρας που εκπροσωπούν. Την ημέρα που ο Ράμα προσέβαλε τη Γαλλία η γαλλική Πρεσβεία αντέδρασε άμεσα και ευθέως. Αφού ο Ράμα επί δύο εβδομάδες έκανε σκουπίδι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε και η Αντιπροσωπεία στα Τίρανα. Έστω και πιο καθυστερημένα και πιο ήπια, έστω αντέδρασε.

Τα λογοδιάρροια της Υπουργού ίσως να προσβάλουν τη νοημοσύνη των ευρωπαίων διπλωματών που τυγχάνει να τα ακούν, στην ουσία όμως αποτελούν προσβολή για το εντόπιο ακροατήριο. Δεν περιμένω προσωπικά ώστε οι διπλωμάτες νε εγκαταλείψουν την πρωταρχική τους αποστολή και να αφιερωθούν στην προάσπιση της τιμής των Αλβανών! Δεν έχουν λόγο να το κάνουν! Και έστω να το θέλουν, δεν είμαι εκατό τις εκατό βέβαιος εάν είναι το ενδεικνυόμενο. Στη λογική των κρατών τους η Αλβανία και λοιπές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, μπορούν να γίνουν μέλη της ΕΕ όταν θα έχουν εκπληρώσει του όρους! Όχι ότι απαραίτητα πρέπει να γίνουν μέλη. Γι αυτό και στην περίπτωση που οι αξιωματούχοι μας ξεγελούν ψευδόμενοι τους διπλωμάτες αναφορικά με τους όρους, εκείνοι απλά σημειώνουν. Και σκέφτονται ότι καλώς είναι εκεί που είναι.

Σε ότι αφορά στην ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ. οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με την άποψη μου, συγκαταλέγονται σε δύο είδη: σ’ αυτούς που επιμένουν αυστηρά για τους όρους διότι εκτιμούν ότι οι εκπλήρωση τους είναι προς όφελος της ΕΕ κατά πρώτο και της Αλβανίας δευτερευόντως, καθώς και σε αυτούς που θέλουν να επισπεύσουν την ένταξη από λόγους γεωπολιτικής και σε ότι αφορά στους όρους κλείνουν το μάτι, με την αφροσύνη ότι για δημοκρατία και κράτος δικαίου «τα λέμε ύστερα». Το έχω επισημάνει μερικές φορές απ’ το βήμα της Βουλής και άλλες τόσες έχω γράψει: τούτοι της δεύτερης κατηγορίας είναι φίλοι και σύμμαχοι του Ράμα, αλλά γιατί όχι, και της Αλβανίας, οι πρώτοι ωστόσο είναι φίλοι και σύμμαχοι μιας Εξευρωπαϊσμένης Αλβανίας.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon