Η Πρέσβης των ΗΠΑ για τους αγώνες κατά των Οθωμανών του Καστριώτη

Δημοσιεύθηκε: 07/05/2021 14:29 Τελευταία Ενημέρωση: 08/05/2021 19:51 Από: Tachydromos

Με ιδιαίτερο νόημα η χθεσινή ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Τίρανα κα. Yuri Kim τίμησε τον Εθνικό Ήρωα της Αλβανίας Γεώργιο Καστριώτη.

Η ευκαιρία ήταν η ημέρα των γενεθλίων του Βυζαντινού άρχοντα που για 25 χρόνια στη σειρά υπήρξε απ’ τους τελευταίους που αντιστάθηκε στους Οθωμανούς κατακτητές. Εξ άλλου με το παλιό ημερολόγιο χθες ήταν και η μνήμη του Αγίου Γεωργίου και ίσως έτσι να ερμηνεύεται και η ονοματοθεσία του μυθικού ήρωα της οικογένειας των Καστριώτη, αρχόντων της Ημαθίας και της Κρώϊας.

Η Πρέσβης κα. Κιμ γράφει: «Ανεξαρτήτως πως τον έχετε γνωρίσει, Γεώργιο Καστριώτη ή Σκεντερμπέη, εκείνος ανακήρυσσε τον εαυτό του ως «Κυρίαρχο των Αλβανών» (Dominus Albaniae) και υπερασπίστηκε με όλες τις δυνάμεις το λαό του ενάντια σε μια κατακτητική αυτοκρατορία. Εκείνος γεννήθηκε στις 6 Μάη 1405. Τμήθηκε σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, όπου υπάρχει αυτό το άγαλμα του στο Μίτσιγκαν.

Πιστεύω ότι η μυθική ανδρεία και επιμονή του παραμένει ζωντανή στην καρδιά των σημερινών αλβανών. Χαρούμενα τα γενέθλια του μεγαλύτερου αγωνιστή της Αλβανίας, πηγή έμπνευσης για όλους μας!»

Η Πρέσβης αναφέρεται στον Καστριώτη προφανώς για να τονώσει το αίσθημα του Αλβανικού λαού σε μια δύσκολη συγκυρία. Ωστόσο όμως έχει και σαφές υπονοούμενο μήνυμα.

Απ’ τη μια διότι υπάρχουν πολλές εστίες μουσουλμάνων ιμάμιδων και χοτζάδων, ειδικά στο Κόσσοβο και τα Σκόπια, που θεωρούν τον Καστριώτη εχθρό τους, καθώς όπως ισχυρίζονται πολέμησε και μάλιστα σκότωσε «αδελφούς τους μουσουλμάνους» εν ονόματι του Χριστιανισμού.

Απ’ την άλλη η Πρέσβειρα των ΗΠΑ κα. Υούρι Κιμ αναφέρεται ευθεία και αφυπνίζει τις μνήμες ότι ο Καστριώτης και οι συν αυτώ συναχθέντες άλλοι άρχοντες των περιοχών της σημερινής Αλβανίας αντιτάχθηκαν στους Οθωμανούς Τούρκους.

Η Τουρκία επενδύει πολλά στην αναγραφή της ιστορίας της Αλβανίας και άλλων περιοχών στα Δυτικά Βαλκάνια επιδιώκοντας να προβάλει ως θεμιτή απ’ τους λαούς της περιοχής της Οθωμανικής κυριαρχίας και να απαλείψουν ειδικά τους βίαιους εξισλαμισμούς.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon