Αλβανική κυβέρνηση- πελάτης της Bayraktar αυξάνοντας εκτάκτως το δημόσιο χρέος

Δημοσιεύθηκε: 26/06/2021 10:32 Τελευταία Ενημέρωση: 28/06/2021 14:09 Από: Tachydromos

Σε αναθεώρηση του τρέχοντος προϋπολογισμού 2021 προέβη αμέσως μετά τις εκλογές η Κυβέρνηση του κ. Έντι Ράμα.

Ουσιαστικά με βάση της εισηγητική έκθεση του Υπουργικού Συμβουλίου απαιτείται η αύξηση των δημοσίων δαπανών κατά 95 περίπου εκατομμύρια Δολάρια αυξάνοντας στην ουσία το έλλειμμα δεδομένου ότι τα δημόσια έσοδα δεν μεταβάλλονται.

Παρόλο που το ποσό αναθεώρησης προστίθεται στο ήδη προβλεπόμενο έλλειμμα δημοσίων εσόδων – δαπανών της τάξης του 1 Δισεκατομμυρίου για το τρέχον οικονομικό έτος, μεγαλύτερη σημασία έχουν οι λόγοι που συντρέχουν.

Περίπου 10 εκατομμύρια απαιτεί επείγουσα ανάγκη χρηματοδότησης προγράμματος του Υπουργείου Αμύνης της Αλβανίας για την αναβάθμιση των αμυντικών ικανοτήτων της χώρας και την αναβάθμιση της εθνικής ασφάλειας, κατά το εισηγητικό σημείωμα. Τούτο όπως συνεχίζει η έκθεση θα γίνει για έκτακτης παραγγελίας και αγορά μη εξοπλισμένων ιπτάμενων μέσων – drones στην Τουρκική εταιρεία Bayraktar. Το επείγον τη υπόθεσης δεν τεκμηριώνεται παρά με μια φράση για την περαιτέρω υλοποίηση της Συμφωνία μεταξύ των δύο Υπουργείων Αμύνης που υπεγράφη τον Ιανουάριο. Συμφωνία που λόγω του χαρακτήρα της τηρείται απόρρητη.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ την παραγγελία και την διαδικασία προμήθειας την κάνει το Υπουργείο Αμύνης της Αλβανίας το εργοστάσιο παραγωγής επισκέφθηκε προσφάτως ο επιστήθιος φίλος του Πρωθυπουργού, Υπουργός Εσωτερικών. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης έκλεισε και το deal.

Ωστόσο όμως απ’ τη συσσώρευση του δημοσίου ελλείμματος και κατά συνέπεια του συνολικού χρέους που ήδη έχει αγγίξει το 80% του ΑΕΠ, δεν είναι η μόνη τουρκικής παραγγελίας έκτακτη δαπάνη.

Στην ουσία και το τούνελ στο Λογαρά που εκ νέου δημοπρατεί η Κυβέρνηση Ράμα σχετίζεται άμεσα και τους κοινούς του σχεδιασμούς με τουρκικούς ομίλους επενδυτών απ’ το περιβάλλον Ερντοάν. Αμέσως μετά τις εκλογές ο κ. Ράμα και το Υπουργείου Υποδομών υπέγραψε τη σύμβαση κατασκευής του Αεροδρομίου του Αυλώνα. Το σχήμα περιλαμβάνει και παράλληλες επενδύσεις τουριστικής αξιοποίησης σε όλη την παράκτια περιοχή. Την περίοδο αυτή εάν κανείς παρακολουθήσει έστω κι επιφανειακά τη δραστηριότητα του Κεντρικού Πολεοδομικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας, του οποίου προεδρεύει ο Πρωθυπουργός θα διαπιστώσει την αδειοδότηση μεγάλου αριθμού και υπερβολικών δυνατοτήτων φιλοξενίας συγκροτημάτων σε όλους του κόλπους ενδιαφέροντος πέριξ του Καραμπουρούν, στους Δρυμάδες, Χιμάρα, Μπορς, Κακομιά, Ακρόριζα, Δέμα, Αγίους Σαράντα κ.α.

Προφανώς η αξιοποίηση τους απαιτεί εκτός απ’ το αεροδρόμιο και την κατάλληλη υποδομή προσέγγισης.

Δύο ακόμη σημαντικές λεπτομέρειες για το πώς διασυνδέονται όλα αυτά με τον Ράμα και τον Ερντοάν: στο σχήμα κοινοπραξίας για την αντιπαροχή κατασκευής και εκμετάλλευσης του αεροδρομίου μετέχει η κατασκευαστική που διεκπεραίωσε το νοσοκομείου εκστρατείας στο Φίερι – δώρο Ερντοάν στο Ράμα. Πρόκειται για την YDA group. Μάλιστα έχει την πλειοψηφία των μετοχών. Ο άλλος εταίρος είναι η Mabetex του Μπεχγκέτ Πατσόλι, πρώην Υπουργού Εξωτερικών του Κοσσόβου.

Το Νοσοκομείο στο Φίερι κατά τις ανακοινώσεις Ερντογάν – Ράμα κοστολογήθηκε στα 75 εκατομμύρια Ευρώ. Ωστόσο το έργο δεν εκτιμάται πλέον των 15 εκατομμυρίων μαζί με τον εξοπλισμό. Βάσιμα μπορεί να υποτεθεί ότι μέσα απ’ τις οριακά νομοτυπικές διαδρομές των τουρκοαλβανικών συναλλαγών το υπόλοιπο να είναι η προίκα για το Αεροδρόμιο.

Σε ότι αφορά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των σχεδίων τουριστικών επενδύσεων θα πρέπει να εστιάσει κανείς στη συνάντηση του Ράμα με τον Ορσαϋ, το Υπουργό Τουρισμού της Τουρκίας, προεκλογικά στο Αργυρόκαστρο και η περιοδεία του τούρκου με τη συνοδεία των υπουργών τουρισμού και πολιτισμού της Αλβανίας σε όλη αυτή τη ζώνη, την αποκαλουμένη Αλβανική Ριβιέρα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon