Το Δημοκρατικό Κόμμα διασπάται και ο Μπερίσα κινδυνεύει και με ποινικές διώξεις

Δημοσιεύθηκε: 11/09/2021 12:57 Τελευταία Ενημέρωση: 13/09/2021 15:14 Από: Tachydromos

Η απόφαση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Λιουλζίμ Μπάσα να διαγράψει απ’ την Κοινοβουλευτική Ομάδα του, τον πρώην αρχηγό του κεντροδεξιού πολιτικού σχηματισμού κ. Σαλί Μπερίσα- πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και πρώην Πρωθυπουργού – λίγες ώρες πριν την έναρξη της 10η περιόδου της Βουλής, προφανώς δεν ήταν μια εύκολη απόφαση.

Ούτε βέβαια περνάει χωρίς συνέπειες στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με τη βοήθεια των προσκειμένων στην Κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Έντι Ράμα, μάλιστα οι «μετασεισμικές δονήσεις» μεγεθύνονται παρέχοντας έτσι το σπουδαιότερο δώρο στην κυβερνητική παράταξη. Η κοινή γνώμη αποπροσανατολίζεται και εστιάζει σε δευτερεύουσας πολιτικής σημασίας εξελίξεις. Το Υπουργικό Συμβούλιο του κ. Ράμα θα λάβει την τρίτης θητείας εντολή και την ανάλογη εμπιστοσύνη της Βουλής. Ουδείς αναμένει κάτι νεότερο απ’ την εξαγγελία του κυβερνητικού προγράμματος δεδομένου ότι ουδεμία ανάλογη προεκλογική δέσμευση υπήρξε.

Σε ότι αφορά τη διαγραφή του κ. Σαλί Μπερίσα που ακολούθησε την απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ – περασμένο Μάη- που τον συμπεριέλαβε στη λίστα ατόμων που είναι ανεπιθύμητοι να εισέλθουν στις ΗΠΑ και μάλιστα μαζί με την οικογένεια του, σύζυγο και τέκνα, αντί της απομόνωσης του μάλλον δείχνει να προκαλεί αντεπίθεση. Ο κ. Μπερίσα γνωρίζοντας καλά το πολιτικό παιχνίδι και ειδική την τέχνη της προπαγάνδας – κεντρική εξ άλλου προσωπικότητα της τριακονταετούς μετακομουνιστικής περιόδου της Αλβανίας- καταφέρνει ώστε να εστιάσει αλλού η κοινή γνώμη. Αντί λοιπόν της ουσίας του προβλήματος που εκείνος και τα οικεία πρόσωπα του αντιμετωπίζουν με τη Διοίκηση των ΗΠΑ, εκείνος σχολιάζει την απόφαση του κ. Μπάσα. Τον κατηγορεί ότι έχει παραβεί το Καταστατικό του ΔΚ και έχει απολέσει την πολιτική ακεραιτότητα του Κόμματος, υποτάσσοντας το σε εξωγενείς πιέσεις.

Με μαεστρία και συνωμοτικό ύφος αφήνει να αιωρείται η έτσι κι αλλιώς εμπεδωμένη φήμη ότι ο Πρόεδρος του ΔΚ κ. Λιουλζίμ Μπάσα είναι δέσμιος σκοτεινών συμφωνιών με τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ότι είναι εξ ίσου υποταγμένος στον διεθνή κερδοσκόπο Τζώρτζ Σόρος τον οποίο ο Μπερίσα έχει αναγάγει σε προσωπικό εχθρό.

Ψες μάλιστα ο Μπερίσα σε μία απ’ τις πολλές του τηλεοπτικές εμφανίσεις των τελευταίων δύο εικοσιτετράωρων το πήγε ακόμη πιο πέρα: άφησε υπονοούμενο ότι ο Μπάσα έχει ο ίδιος πρόβλημα με τις ΗΠΑ και για να «καθαρίσει» το μητρώο του και αποκτήσει πάλι δικαίωμα ταξιδιού εκεί, υπέκυψε σε υποδείξεις της Αμερικανικής Πρεσβείας στα Τίρανα και τον απέβαλε απ’ την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος του οποίου υπήρξε ιδρυτής, αρχηγός και που το οδήγησε σε επανειλημμένες εκλογικές νίκες.

Ο Μπερίσα χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα και οργανώνει και ανάλογη πολιτική κίνηση για την αποσταθεροποίηση της θέσης του Λιουλζίμ Μπάσα στο ΔΚ. Καθόλου δύσκολο βέβαια δεδομένου ότι παρά την ηλικία η σκιά του πρώην Προέδρου είναι βαριά στον κομματικό μηχανισμό. Επί το πλείστον δε υπό την ηγεσία του κ. Μπάσα το ΔΚ έχει δύο τουλάχιστον εκλογικές ήττες, αποτυχία στην κίνηση παραίτησης του συνόλου των βουλευτών στη μέση της θητείας τους, την μη συμμετοχή στις τοπικές εκλογές κ.α.

Κανονικά θα έπρεπε ο ίδιος ο κ. Μπάσα να είχε παραιτηθεί μετά την αποτυχία του να προκαλέσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες απ’ το 2019 που το επεδίωξε με την μείζονα κίνηση της συνολικής παραίτησης των βουλευτών του.

Είχε όμως προηγηθεί ομολογία του κ. Λιουλζίμ Μπάσα ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Φίλιπ Ρίκερ, που επισκέφθηκε την Αλβανία στα τέλη Ιουνίου, του μετέφερε ξεκάθαρο μήνυμα που αφορούσε το διαχωρισμό της θέσης του ΔΚ απ’ τον πρώην Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τον κ. Μπάσα που επικαλείται ως μάρτυρες δύο πρόσωπα που έχουν αναχθεί σε Αντιπροέδρους του Κόμματος μετά τις εσωκομματικές διαδικασίες, ο κ. Ρίκερ δεν δέχθηκε καμιά συζήτηση στην υπόθεση και προφανώς εναλλακτικές λύσεις.

Εάν αυτό είναι αλήθεια τότε τα πράγματα για τον κ. Σαλί Μπερίσα είναι πολύ σκληρά. Η εκδίκηση του προκαλώντας διάσπαση στο ΔΚ δεν του προσφέρει τη διέξοδο που χρειάζεται. Οι Αμερικανικές υπηρεσίες ωστόσο δεν αποκαλύπτουν τα στοιχεία που διαθέτουν και στοιχειοθετούν την κατηγορία με την οποία λήφθηκε η απόφαση του επικεφαλής του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Άντωνι Μπλίνκεν. Ο πρώην Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα ανακοινώθηκε ανεπιθύμητος για τις ΗΠΑ διότι κατά τις υπηρεσίες τους έχει αναμειχθεί σε σοβαρές υποθέσεις κρατικής διαφθοράς, σε ενέργειες που παραβιάζουν τη δημοκρατία και την ασφάλεια!

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ με ανακοίνωση της ήρθε σε άμεση υποστήριξη του αρχηγού του ΔΚ κ. Λιουλζίμ Μπάσα. Συγχαίροντας τον όχι για την εκτέλεση της εντολής αλλά στην ουσία συνδράμοντας τον ώστε να μειωθεί ο αριθμός βουλευτών και στελεχών που θα είχαν την πρόθεση να ακολουθήσουν το Μπερίσα στη διασπαστική κίνηση.

Τα πράγματα δείχνουν ότι όντως αποδίδει η απλούστευση της προσέγγισης: με τις ΗΠΑ ή εναντίον τους;

Δεν αποκλείεται εάν συνεχίσει ο κ. Μπερίσα την ρητορική του και όχι μόνο εκστρατεία να προχωρήσουν παράλληλα και διαδικασίες δίωξης του. Εξ άλλου είναι κάτι που οι Αμερικανοί θα το ήθελαν πολύ. Απ’ τη μια θα κατέρριπτε το επιχείρημα του ότι δεν διαθέτουν πειστικά στοιχεία που να τον συνδέουν με υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης δημοσίου πόστου και απ’ την άλλη θα αποτελούσε απόδειξη κατ αυτούς ότι λειτουργεί το νέο δικαστικό σύστημα που δομούν.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon