Ο Αλβανός πρόεδρος χαιρετίζει τη θέση της Βουλγαρίας για την ένταξη στην ΕΕ

Δημοσιεύθηκε: 01/12/2021 10:31 Τελευταία Ενημέρωση: 01/12/2021 10:31 Από: Tachydromos

Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα χαιρέτισε την πρόταση της Βουλγαρίας να αποσυνδεθεί η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας από εκείνη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, επιτρέποντας έτσι στην Αλβανία να προχωρήσει σε επόμενο στάδιο.

Η πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ έχει συνδεθεί με την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό σήμαινε ότι το βέτο της Βουλγαρίας κατά της Βόρειας Μακεδονίας σε θέματα πολιτισμού, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γλώσσας, σήμαινε ότι η Αλβανία δεν κατάφερνε να προχωρήσει στην πρώτη διακυβερνητική συνάντηση, που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι έλαβε την έγκριση και από τα 27 κράτη μέλη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Βούλγαρος πρέσβης της ΕΕ Ρούμεν Αλεξαντρόφ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα άρει το βέτο για τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά ότι η Αλβανία θα πρέπει να αποσυνδεθεί και να αξιολογηθεί ανεξάρτητα. Επιπλέον, δήλωσε ότι η Βουλγαρία έχει κάνει αρκετές προτάσεις για το πώς η Βόρεια Μακεδονία θα μπορούσε να διευκολύνει την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της συνθήκης φιλίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Μέτα αντέδρασε στην πρόταση της Βουλγαρίας, δηλώνοντας: «Καλωσορίζω τη θέση της Βουλγαρίας που προτείνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση το συντομότερο δυνατό».

Πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένος ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει σημειώσει «τεράστια πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην επίτευξη ιστορικών συμφωνιών όπως αυτή των Πρεσπών».

«Επικροτώ την αξιοπρεπή στάση των βορειομακεδονικών αρχών να συνεχίσουν ακλόνητες τη φιλοευρωπαϊκή πορεία των μεταρρυθμίσεων που εξυπηρετούν τους πολίτες και τη φιλοδοξία για ένταξη στην ΕΕ», κατέληξε.

(Alice Taylor | Exit.al)- https://www.euractiv.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon