Παρέμβαση Ντούλε για την έλλειψη οδικών υποδομών προς τους τελωνειακούς σταθμούς Σωπικής-Δρυμάδες και Ρίπεσης-Αμπελώνα

Δημοσιεύθηκε: 04/02/2022 14:01 Τελευταία Ενημέρωση: 06/02/2022 08:11 Από: Tachydromos

Ο έλληνας βουλευτής του ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο Αλβανικό Κοινοβούλιο, Βαγγέλης Ντούλες, σε παρέμβασή του, αναφέρθηκε γι άλλη μια φορά στην παντελή έλλειψη οδικών υποδομών που οδηγούν στους δύο τελωνειακούς σταθμούς χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως είναι η Ελλάδα.

Η παρέμβαση έγινε στα πλαίσια συζήτησης του Νομοσχεδίου «Για την επικύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανικής Δημοκρατίας και της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη συγκρότηση και λειτουργία μικτού αστυνομικού και τελωνειακού κέντρου». Προς ενημέρωση το κέντρο θα λειτουργεί επί ελληνικού εδάφους και θα συμβάλλει στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αστυνομικών και τελωνειακών αρχών των δύο χωρών. Ηταν συνεχής απαίτηση της ελληνικής πλευράς για ναβάλει φρένο στη συνεχή διακίνηση εγκληματικών στοιχείων, ναρκωτικών και όπλων στην αλβανο-ελληνική μεθόριο.

Επικροτώντας και ψηφίζοντας το Νομοσχέδιο, ο κύριος Ντούλες αναφέρθηκε εκτενώς στη διαρκή ετοιμότητα και ελληνική βοήθεια ώστε η Αλβανία να κάνει βήματα μπρος για την Ευρωπαϊκή Ενταξη, τονίζοντας ότι όλα τα επιτεύγματα που σχετίζονται με τις διαδικασίες ένταξης της γειτονικής χώρας, σχετίζονται άμεσα με τις ελληνικές κυβερνήσεις. Ετσι, ήταν η Ελληνική Πρωτοβουλία της Θεσσαλονίκης το 2003 που οδήγησε στην απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η στήριξη της Ελλάδας το 2009 για την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ κι επίσης η Ελληνική Προεδρεία το 2014, όταν η Αλβανία έλαβε το καθεστώς Υποψήφιας προς Ενταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Από τότε τα βήματα της Αλβανίας είναι σημειωτόν, ενώ οι προσπάθειες της Ελλάδας να τονίζουν ότι τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας θα πρέπει να τηρηθούν κατά γράμμα συνεχίζονται.

Εντωμεταξύ, απευθυνόμενος και στους δύο υπουργούς που εξελέγησαν βουλευτές στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου, Εσωτερικών και Τουρισμού, ο κύριος Ντούλες αναφέρθηκεστην παντελή έλλειψη των οδικών υποδομών στους οδικούς άξονες που οδηγούν στα τελωνεία Σωπικής-Δρυμάδες που συνδέουν το Πωγώνι και τη Ζαγοριά με την Ελλάδα και Ρίπεσης-Αμπελώνα που συνδέουν πολλά χωριά και περιοχές του Δήμου Φοινικαίων με την Ελλάδα. Ασφαλώς δεν πρόκειται για τελωνεία πρώτης γραμμής, αλλά σε ανάλογα τελωνεία της χώρας η οδικές υποδομές δε λείπουν. Το γεγονός αυτό, κάνει δύσκολη την πρόσβαση των κατοίκων και ειδικά τη διακίνηση εμπορευμάτων. Οι οδικές αρτηρίες που οδηγούν σήμερα στατελωνεία είναι προσπελάσιμες μόνο για τους διακινητές ναρκωτικών κι εγκληματικών συμμοριών που διαθέτουν αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού και που αποτελούν ταυτόχρονα κίνδυνο για την ασφάλεια των κατοίκων των εν λόγω περιοχών.

Σύμφωνα με τον κ. Ντούλε πρόκειται για περιοχές της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας με πολιτιστικές αξίες και με τουριστικό ενδιαφέρον, αλλά που η έλλειψη υποδομών τις καταδικάζει σε φτώχεια κι ανασφάλεια, επειδή η έλλειψη υποδομών δεν αποτέλεσε ποτέ το ενδιαφέρον των αλβανικών κυβερνήσεων. Είναι η ώρα να μπουν στους σχεδιασμούς της Αλβανικής Κυβερνήσεως αυτοί οι δύο οδικοί άξονες, που συνδέονται άμεσα με τους εθνικούς οδικούς άξονες Αργυρόκαστρο-Κακαβιά και Αγίους Σαράντα, Μαυρομάτη.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε σε βίντεο την παρέμβαση Ντούλε στο Αλβανικό Κοινοβούλιο, στις 3 Φεβρουαρίου 2022.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon