Χιλιάδες Αλβανοί πραγματοποίησαν διαδηλώσεις για τις αυξήσεις τιμών

Δημοσιεύθηκε: 12/03/2022 17:31 Τελευταία Ενημέρωση: 12/03/2022 17:31 Από: Tachydromos

Χιλιάδες Αλβανοί πραγματοποιησαν διαμαρτυρία το Σάββατο στην πρωτεύουσα των Τίρανων ενάντια στις πρόσφατες αυξήσεις τιμών. Αλβανοί από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν αρχικά στην κεντρική πλατεία Σκεντέρμπεη προτού πραγματοποιήσουν πορεία μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού Έντι Ράμα με πανό και αντικυβερνητικά συνθήματα.

Πολλοί πήραν τον λόγο κατά την τέταρτη ημέρα διαμαρτυρίας ζητώντας από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει μια πρόσφατη σημαντική αύξηση στην τιμή των καυσίμων και άλλων τροφίμων.

Μετά την αύξηση των τιμών των καυσίμων κατά 50% την περασμένη εβδομάδα, πριν από δύο ημέρες, η κυβέρνηση Ράμα επέβαλε ελέγχους στις τιμές των καυσίμων και προέτρεψε τους Αλβανούς να χρησιμοποιούν λιγότερο τα αυτοκίνητά τους. Τα περιθώρια κέρδους των προμηθευτών καυσίμων έχουν παγώσει τους επόμενους μήνες, ενώ οι τιμές λιανικής θα καθορίζονται καθημερινά και τα πρατήρια που χρεώνουν περισσότερο θα κλείνουν.

Η Αλβανία τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να εξαλείψει την διαφθορά, την εκδίωξη οργανωμένου εγκλήματος, και Ρώσων. Ρώσοι και οργανωμένο έγκλημα έχουν συνάψει μια συμμαχία με την οποία προσπαθούν προβλήματα στις ενταξιακές διαδικασίες της Αλβανίας στην Ε.Ε, ενώ έχουν έναν κοινό εχθρό, τις ΗΠΑ

Τον Ιανουάριο του 2020 η Γιούρι Κιμ ορκίζεται ως Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αλβανία κατά τη διάρκεια τελετής στο υπουργείο Εξωτερικών. Τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους εμφανίστηκε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, όπου παρουσίασε τις προτεραιότητές της ως νέου πρεσβευτή στην Αλβανία:

– Ενθάρρυνση της Αλβανίας να επιτύχει την δέσμευσή της για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας κατά 2% [του ΑΕΠ] έως το 2024

– Την προώθηση της Αλβανίας ως δημοκρατικό έθνος.

– Την προώθηση των αμερικανικών εξαγωγών και των επενδύσεων των ΗΠΑ στην Αλβανία […]

Η αναφορά της στην προώθηση της Αλβανίας ως δημοκρατικό έθνος ουσιαστικά έδειξε και την αποστολή της στα Τίρανα. Η Αλβανία είναι πολύ σημαντική για την πολιτική της στα Βαλκάνια και την εκδίωξη Ρώσων και Κινέζων από την περιοχή. Για να το πετύχει αυτό η Ουάσιγκτον πρέπει να εξαλείψει από χώρες όπως η Αλβανία, την διαφθορά που παράγει το εμπόριο ναρκωτικών, και ο εθνικισμός που παράγει η πολιτική της Ρωσίας στα Βαλκάνια γενικά.

https://www.viadiplomacy.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon