Συνάντηση του Υφυπουργού Παιδείας, κ. Άγγελου Συρίγου, με το Προεδρείο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε: 13/04/2022 14:54 Τελευταία Ενημέρωση: 14/04/2022 15:24 Από: Tachydromos

Ο υφυπουργός Παιδείας, κ. Άγγελος Συρίγος μετέβη στις αρχές της εβδομάδας στο Αργυρόκαστρο, προκειμένου να συμμετάσχει στην τελετή υπογραφής Συμφωνίας μεταξύ των πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Αργυροκάστρου, όπου λειτουργεί και το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας κι Ελληνικού Πολιτισμού.

Παλιός γνώριμος από τις αρχές του 1991 για τους Βορειοηπειρώτες, ο κ. Συρίγος, πέρα από τη συμμετοχή στην τελετή υπογραφής Συμφωνίας μεταξύ των πανεπιστημίων, είχε σειρά συναντήσεων με την Ομόνοια, τις δημοτικές αρχές Δερόπολης και Φοινίκης και με άλλους παράγοντες του χώρου συνοδευόμενος από την Πρέσβη της Ελλάδος στα Τίρανα κι από το Γενικό Πρόξενο Αργυροκάστρου.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συνάντηση με το Γενικό Προεδρείο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη Δερβιτσάνη. Ο κ. Συρίγος άκουσε και συζήτησε με τον πρόεδρο της Ομόνοιας, κ. Βασίλη Κάγιο και με τα μέλη του Προεδρείου αναφορές και συζητήσεις πάνω σε όλα τα θέματα που άπτονται της επιβίωσης των Βορειοηπειρωτών στα πατρώα εδάφη. Η στήριξη της Ελλάδος στις καταγγελίες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ αναφορικά με την παραβίαση των ανθρωπίνων, μειονοτικών και περιουσιακών επιβεβαιώθηκε εκ νέου από τον κύριο Συρίγο, ο οποίος ενημέρωσε ότι βαίνει προς επίλυση εντός του Ιουνίου και το θέμα των συντάξεων και μελετούνται σοβαρά προγράμματα παρεμβάσεων για την στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης του χώρου με έμφαση στη γεωργία και τον αγροτουρισμό. Επίσης συζητήθηκε η κατάσταση στον τομέα της παιδείας και οι πρωτοβουλίες που είναι εξέλιξη για τα σχολικά κείμενα και για το άνοιγμα νέου ελληνικού σχολείου στο Δήμο Φοινίκης.

Τα μέλη του Προεδρείου και ο κ. Συρίγος έδωσαν έμφαση στις προετοιμασίες που θα πρέπει να γίνουν ενόψει της Απογραφής που θα εξελιχθεί στην Αλβανία στην περίοδο 1 Οκτωβρίου-15 Νοεμβρίου. Το θέμα κρίθηκε κρίσιμης εθνικής σημασίας, όπου η ΟΜΟΝΟΙΑ θα ηγηθεί της προσπάθειας σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές του χώρου. Συμφωνήθηκε ώστε σύντομα να συγκροτηθεί η Επιτροπή Απογραφής, η οποία θα κινητοποιήσει τους Βορειοηπειρώτες να απογραφούν.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon