Κρατική συνδρομή στην προπαγάνδα του Ισλάμ

Δημοσιεύθηκε: 28/04/2022 14:52 Τελευταία Ενημέρωση: 03/05/2022 14:22 Από: Tachydromos

Είναι ένδειξη εάν όχι απόδειξη, το γεγονός ότι η Αλβανική πολιτεία, με βάση τη συνεχή καθοδήγηση από παράγοντες των Τουρκικών υπηρεσιών, διολισθαίνει σε στάσεις εξυπηρέτησης του Ισλάμ, η σύνθεση του προγράμματος του TVGJ, τοπικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού του Αργυροκάστρου του κρατικού δικτύου TVSH.

Προκαλεί μάλιστα το αίσθημα του ακροαματικού κοινού σε μια περιοχή με ουσιαστική δημογραφική υπεροχή του Ορθόδοξου στοιχείου.

Κάθε βράδυ ανελλιπώς εδώ και εβδομάδες – απ’ την έναρξη του ιερού μήνα του Ραμαντανίου – για πλέον της ώρας προβάλλονται προπαγανδιστικές εκπομπές για το Ισλάμ. Πρόκειται προφανώς για ουσιαστική παραβίαση του κοσμικού χαρακτήρα της κρατικής θεσμικής λειτουργίας που συν τις άλλοις επιβάλει το Σύνταγμα που λαμβάνει υπόψη ακριβώς την πολυθρησκευτική διάρθρωση της κοινωνίας.

Γίνεται δε πολύ πιο προκλητική η επιλογή αυτή των ιθυνόντων του TVGJ και κατ επέκταση TVSH καθότι οι μεταδόσεις αυτές τεκταίνονταν παράλληλα με την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής των Ορθοδόξων, της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Εάν μάλιστα σταθεί κανείς πιο αναλυτικά στη διάρθρωση του προγράμματος θα διαπιστώσει ότι όπως συνηθίζει η δημόσια προπαγάνδα της Αλβανίας μεταδόθηκαν ταινίες του Σοσιαλιστικού Ρεαλισμού που προσβάλουν τόσο την ιστορική αλήθεια όσο και κυρίως το κύρος και την αξιοπρέπεια του Ορθόδοξου κλήρου και Εκκλησίας.

Οι εκπομπές που αναφερόμαστε είναι σαφή «κατήχηση» στο Ισλάμ. Η δραστηριοποίηση των θρησκευτικών κοινοτήτων, η διάδοση τους και λατρευτικές εκδηλώσεις είναι ελευθερίες συνταγματικά κατοχυρωμένες. Πλην όμως εξ ίσου επιβεβλημένη και η ίση αντιμετώπιση απ’ την πολιτεία.

Η διαφύλαξη του κοσμικού χαρακτήρα των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και συχνοτήτων θα έπρεπε να αποτελούσε ουσιαστική συμβολή της πολιτείας όχι απλά νομικά δεσμευτική στην εξυπηρέτηση της ειρηνικής και ήρεμης συνύπαρξης των θρησκευμάτων στη σύνθετη πραγματικότητα της Αλβανίας.

Απεναντίας εδώ πρόκειται για ουσιαστική μονομερή στάση και παραβίαση.

Και δεν είναι μοναδική ένδειξη δυστυχώς. Στο μεγάλο τέμενος μπροστά απ’ τη Βουλή της Αλβανίας, που την κατασκευή του διεκπεραιώνει η Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στους αιχμηρούς μιναρέδες του, κυματίζει η Τουρκική σημαία. Δεμένη και συνδεδεμένη με την Αλβανική.

Ωστόσο έρευνα στο διαδίκτυο αποδεικνύει ότι σε άλλους σταθμούς της υπαίθρου που υπάγονται στο δίκτυο της κρατικής ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας της Αλβανίας υα προγράμματα δεν είναι τόσο ανισσόροπα όπως στο Αργυρόκαστρο.

Πρόσφατη επίσκεψη στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Σταθμού του Γενικού Προξένου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Αργυρόκαστρο και συνεργασία με το διευθυντικό του προσωπικό φαίνεται εκλαμβάνεται ως αδυναμία μάλλον ή συναίνεση και επικρότηση…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon