Ο γιατρός που έγινε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και τώρα Πρόεδρος Δημοκρατίας

Δημοσιεύθηκε: 04/06/2022 18:16 Τελευταία Ενημέρωση: 06/06/2022 14:51 Από: Tachydromos

Του Ορφέα Μπέτση

Σε ένα περιβάλλον όπως αυτό της αλβανικής κοινωνίας όπου η τοξικότητα σε ότι αφορά τον Ελληνισμό είναι ποικιλότροπα ενεργή, παραδόξως, έχει σημασία ότι ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αλβανίας, Μπαϊράμ Μπεγκάϊ, θα είναι από από το απόγευμα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στο βιογραφικό του αναφέρεται ότι είχε επαγγελματική εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τις μετεκπαιδεύσεις που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ σε ότι αφορά τα στελέχη των στρατών των κρατών μελών. Ως γιατρός συμμετείχε σε πρόγραμμα που αφορά στην οργάνωση και διαχείριση υπηρεσιών υγείας στις ένοπλες δυνάμεις. Ωστόσο τα ΜΜΕ και οι αναλυτές, όχι μόνο στην Αλβανία αλλά και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία εκ των υστέρων, ανακαλύπτουν ότι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Αλβανίας δεν ήταν αμιγώς στρατιωτικός… αλλά γιατρός!

Κατά συνέπεια η είδηση δεν είναι ότι ο Στρατηγός ανάγεται σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά ότι ένας γιατρός, για τις “ανάγκες” διοίκησης του συμβολικού σε μέγεθος στρατού της Αλβανίας, είχε πάρει εκτάκτως την σχετική προαγωγή στο βαθμό. Και τις διαδικασίες με το χαρακτηριστικό του κατεπείγοντος είχε υλοποιήσει τότε ο απερχόμενος πλέον Πρόεδρος κ. Ιλίρ Μέτα.

Όλα τούτα είναι λεπτομέρειες, με την δική του το καθένα σημασία. Εκείνο όμως που είναι ουσιαστικό είναι το γεγονός ότι ο εν λόγω γιατρός-στρατηγός είναι επιλογή έκπληξ.η του κ. Έντι Ράμα, που ομολογουμένως, λόγω της κατάστασης διάλυσης που επικρατεί στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης και του μπάχαλου στη θεσμική οργάνωση και λειτουργία της πολιτείας, κυριαρχεί του πολιτικού σκηνικού στην Αλβανία, ώστε να λειτουργήσει στην ουσία ως διακοσμητικό στοιχείο εξουσίας.

Στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, που είχε προ μηνός ξεκινήσει ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, δεν είχαν σημασία άλλοι παράμετροι πλην του γεγονότος ότι θα πρέπει ο επερχόμενος να είναι ακριβώς το αντίθετο του Ιλίρ Μέτα σε ότι αφορά στην υποταγή. Στην ουσία αναζητούσε υπασπιστή του πρωθυπουργού! Εξ ου και τον εντόπισε στο χώρο των ενόπλων δυνάμεων.

Πρόεδρος Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Στρατηγός κ. Μπαϊράμ Μπεγκάϊ εκλέγεται με απλή πλειοψηφία των 71 βουλευτών εκ των 140 του σώματος, συνταγματική πρόβλεψη για την τέταρτη ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας, εφόσον έχει αποτύχει η διαδικασία για συναινετική με την αντιπολίτευση επιλογή σε τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις. Η προσχηματική αναζήτηση κοινού προσώπου με την αντιπολίτευση ήταν εύκολος σκόπελος για το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, καθώς στην αντιπολίτευση επικρατεί εμφύλιος και δεν υφίσταται ελάχιστο κλίμα εμπιστοσύνης και συνεννόησης μεταξύ των “μεταρρυθμιστών” και του διακηρυγμένου ως “ανεπιθύμητου για τις ΗΠΑ” πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.

Ο Πρωθυπουργός κ. Έντι Ράμα δεν έχει αποκρύψει την πρόθεση του για συνεργασία με πρώην στρατιωτικούς (στην δεύτερη θητεία του σχεδόν όλοι (12) οι διορισμένοι απ’ την κυβέρνηση Περιφερειάρχες ήταν απόστρατοι συνταγματάρχες) αλλά και εν ενεργεία. Ο προηγούμενος υπουργός Εσωτερικών, Σάντερ Λέσι, είχε κόλλημα της τυπικής έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος διορισμού, καθώς ήταν εν ενεργεία στρατηγός.

Νομολογικά έχει σημασία και η επιλογή του Ράμα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεδομένου ότι η διαδικασία αποστράτευσης του θέλει την τυπική επικύρωση απ’ τον Πρόεδρο που θα διαδεχθεί. Το ότι ο κ. Μπεγκάϊ θα είναι υποτελής του πρωθυπουργού, που εξέπληξε με την επιλογή αυτή και αιφνιδίασε τους πολιτικούς αναλυτές, δεν προκύπτει μόνο από τις τραγελαφικές σκηνές, που προβλήθηκαν χθες μέσω του webικού καναλιού ERTV του κ. Ράμα, όταν παρουσιάστηκε στο πρωθυπουργικό Μέγαρο για να ενημερωθεί σχετικά μετά την δημόσια ανακοίνωση του ονόματος του!

Εάν αναφερθεί κανείς σε προ μηνών δημοσιεύματα του ελληνικής καταγωγής πρώην υπουργού Παιδείας κ. Γκεντς Πόλο, για τη διαχείριση ακινήτων σε ναυτικές βάσεις με τεράστια αξία επενδυτικής αξιοποίησης, για άλλη μια φορά προκύπτει σαφώς ότι ο πρωθυπουργός μυεί στο σύστημα εξουσίας του αξιωματούχους, με μεθόδους που παραπέμπουν σε διάπραξη ή συμμετοχή σε ποινικά αδικήματα. Στην ουσία πρόκειται για μέσα εκβιασμού και ομερτάς.

Συγκεκριμένα ενώ είχαν φωτογραφηθεί από “στρατηγικούς επενδυτές” πελάτες της κυβέρνησης (που εγκρίνονται απ’ τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου με κριτήρια που είχε διδαχθεί κατά την σταδιοδρομία του ως δικηγόρος στην Ιταλία) εκτάσεις πέριξ ναυτικών βάσεων στον Κόλπο του Αυλώνα, χρειάζονταν υπογραφή του Γενικού Επιτελείου για την απαλλοτρίωση τους. Ο γιατρός-στρατηγός δεν χάλασε το χατίρι του πρωθυπουργού που τον αντάμειψε με τη θέση του ανώτερου πολιτειακού άρχοντος…

Ο Στρατηγός είναι ο έβδομος Πρόεδρος μετά την πτώση του κομουνισμού (εάν θεωρηθεί πρώτος ο Πρώτος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ραμίζ Αλία που θήτευσε με τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας από Δεκέμβρη 1990 έως Απρίλη 1992), ενώ ακόμη δύο προερχόμενοι απ’ το δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων είχαν προηγηθεί αυτού. Πρόκειται για τον μηχανικό οχυρωματικών έργων, Αλφρέντ Μωυσή και τον προ ημερών αποθανόντα αξιωματικό πεζικού Μουγιάρ Νισάνι.

Πηγή: slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon