Η Ολλανδία στηρίζει την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία για ένταξη στην ΕΕ- Τι άλλαξε;

Δημοσιεύθηκε: 13/06/2022 22:11 Τελευταία Ενημέρωση: 13/06/2022 22:11 Από: Tachydromos

Η ολλανδική κυβέρνηση περνάει πλέον στις υποστηρίκτριες χώρες για την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ παρά το γεγονός ότι είχε μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις και για τα δύο κράτη μαζί με τη Γαλλία και τη Δανία το 2019.

Tο υπουργικό συμβούλιο και τα κόμματα του συνασπισμού στην Ολλανδική Βουλή των Αντιπροσώπων τάσσονται πλέον υπέρ της ένταξης και των δύο βαλκανικών χωρών, που ελπίζουν να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρουν τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, NL Times.

Η προσπάθεια ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας συγκρατείται επί του παρόντος με το βέτο της Βουλγαρίας σχετικά με την κοινή γλώσσα και ιστορία, ενώ η πρόοδος της Αλβανίας στην ΕΕ συνδέεται με αυτή της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς το κουβάρι περιπλέκεται γύρω από το μωσαϊκό των εθνοτήτων στα κράτη της βαλκανικής και δη την άστατη συνύπαρξη διάφορων πληθυσμών στη Βόρεια Μακεδονία και τις ιστορικές τριβές στην περιοχή.

Τον Μάιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέτρεψε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία για την ένταξη στην ΕΕ, σημειώνοντας «το γεωστρατηγικό πλαίσιο των σχέσεων με τη Ρωσία και την επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας».

Ο Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είναι τώρα υπέρ των αιτημάτων ένταξης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, αναφέρει ο ολλανδικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός De Telegraaf. Το 2018, είπε ότι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία θα «αδυνατίσουν ολόκληρη την Ένωση», επικαλούμενος τη διαφθορά και την έλλειψη ελευθερίας του Τύπου. Το 2019, οι Ολλανδοί, μαζί με τη Γαλλία και τη Δανία, εμπόδισαν τις διαπραγματεύσεις και για τις δύο χώρες.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης μειώνεται σημαντικά στην Αλβανία και η διαφθορά, ιδιαίτερα σε υψηλό επίπεδο, παραμένει σημαντικό ζήτημα.

Ο Ρούτε προσπαθεί τώρα να συγκεντρώσει υποστήριξη σε όλο το μπλοκ. Τον Μάιο, ο ίδιος και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συζήτησαν για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη.

«Προσπαθούμε όλοι μαζί στην Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θα παραμείνουν σταθερά και ότι θα βρούμε μια λύση για τα προβλήματα που υπάρχουν εκεί, ειδικά όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία», δήλωσε τότε ο Ρούτε, σύμφωνα με το Euractiv.

Τι άλλαξε τη στάση των Ολλανδών; Την άρνηση των Ολλανδών για διεύρυνση της ΕΕ την ανέτρεψε το μεγάλο γεωπολιτικό γεγονός της περιόδου, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η διπλωματία, η αντιπαράθεση σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, έδωσαν τη θέση τους στην στρατιωτικά μέσα και ξύπνησαν μαύρες μνήμες στην ευρωπαϊκή ήπειρο, υπενθυμίζοντας στην ΕΕ, ότι ο πόλεμος και η σύγκρουση δεν αποτελούν απλώς μια δυσάρεστη μνήμη ή ένα φαινόμενο σε κάποια μακρινή ήπειρο.

Η Ρωσική εισβολή επέδρασε ως καταλύτης στη συγκρότηση και οριοθέτηση των διεθνών συνασπισμών. Χαράσσονται πλέον οι γραμμές με πιο εμφανή τρόπο και τα κράτη διαλέγουν στρατόπεδα και τα στρατόπεδα διαλέγουν τα κράτη. Αυτό ώθησε τους Ολλανδούς και ίσως το σύνολο των Ευρωπαίων, να ρίξουν νερό στο κρασί τους και να συζητήσουν πιο επιτακτικά την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, παρά τα προβλήματά τους στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό τους οικοδόμημα.

https://www.iefimerida.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon