Η Αλβανία κατέχει την 7η θέση παγκοσμίως στην καλλιέργεια και διανομή κάνναβης

Δημοσιεύθηκε: 29/06/2022 09:41 Τελευταία Ενημέρωση: 29/06/2022 09:41 Από: Tachydromos

Η Αλβανία είναι η έβδομη κορυφαία χώρα καλλιέργειας κάνναβης στον κόσμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2022, από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

Η έκθεση εξετάζει την κατάσταση της καλλιέργειας ναρκωτικών σε χώρες παγκοσμίως και τις κατατάσσει από εκείνες που έχουν υψηλή συχνότητα σε εκείνες που δεν έχουν. Οι συντάκτες της έκθεσης εξέτασαν δείκτες όπως η καταστροφή φυτών ή χωραφιών, οι κατασχέσεις, οι αναφορές προέλευσης και οι αναφορές των αρχών επιβολής του νόμου μεταξύ 2010 και 2020.

Σε σύνολο 154 χωρών, η Αλβανία κατέλαβε την 7η θέση μετά το Μαρόκο, το Αφγανιστάν, την Ισπανία, τις Κάτω Χώρες, το Πακιστάν και τον Λίβανο.

Η Αλβανία ήρθε πρώτη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, γεγονός που υποδηλώνει ότι έχει σημαντικό εμπόριο καλλιέργειας κάνναβης και ότι είτε εξάγεται είτε χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της χώρας μετά την Αλβανία ήρθαν η Τουρκία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Η χώρα πήρε επίσης το όνομά της από τη λεγόμενη βαλκανική διαδρομή για τη διακίνηση ηρωίνης, η οποία ξεκινά από το Πακιστάν και περνά από τη Συρία, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Αλβανία πριν συνεχίσει στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Τον περασμένο μήνα, μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών διαπίστωσε ότι από το 2017, οι αλβανικές εγκληματικές ομάδες έχουν επεκταθεί αλλά και γίνει πιο εξελιγμένες, δουλεύοντας με εισαγωγές και διανομή κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη.

«Για χρόνια, οι διεθνείς εισαγωγείς κοκαΐνης λειτουργούσαν χωριστά από τους χονδρέμπορους και τις συμμορίες που διακινούσαν ναρκωτικά στους δρόμους. Ωστόσο, ένα αλβανόφωνο εγκληματικό δίκτυο εγκατέλειψε αυτό το μοντέλο και εγκατέστησε τον έλεγχο των εισαγωγών και της διανομής», αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, η νομιμοποίηση της κάνναβης σε αρκετές χώρες έχει επιταχύνει τη χρήση ναρκωτικών. Αναφέρει επίσης αύξηση της χρήσης κοκαΐνης, συνθετικών ναρκωτικών και ελλείψεις στους μηχανισμούς θεραπείας για τα ναρκωτικά, ιδίως για τις γυναίκες.

Η έκθεση αναφέρει ότι πάνω από 284 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών παγκοσμίως μέχρι το 2020, μια αύξηση 26% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Από αυτούς, πάνω από 11 εκατομμύρια κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών, οι μισοί πάσχουν από ηπατίτιδα C και 1,4 εκατομμύρια από HIV.

Αντιδρώντας στα ευρήματα αυτά, η εκτελεστική διευθύντρια της UNODC, Ghada Waly, δήλωσε: «Οι αριθμοί για την παραγωγή και την κατάσχεση πολλών παράνομων ναρκωτικών φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ. Ταυτόχρονα, οι λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με το μέγεθος του προβλήματος και τις ζημιές του στερούν από τους ανθρώπους τη φροντίδα και τη θεραπεία και ωθούν τους νέους σε επιβλαβείς συμπεριφορές. Πρέπει να αφιερώσουμε τους απαραίτητους πόρους και την απαραίτητη προσοχή για την αντιμετώπιση κάθε πτυχής του παγκόσμιου προβλήματος των ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της παροχής τεκμηριωμένης φροντίδας σε όλους όσοι τη χρειάζονται, και πρέπει να βελτιώσουμε τη βάση γνώσεων για τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται τα παράνομα ναρκωτικά με άλλες επείγουσες προκλήσεις. Όπως οι συγκρούσεις και η περιβαλλοντική υποβάθμιση.»

Στην κατάταξη, η Αλβανία κατάφερε να νικήσει το Κιργιστάν, το Ιράν, το Νεπάλ και την Ινδία ως χώρες προέλευσης και αναχώρησης της κάνναβης. Επίσης, νίκησε την Ισπανία και τις Κάτω Χώρες ως χώρα προέλευσης.

Η αλβανική κυβέρνηση ισχυρίζεται εδώ και καιρό ότι κερδίζει τον πόλεμο κατά της καλλιέργειας ναρκωτικών στη χώρα, αλλά οι ανησυχίες παραμένουν ότι αυτό δεν ισχύει. Επιπλέον, πληθαίνουν οι αναφορές ότι Αλβανοί έμποροι ναρκωτικών εξάγουν την παραγωγή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα, στήνοντας καλλιεργητήρια σε κατοικίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Αυστρία και άλλες χώρες.

Πηγή:euractiv.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon