ΕΕ: Ξεκινά ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 19/07/2022 08:12 Τελευταία Ενημέρωση: 20/07/2022 14:33 Από: Tachydromos

Ο κύβος ερρίφθη ώστε Τίρανα και Σκόπια να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες με τις Βρυξέλλες. Τα τελευταία εμπόδια ξεπεράστηκαν, αλλά πλέον Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα καθίσουν με την ομόφωνη γνώμη και των 27 στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο της ενταξιακής διαδικασίας με αυτές τις δύο χώρες. Αυτό σημαίνει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερο άνοιγμα στο να δεχθούμε νέα μέλη στην Ε.Ε.. Αλλά φυσικά αυτά τα νέα μέλη θα πρέπει να πείσουν τα υφιστάμενα όχι μόνο να συνταχθούν αλλά και να εκπληρώσουν όλες τις προϋποθέσεις», ανέφερε ο Όλιβερ Βάρχελι, Επίτροπος διεύρυνσης και γειτονίας.

Τελευταίος σκόπελος ήταν από την πλευρά της Σόφιας, που απαιτούσε συνταγματικές τροποποιήσεις από τα Σκόπια, ώστε να αναγνωρίσουν πως η γλώσσα έχει βουλγαρικές ρίζες, αναγνώριση βουλγαρικής μειονότητας και αποκήρυξη κάθε μισαλλόδοξης συμπεριφοράς και πρακτικής κατά της Βουλγαρίας.

«Αν η Ευρώπη θέλει να ζήσει με ασφάλεια, ευημερία και σταθερότητα θα πρέπει να έχει την γειτονιά της τα Δυτικά Βαλκάνια να ενσωματωθούν. Αυτός ο πόλεμος στην Ευρώπη, η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, έχει αποδείξει την αξία όλου αυτού», κατέληξε ο ίδιος.

Τόσο η Αλβανία όσο και η Βόρεια Μακεδονία έχουν επικριθεί σφόδρα για τη αργοπορία εφαρμογής των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι πλέον και με τις νέες γεωπολιτικές συνθήκες θα μπορούσαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

gr.euronews.com

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon