Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει κυρώσεις σε «ανώνυμους» Αλβανούς για οργανωμένο έγκλημα και διαφθορά

Δημοσιεύθηκε: 22/07/2022 09:03 Τελευταία Ενημέρωση: 22/07/2022 09:03 Από: Tachydromos

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ορίσει αρκετούς Αλβανούς πολίτες για την εμπλοκή τους στο οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά, σύμφωνα με δήλωση του Στιούαρτ Πιτς, του ειδικού απεσταλμένου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Τον Μάρτιο του 2022, ο πρώην πρέσβης στην Αλβανία, Ντάνκαν Νόρμαν, προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξουν επικείμενες κυρώσεις κατά των Αλβανών που εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με πολιτική υποστήριξη.

«[Ενισχύουμε] τις προσπάθειές μας για τη διακοπή των δεσμών μεταξύ πολιτικής, επιχειρήσεων και παράνομης δραστηριότητας, τόσο σε όλο τον κόσμο όσο και στα Δυτικά Βαλκάνια. Έχουμε ορίσει 27 άτομα που εμπλέκονται σε σοβαρή διαφθορά σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο του παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς από την έναρξή του», γράφει ο Πιτς στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τη δήλωση, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εφαρμόσει ένα μητρώο υπερπόντιων οντοτήτων που θα απαιτεί από τις ξένες οντότητες που κατέχουν περιουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους, σε μια προσπάθεια να στοχεύσει τις ρωσικές περιουσίες και όσους προσπαθούν να αποφύγουν τις κυρώσεις.

«Αυτή την εβδομάδα, λάβαμε ανασταλτικά μέτρα κατά πολλών Αλβανών ατόμων με καλά δημοσιοποιημένους και τεκμηριωμένους δεσμούς με την εγκληματικότητα και τη διαφθορά. Αυτό είναι το πρώτο κύμα μιας σειράς ενεργειών που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση της λογοδοσίας και στον τερματισμό της ατιμωρησίας», πρόσθεσε.

Ο Πιτς απάντησε στις ανησυχίες της έκθεσης του ΟΑΣΕ ότι «η εξαγορά ψήφων και η κατάχρηση δημόσιων πόρων εξακολουθούν να αποτελούν μείζον πρόβλημα στην αλβανική πολιτική» και υποσχέθηκε να στηρίξει την εν εξελίξει δικαστική μεταρρύθμιση της χώρας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τα ονόματα των Αλβανών που αποτελούν στόχο των κυρώσεων αυτών.

Προηγουμένως, ο Νόρμαν είχε δηλώσει ότι οι αλβανικές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα θα συνεργαστεί με τις αλβανικές αρχές, το δικαστικό σύστημα, την SPAK και το Εθνικό Γραφείο Ερευνών, καθώς και με την κοινωνία των πολιτών και τους δημοσιογράφους ερευνητές.

Όσον αφορά το θέμα των κυρώσεων, είπε ότι η κυβέρνηση έχει «κάποιες επιλογές να χρησιμοποιήσει», για παράδειγμα τον νόμο που αφορά τη μετανάστευση.

«Υπάρχουν διαδικασίες που αποκλείουν ορισμένους ανθρώπους από την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά έχουμε και άλλους τρόπους δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων για τους ανθρώπους που διατηρούν τέτοιους δεσμούς μεταξύ της πολιτικής και του οργανωμένου εγκλήματος».

Ο Νόρμαν πρόσθεσε: «Μπορούμε να το κάνουμε αυτό, αλλά αυτό θα ήταν απλώς ένα μέρος της ιστορίας. Θέλουμε αυτό το μεγάλο μέρος της ιστορίας όπου θα κάνουμε θεμελιώδεις αλλαγές».

Όταν πιέστηκε για ονόματα, ο Νόρμαν αρνήθηκε και δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προτιμά να κρατά ονόματα «εκτός τραπέζης».

euractiv.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon