Νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς και βιομηχανικούς στην Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 09/10/2022 08:56 Τελευταία Ενημέρωση: 09/10/2022 08:56 Από: Tachydromos

Ένα δεύτερο σχέδιο νόμου για την καλλιέργεια και την επεξεργασία της κάνναβης για ιατρικούς και βιομηχανικούς σκοπούς υπέβαλε η αλβανική κυβέρνηση, φέρνοντας το φυτό ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στη μερική τουλάχιστον νομιμοποίηση.

Η Αλβανία έχει μακρά φήμη ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγέας κάνναβης, καθώς και ότι διαθέτει εκτεταμένα δίκτυα συμμοριών στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων καλλιεργητικών χώρων στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και την Αυστρία.

Αλλά τώρα η κυβέρνηση θέλει να νομιμοποιήσει το βότανο και να αποκομίσει τα φορολογικά και επενδυτικά οφέλη. Τον Ιούλιο, προτάθηκε ένα πρώτο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι άδειες θα χορηγούνται για 15 χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης.

Το νέο σχέδιο αναφέρει ότι όσοι υποβάλλουν αίτηση για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης θα πρέπει να διαθέτουν άλλη παρόμοια άδεια σε χώρα του ΟΟΣΑ και ορθή παρασκευαστική πρακτική από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ή τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός οργανισμού για την εποπτεία της αδειοδότησης και όλων των φορέων με μέλη που θα διορίζονται από τον πρωθυπουργό και θα ανανεώνονται κάθε τέσσερα χρόνια.

Η συνολική έκταση που επιτρέπεται για την καλλιέργεια του φυτού κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150 εκτάρια σε εθνικό επίπεδο. Οι εγκαταστάσεις υπόκεινται σε επιθεώρηση κάθε τρία χρόνια.

Στο σχέδιο περιλαμβάνονται επίσης αυστηρές διατάξεις για τον καθορισμό των διαδικασιών γύρω από τη συγκομιδή, την επεξεργασία, τη διανομή και τη διάθεση.

Όσοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για μια τέτοια άδεια μπορούν να το κάνουν μετά την 01.01.23, σύμφωνα με το σχέδιο. Αλλά πρώτα θα πρέπει να προωθηθεί στο κοινοβούλιο και να ψηφιστεί.

Αναμένεται να δεχτεί κριτική από την αντιπολίτευση, η οποία έχει προηγουμένως ταχθεί κατά του πρώτου σχεδίου. Σημείωσαν τον αγώνα της Αλβανίας με την παράνομη καλλιέργεια και την εμπλοκή πολιτικών και αξιωματούχων στο εμπόριο ναρκωτικών.

euractiv.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon