Εκδήλωση στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου για τον Κώδικα 1760-1858

Δημοσιεύθηκε: 13/10/2022 09:19 Τελευταία Ενημέρωση: 14/10/2022 23:20 Από: Tachydromos

Σήμερα το απόγευμα, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου και υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη κ. Δημητρίου πραγματοποιείται εκδήλωση ιστορικού περιεχομένου για την παρουσίαση του τόμου «Ο Εκκλησιαστικός Κώδικας Μητροπόλεως Δριϊνούπολεως και Αργυροκάστρου 1760-1858». Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επιμελημένη από επιστημονικής άποψης και επεξεργασία κειμένων από σχετικό αρχειακό υλικό, από τον καθηγητή Ιστορίας κ. Κωνσταντίνο Γιακουμή.

Η έκδοση του τόμου αυτού ολοκληρώθηκε προ διετίας αλλά οι συνθήκες που επικράτησαν λόγω της Πανδημίας καθυστέρησαν την παρουσίαση του για το ενδιαφερόμενο κοινό. Συμπεριλαμβάνεται σε σειρά έργων που συνεργάτες της Ορθοδόξου Εκκλησίας προετοιμάζουν για την συλλογή, τεκμηρίωση και κυκλοφορία αρχειακού υλικού. Η πρωτοβουλία είναι του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου που αποβλέπει στην προβολή της ιστορικής παρουσίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας στα μέρη της σημερινής Αλβανίας, την ιστορική διαδρομή και εξέλιξη των ενοριών και μονών, τις δοκιμασίες που αντιμετώπισαν από τους διωγμούς και ειδικά την πλούσια προσφορά της Ορθοδοξίας στην κοινωνική πρόοδο και την παιδεία του λαού.

Από της άποψης αυτής ο Κώδικας που συμπεριλαμβάνει μια κρίσιμη περίοδο όπως αυτή στην οποία αναφέρεται έχει σπουδαία ιστορική διήγηση. Εξ άλλου το σημείωμα εισαγωγής και ερμηνείας γίνεται από έναν ερευνητή αποδεδειγμένου κύρους επί ανάλογων ζητημάτων όπως ο κ. Γιακουμής και ως εκ τούτου διευκολύνει τον αναγνώστη ώστε με ευκολία να μεταφερθεί στην εποχή και τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε.

Η διοργάνωση της παρουσίασης του τεύχους πέραν των άλλων έχει και σπουδαία σημασία καθώς διοργανώνεται στην πόλη και μάλιστα στην περιοχή της όπου γράφτηκαν τα σχετικά που περιέχει το αρχειακό υλικό που έρχεται στο φως. Και τα κτίσματα στα οποία πολλές σημειώσεις του αναφέρονται είναι μάρτυρες επίσης των τεκταινόμενων εκείνη την εποχή.

Για όλα τούτα ομιλητές με εξειδίκευση σε ανάλογα ζητήματα όπως ο συγγραφέας κ. Κώστας Γιακουμής, Κωσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου «ΛΟΓΟΣ», η κα. Αδελαϊς Ισμιρλιάδου, Έφορος της Βιβλιοθήκης της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, ο κ. Ανδρέας Ρεμπέτση, Διευθυντής του Ιδρύματος «ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ», ο κ. Ιωάννης Τσούγκα, ερευνητής Παλαιογράφος κ.α. θα μιλήσουν στην αποψινή εκδήλωση που φιλοξενεί η Μητρόπολη Αργυροκάστρου.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon