Το ύπουλο διπλό παιγνίδι του Ράμα κατά της Ελλάδας: Την ώρα που συζητά με Δένδια για ΑΟΖ, αγοράζει επιθετικά τουρκικά Βayraktar

Δημοσιεύθηκε: 21/12/2022 17:44 Τελευταία Ενημέρωση: 21/12/2022 17:44 Από: Tachydromos

Χωρίς καθαρό και έντιμο προσανατολισμό εξακολοθεί να πορεύεται η αλβανική διπλωματία όπως τουλάχιστον προδίδουν μεθοδεύσεις και επιλογές της κυβέρνησης Ράμα.

Η Αλβανία θεωρητικά εντείνει τις προσπάθειές της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα με κυριότερο σύμμαχο την Ελλάδα και βρίσκεται σε φάση σχετικά προκεχωρημένης συνεννόησης με τη χώρα μας για την οριοθέτηση ζωνών οικονομικής αποκλειστικής εκμετάλλευσης στη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Την ίδια στιγμή όμως συνεχίζει τις άστοχες κινήσεις τόσο σε ρητορικό όσο και σε επίπεδο ενεργειών. Νωπές είναι ακόμα οι κατηγορίες του Εντι Ράμα κατά της χώρας μας σχετικά με την ένταξή της στην κοινή νομισματική περιοχή, δηλώσεις τις οποίες ο Αλβανός Πρωθυπουργός έσπευσε να ανακαλέσει προχωρώντας μάλιστα σε κολακευτικές -πλην ελάχιστα διπλωματικές- διατυπώσεις υπέρ του Κυρ. Μητσοτάκη.

Και μόλις λίγες εβδομάδες μετά η αλβανική κυβέρνηση προχωρά σε συμφωνία αγοράς τριών «Bayraktar» από την Τουρκία, έναν κατ’ εξοχήν παράγοντα αποσταθεροποιητικής διείσδυσης (και) στα Βαλκάνια.

Μάλιστα η ανακοίνωση της (κρατικής) τουρκικής εταιρείας κατασκευής δεν περιορίζεται στο τυπικό «εμπορικό» λεξιλόγιο αλλά έχει έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά: «Υπογράψαμε εξαγωγικό συμβόλαιο με την Αλβανία, με την οποία πορευτήκαμε αιώνες και με την οποία έχουμε ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και ανθρώπινους δεσμούς. Με αυτήν τη συμφωνία , ο αριθμός των χωρών με τις οποίες υπογράψαμε εξαγωγικές συμβάσεις για τα #BayraktarTB2 SİHA έγιναν 27. Καλή τύχη και καλή επιτυχία…».

Προσέξτε τους «φίλους» σας

Ο ευρισκόμενος στην Αλβανία Νίκος Δένδιας επεσήμανε πάντως με διπλωματικά κομψό τρόπο τον κίνδυνο παλινωδίας στην αλβανική εξωτερική πολιτική, λέγοντας:

«Πρέπει να εργαστούμε ώστε να μην επιτρέψουμε σε αναθεωρητικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν τη περιοχή καθώς πρόκειται για δυνάμεις που δεν έχουν ως απώτερο σκοπό τη συνεργασία αλλά να ασκήσουν επιρροή στην περιοχή».

Η αναφορά του κ. Δένδια, έρχεται μια ημέρα πριν την προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μειονοτικά χωριά της βορείου Ηπείρου, στη Δερβιτσάνη, τη Λιβαδειά και τη Χιμάρα – ειδικά στην τελευταία θα είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού.

Αναφερόμενος στην ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλλει στην ενταξιακή προοπτική στην ΕΕ της Αλβανίας, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι «είναι μονόδρομος [η ευρωπαϊκή προοπτική] όταν έχουν κάνει την εμφάνισή τους αναθεωρητικές δυνάμεις που θέλουν να επιστρέψουμε σε άλλες εποχές και αντιλήψεις και θέλουν να επηρεάσουν τα δυτικά βαλκάνια όχι με στόχο τη συνεργασία αλλά για να δημιουργήσουν ζώνες επιρροής».

Παράλληλα ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην ταύτιση απόψεων με την Αλβανίδα ομόλογό του για την επιτάχυνση του διαλόγου στη βάση της υφιστάμενης πολιτικής συμφωνίας επί της αρχής που συνάψαμε πριν από δύο χρόνια ώστε να καταλύξουμε σε έναν συμβιβασμό που θα μας επιτρέψει να καταθέσουμε συνυποσχετικό στη Χάγη για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας αναφέρθηκε σε άλλα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα όοως η χάραξη συνόρων, με το θέμα των «πυραμίδων» αλλά και η συμφωνία για την αποφυγή μεθοριακών επεισοδίων.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ενώ κατά την παραμονή του στα Τίρανα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολλέγιο, καθώς και το Αλβανοαμερικανικό σχολείο «Πρωταγωνιστές», το οποίο λειτουργεί υπό το ίδρυμα «Πνοή Αγάπης» της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Ευχαριστήρια στον Ερντογάν…

Η υπογραφή της συμφωνίας για αγορά τουρκικών Μπαϊρακτάρ έγινε προχθες στα Τίρανα, παρουσία του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος μάλιστα ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για τον «ουσιαστικό ρόλο που έπαιξε στην διαδικασία».

“Τα drones θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της εθνικής ασφάλειας, της καταπολέμησης του εγκλήματος και της παράνομης καλλιέργειας χασίς, της πολιτικής έκτακτης ανάγκης, της προστασίας της επικράτειας και της συλλογής γεωχωρικών πληροφοριών“, δήλωσε ο Ράμα στην ομιλία του στην τελετή υπογραφής, ενώ για τον Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά:

«Ο Ερντογάν ήταν απαραίτητος σε αυτή τη διαδικασία γιατί όλοι γνωρίζουμε όταν πρόκειται για μη επανδρωμένα οχήματα, drones όπως είναι γνωστά σήμερα, δεν είναι μόνο να έχεις χρήματα, είναι επίσης να μπορείς να περάσεις και να σπρώξεις στην ουρά γιατί η ουρά είναι πολύ μακριά και από την άλλη είναι το γεγονός ότι είσαι στη σωστή πλευρά», είπε ο Ράμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η συμφωνία δεν είναι μόνο για την αγορά drones, αλλά και για τη δημιουργία γέφυρας μεταξύ των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων και της εταιρείας «Bayraktar», η οποία θα φροντίζει για την εκπαίδευση ανθρώπων. Είπε ότι περισσότερα από 30 άτομα θα επιλεγούν προσεκτικά με τη βοήθεια της εταιρείας «Bayraktar» και θα προετοιμαστούν να αναλάβουν τη λειτουργία του κέντρου ελέγχου, το οποίο θα είναι η πιο υψηλής τεχνολογίας εγκατάσταση στην αεροπορική βάση Kuçova. Ο Ράμα είπε ότι «έχουμε υπογράψει για το πλήρες πακέτο και τα τρία πρώτα drones θα είναι έτοιμα για κάθε περίσταση, οπλισμένα για κάθε περίσταση».

πηγή: hellasjournal.com

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon