Επισημοποίηση συμφωνίας προεκλογικής συνεργασίας του ΚΕΑΔ

Δημοσιεύθηκε: 25/01/2023 13:59 Τελευταία Ενημέρωση: 25/01/2023 13:59 Από: Tachydromos

Υπεγράφη σήμερα επίσημο έγγραφο προεκλογικής πολιτικής σύμπραξης μεταξύ της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα –ΚΕΑΔ και του Δημοκρατικού Κόμματος –ΔΚ σε ότι αφορά τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση που πρόκειται να γίνουν στις 14 Μαϊου. Η συμφωνία υπεγράφη απ’ τους επικεφαλής των πολιτικών σχηματισμών κ. Σαλί Μπερίσα, πρώην Πρωθυπουργό και τον κ. Βαγγέλη Ντούλε. Ακολούθησαν δηλώσεις των δύο καθώς και απαντήσεις σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Επισημαίνοντας τη σημασία των εκλογών αυτών ο κ. Μπερίσα υπογράμμισε ότι είναι σπουδαία πράξη η σύμπραξη της αντιπολίτευσης με την ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ – μια ουσιαστικής σημασίας όπως είπε πολιτική συνεργασία όπως αποδεικνύει η πείρα- ώστε από κοινού να συμβάλουν στην απόρριψη του μονοκομματισμού που κυριαρχεί στη χώρα. Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Ντούλες ανέφερε τα πολύ θετικά αποτελέσματα των συνεργασιών με το ΔΚ ειδικά κατά την περίοδο 2005-2009, ενώ άλλο τόσο σημαντική είναι στην πολιτική κατάσταση που διέρχεται η χώρα και η κοινωνία.

Σύμφωνα με τον κ. Ντούλε στην Αλβανία η λειτουργική δημοκρατία είναι υπό κατάσταση διασωλήνωσης. Εάν δεν υπάρξουν πρωτοβουλίες για μεταβολή της κατάστασης η εξέλιξη στις κλίνες της εντατικής είναι γνωστή και για τις πιθανότητες αυτής της κατάστασης όλοι γνωρίζουμε.

Σύμφωνα με την σημερινή πράξη επισήμου συνεργασίας το Δημοκρατικό Κόμμα ως επικεφαλής του μετώπου της αντιπολίτευσης υιοθετεί τις υποψηφιότητες του ΚΕΑΔ για τους τρεις δήμους: Δρόπολης, Φοινικιού και Χιμάρας ενώ το δεύτερο στηρίζει σε όλο το υπόλοιπο της επικράτειας τους υποψηφίους των συνδυασμών του ΔΚ. Τούτο σε ότι αφορά στους υποψηφίους δημάρχους καθώς το ΚΕΑΔ τηρεί την αυτοτέλεια του για την κατάθεση συνδυασμών για τα Δημοτικά Συμβούλια.

Να επισημανθεί ότι κατά την πάγια πρακτική το ΚΕΑΔ καταλήγει σε υποψηφιότητες με βάση τις διαδικασίες που ακολουθεί το Γενικό Συμβούλιο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Εν προκειμένω και σύμφωνα με απόφαση του φορέα αυτόνομης πολιτικής έκφρασης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας οι υποψηφιότητες είναι: στη Δρόπολη ο κ. Αθανάσιος Μανέκας, στη Χιμάρα ο κ. Διονύσιος Φρειδερίκος Μπελέρης ενώ στο Φοινίκι ο κ. Λεωνίδας Χρήστου.

Το γεγονός της επισημοποίησης της συνεργασίας αυτής για τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης μεταξύ ΔΚ και ΚΕΑΔ τυγχάνει ιδιαίτερης προβολής στα ΜΜΕ της χώρας και είναι εξέλιξη των ζυμώσεων στην διασφάλιση ευρύτερων συμμαχιών στο μέτωπο της αντιπολίτευσης. Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα δεδομένου ότι αφενός μεν ο επικεφαλής του ΔΚ κ. Σαλί Μπερίσα βρίσκεται σε δυσμενή θέση, υπάρχουν παρεμβολές της Κυβέρνησης για τη συντήρηση διχαστικών ενεργειών στους κόλπους του ΔΚ και επί το πλείστον ο ουσιαστικός έλεγχος των ΜΜΕ.

Ο πρώην Πρόεδρος της χώρας κ. Ιλίρ Μέτα που ηγείται του Κόμματος Ελευθερίας όπως μετονομάστηκε το δημιούργημα του Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης, προέβη σε άμεση δήλωση χαιρετίζοντας την σημερινή συμφωνία ΔΚ – ΚΕΑΔ.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon