Η Messa στην Αλβανική στη Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύθηκε: 03/04/2023 15:44 Τελευταία Ενημέρωση: 03/04/2023 15:44 Από: Tachydromos

Αντί του Liturgjia Hyjnore με την οποία τόσο εξοικειωμένοι είναι οι κατ Αλβανία Ορθόδοξοι, η Αλβανική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης!!! ενημερώνει ότι θα έχει Messa εκ του λατινικού στην Αλβανική Γλώσσα.

Για χθες Κυριακή στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στη Θεσσαλονίκη. Επισημαίνει ότι θα είναι η πρώτη στην Αλβανική λατρευτική σύναξη και μάλιστα μετά τη σχετική άδεια των εκκλησιαστικών αρχών. Και θα ήταν προφανώς ένα γεγονός αν μη τι άλλο πολιτισμικού ενδιαφέροντος εάν δεν θα υπήρχαν και κάποιες ουσιαστικές λεπτομέρειες που δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής. Η κοινότητα δεν αποκαλείται των Αλβανών στη Θεσσαλονίκη αλλά: Αλβανική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Η σημασιολογία είναι καταφανή.

Επί το πλείστον θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο ιερουργός της εν λόγω λατρευτικής συνάξεως. Πρόκειται για κληρικό με συγγένεια όχι μόνο εξ αίματος αλλά και αντιλήψεων συγκεκριμένου ατόμου με δηλωμένο το μίσος του έναντι του Ελληνισμού και ειδικά της Ελληνικής γλώσσας. Είναι παραγωγός τόνων από δηλητηριώδη συκοφαντική παραγωγή λόγου κατά του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Πρόκειται για τον Φώτη Τσίτση από Νίβιτσα. Ο ιερωμένος αδερφός του είναι ο π. Αρτέμιος Τσίτση.

Μπορεί ο άγιος Θεσσαλονίκης να επευλόγησε την συγκεκριμένη ενέργεια με κίνητρο την αγάπη πλην όμως άλλα ήταν τα κίνητρα, οι προσδοκίες και προφανέστατα οι απόρροιες από την με την άδεια του τέλεση του εν λόγω μυστηρίου. Μακάρι να διαψευστούμε. Εδώ δεν είναι ο λόγος απλά για να αποδειχθεί κάτι που οι ασχολούμενοι με την εθνολογία, την ανθρωπολογία και τις πολιτισμικές αποκλείσεις θα μας το περιέγραφαν ως επιβεβαίωση του ιστορικού γεγονότος ότι η Θεσσαλονίκη είναι σταυροδρόμι πολιτισμών και φιλόξενη αγκαλιά λαών ειδικά δε της περιοχής.

Είναι πολύ πέραν τούτου.

Ο υπογράφον την πρόσκληση συμμετοχής στην Πρώτη!!! στην Αλβανική Θεία Μέσα στη Θεσσαλονίκη υπήρξε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας στο παρελθόν. Τα υπόλοιπα μπορεί ο καθένας να τα αντιληφθεί τον δε απόηχο θα τον αναμένουμε. Και για να προλάβουμε κάποιους που θα μας βυθίσουν στα πνευματικά ας αναφέρουμε ότι η γλώσσα δεν υπήρξε ιστορικά και ούτε σήμερα εμπόδιο για την ένταξη των Αλβανών. Επί το πλείστον δε για τη συμμετοχή τους στην εν γένει ορθόδοξη πνευματική και λατρευτική ζωή στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στην Κρήτη, στα μεγάλα αστικά κέντρα και τους μικρούς οικισμούς των νησιών και της υπαίθρου.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon